Ν. Φίλης: Το χρέος πολιτικά δεν είναι βιώσιμο και το έχουμε πει

Την Τρίτη 05 Απριλίου ο Υπουργός Παιδείας μίλησε στον Βήμα fm για την Παιδεία, την οικονομία, το ΔΝΤ και το χρέος

Την Τρίτη 05 Απριλίου ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης μίλησε στον Βήμα fm και στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για την Παιδεία, την οικονομία, το ΔΝΤ και το χρέος.{{{ audio1 }}}

Για την αποκάλυψη των διαλόγων των στελεχών του ΔΝΤ

«Πιστεύω ότι κερδίσαμε με την έννοια της διαφάνειας των διαδικασιών, γιατί η διαφάνεια είναι απαραίτητη για να διεξάγονται διαπραγματεύσεις. Η ιστορία του να διατυπώνονται απόψεις που δεν τίθεται πάνω στο τραπέζι, αλλά προωθούνται παρασκηνιακώς, οδηγούν σε πολιτικό αδιέξοδο. Τώρα, ξέρουμε όλοι τι λέει κάθε πλευρά. Κατά τη γνώμη μου, θα υπάρξει μια θετική εξέλιξη και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε. Η συμφωνία του Αυγούστου, τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο.»

Για τη δήλωση Σταθάκη και τη βιωσιμότητα του χρέους

«Το θέμα της βιωσιμότητας έχει να κάνει με τη δανειακή σύμβαση. Δεν έχει να κάνει με την ουσία. Το χρέος πολιτικά δεν είναι βιώσιμο και το έχουμε πει.»

Για την Παιδεία, τα σχολεία και τις προτεραιότητες του υπουργείου

«Δεν θέλουμε να κάνουμε δημόσια τα ιδιωτικά σχολεία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι ρυθμίσεις που επιβεβαιώνουν τη συνταγματική πρόβλεψη ότι η δημόσια ή ιδιωτική Παιδεία τελεί υπό την εποπτεία του κράτους. Το ιδιωτικό σχολείο δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση και αυτό κατοχυρώνεται και από το Σύνταγμα και από νομοθεσία που υπήρχε. Δεν είναι μια κοινή εμπορική επιχείρηση, διότι εκ της φύσεώς της, επειδή διαχειρίζεται ένα ευαίσθητο κοινωνικό αγαθό, όπως είναι η μόρφωση, τελεί υπό την εποπτεία του κράτους. Αυτό δεν είναι πάρα πολύ γνωστό σε πολύ κόσμο, αλλά είναι γνωστό στον πολίτη που δίνει τα χρήματά του για τη μόρφωση του παιδιού του σε ένα ιδιωτικό σχολείο και θέλει στο σχολείο αυτό να υπάρχουν κανόνες, όπως σε όλη την εκπαίδευση. Υπάρχει μια συζήτηση στη Βουλή το 1977, το καλοκαίρι, με υπουργό Παιδείας στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Γεώργιο Ράλλη, όπου ψηφίστηκε ένας νόμος και λίγα από αυτά εφαρμόζουμε. Καταργήθηκε ο νόμος από τον κ. Αρβανιτόπουλο και όριζε ότι δεν θα γίνονται αναιτιολόγητες απολύσεις εκπαιδευτικών. Είναι σημαντικό θέμα αυτό, διότι δεν μπορείς να κάνεις σχολείο υπό τη δαμόκλειο σπάθη των αναιτιολόγητων απολύσεων εκπαιδευτικών. Δεύτερον, είναι το ζήτημα των δραστηριοτήτων των ιδιωτικών σχολείων το απόγευμα. Σε ό,τι αφορά το μάθημα που κάνουν το πρωί και την ενισχυτική διδασκαλία είναι απόλυτα λογικό. Αν θέλουν να κάνουν φροντιστήρια… Είναι νόμιμο (οι δραστηριότητες και οι όμιλοι). Τα φροντιστήρια, όμως, είναι άλλη επιχείρηση. Πρέπει να την κάνουν, να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία και να κάνουν τη δουλειά τους. Τίποτε δεν απαγορεύεται, εάν δηλωθεί, θα γίνει. Άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα είναι. Τρίτο θέμα είναι αυτό που αφορά τα φροντιστήρια, ξένων γλωσσών και άλλα. Εκεί είναι γαλέρα. Μαύρη εργασία… Θέλουμε εκεί όσοι εργάζονται να δηλώνονται σε κατάσταση, να έχουν ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις. Είναι σαφές αυτό; Όχι μαύρη εργασία. Όχι βέβαια (σ.σ.: δεν θα λογίζεται ως προϋπηρεσία για πρόσληψη στο εκπαιδευτικό σύστημα). Από πού θα λογίζεται ως προϋπηρεσία; Όχι, δεν θα λογίζεται.»

«Τα μεγάλα προβλήματα που έχουν ένα θεσμικό πλαίσιο και λειτουργούν, δεν θα έχουν πρόβλημα με το νόμο αυτό. Κάτι μικρομεσαίοι πειρατές φωνάζουν… Είναι αυτοί μάλιστα που προσπαθούν να δημιουργήσουν πλασματική εντύπωση, τους έχουν πάρει στην πλάτη τους και διάφοροι κύκλοι της διαπλοκής που χτυπάνε την κυβέρνηση και ό,τι λένε, το υιοθετούν και φωνάζουν. Αλλά είναι και Ν.Δ. που φωνάζει και επαναλαμβάνω ότι επαναφέρουμε τις βασικές διατάξεις νόμου της Ν.Δ., από το 1977. Η Ν.Δ. του Καραμανλή και του Ράλλη ήταν διαφορετική, όμως, από αυτή του Σαμαρά και του Μητσοτάκη. Βεβαίως, όπως και το Σύνταγμα. Αν το διαβάσετε, δεν λέει «ιδιωτική εκπαίδευση». Λέει για εκπαίδευση που δίνεται από μη κρατικό φορέα. Το ίδιο το Σύνταγμα εξαιρεί, όμως, από αυτή τη ρύθμιση την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, βάσει ενός σκεπτικού. Είναι ρητή η εξαίρεση στο Σύνταγμα.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk