Ηλίας Γιαννόγλου: «Προσπαθούμε να παραμείνουν στην αγορά καλές και φθηνές θεραπείες»

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να παραμείνουν στην ελληνική αγορά καλές και φθηνές θεραπείες μεταφέρει μέσα από συνέντευξη που παραχωρεί στο «Βήμα» ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Ηλίας Γιαννόγλου.

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να παραμείνουν στην ελληνική αγορά καλές και φθηνές θεραπείες μεταφέρει μέσα από συνέντευξη που παραχωρεί στο «Βήμα» ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Ηλίας Γιαννόγλου. Μιλά για τα νέα όρια που θέτει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κάτω από τα οποία δεν μπορεί να πέσουν οι τιμές των off patent και γενόσημων φαρμάκων, ενώ αναφερόμενος στο νοσοκομειακό clawback τονίζει ότι ήταν ένα μέτρο που επιβλήθηκε από τους θεσμούς.

– Κύριε Γιαννόγλου, γίνεται μεγάλη κουβέντα για την υποστελέχωση του ΕΟΦ. Δικαίως υπάρχει αυτή η συζήτηση;
«Ο ΕΟΦ είναι ένας οργανισμός που έχει πολλές δραστηριότητες, προεγκριτικές, ελεγκτικές κ.λπ. Ενας αντίστοιχος οργανισμός ευρωπαϊκής χώρας, όπως η Σουηδία, έχει τριπλάσιο αριθμό υπαλλήλων. Επομένως χρειάζεται ενίσχυση τόσο με περισσότερο προσωπικό όσο και με εξειδικευμένο. Ηδη έχουν έρθει στον ΕΟΦ το τελευταίο διάστημα κάποιοι εργαζόμενοι με μετατάξεις, ενώ έχουν γίνει προκηρύξεις για να προσληφθούν άλλοι μέσω ΑΣΕΠ. Επίσης, έχουν έρθει εργαζόμενοι με πεντάμηνες συμβάσεις».

– Υπογράφηκε μέσα στην εβδομάδα η Υπουργική Απόφαση για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Τι σημαίνει στην πράξη ο «κόφτης» του 15%;
«Πράγματι, ανακοινώθηκε η Υπουργική Απόφαση για τη νέα τιμολόγηση. Είχε προηγηθεί ενημέρωση του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ. Σύμφωνα με την απόφαση, υπάρχει ένα μέγιστο ποσοστό μείωσης των γενοσήμων 15% από την προηγούμενη τιμολόγηση. Ενα δεύτερο στοιχείο που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη απόφαση είναι ότι στα φάρμακα που είναι εκτός πατέντας (off patent) δεν μπορεί να πέσει η τιμή πιο χαμηλά από αυτή των αντίστοιχων γενοσήμων.
Γίνεται μια προσπάθεια προκειμένου να παραμείνουν στην αγορά καλές και φθηνές θεραπείες και να μην έχουμε φαινόμενα υποκατάστασης και αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Ταυτόχρονα θέλουμε να ενισχυθεί η εγχώρια φαρμακευτική βιομηχανία που είναι και από τους βασικότερους πυλώνες της εθνικής οικονομίας».

– Για να καταλάβω, ποιος θα είναι ο «κόφτης» σε απόλυτους αριθμούς; Για παράδειγμα, πριν από το όριο προστασίας ήταν 12 ευρώ για τα off patent και 7,8 ευρώ για τα γενόσημα…
«Τώρα θα υπάρχουν παράλληλα πολλοί κόφτες. Θα υπάρχει ένα όριο των 9 ευρώ για τα off patent και των 5,8 ευρώ για τα γενόσημα. Παράλληλα όμως οι τιμές δεν μπορούν να μειωθούν περισσότερο από 15% από αυτές που είχαν στην προηγούμενη τιμολόγηση. Να σας πω βέβαια ότι οι εξελίξεις στο τομέα της τιμολόγησης έχουν να κάνουν με το γενικότερο οικονομικό κλίμα και την πορεία προόδου της ελληνικής οικονομίας».

– Πιστεύετε ότι η εφαρμογή κλειστού προϋπολογισμού στα ακριβά νοσοκομειακά φάρμακα ήταν επιβεβλημένη, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν αυτές τις θεραπείες είναι συγκεκριμένοι, ενώ σε ορισμένες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, ο αριθμός των νέων ασθενών δυστυχώς αυξάνεται;
«Το νοσοκομειακό clawback είναι ένα μέτρο που επιβλήθηκε από τους θεσμούς. Δεν ήταν δική μας επιλογή. Στο πλαίσιο αυτό κοιτάμε για την ορθολογικότερη διαχείριση νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Να πω σε αυτό το σημείο ότι από τις 9 Μαΐου τίθεται σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα στον ΕΟΦ και κατ’ επέκταση στο υπουργείο Υγείας για καταγραφή, σε πραγματικό χρόνο, των πωλήσεων των εταιρειών προς τα νοσοκομεία, τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα του έλεγχου και της δαπάνης για να περιοριστεί κατά το δυνατόν το clawback και να παρακολουθηθεί και η ορθολογικότερη διαχείριση των φαρμάκων στα νοσοκομεία. Το ίδιο σύστημα θα βοηθήσει και στην καλύτερη παρακολούθηση των παράλληλων εξαγωγών των φαρμάκων και στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς».

– Τι μέλλει γενέσθαι με τις κλινικές μελέτες;
«Οι κλινικές μελέτες είναι σπουδαίο κεφάλαιο και ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Είμαστε σε επαφή με το Πανεπιστήμιο, τον ΣΦΕΕ και τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη οργάνωση της διαδικασίας. Η ανάπτυξη των κλινικών μελετών είναι σημαντική καθώς θα ωφελήσει επιστημονικά και οικονομικά, ενώ θα συμβάλει στη βελτίωση της παρεχόμενης φαρμακευτικής περίθαλψης».

– Εκτός από αντιπρόεδρος του ΕΟΦ είστε και φαρμακοποιός. Μπορεί ένα ιδιωτικό φαρμακείο να σηκώσει τη φαρμακευτική δαπάνη 400.000 ανασφάλιστων πολιτών;
«Κοιτάξτε, οι συνταγές θα εκτελούνται από τα φαρμακεία και θα εξοφλούνται στους φαρμακοποιούς από τον ΕΟΠΥΥ. Η αίσθηση είναι ότι δεν θα είναι μεγάλη επιβάρυνση. Αλλωστε, ο ΕΟΠΥΥ έχει οφέλη και από τις μειώσεις των τιμών που προέκυψαν από την τελευταία τιμολόγηση αλλά και από αυτές που θα επέλθουν στην επόμενη του Νοεμβρίου».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk