Οι εποχές είναι δύσκολες, ο καθένας σκέφτεται τα προβλήματα  του, δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε ούτε με τον εαυτό μας – πόσο μάλλον με έναν σκύλο! -, κανείς δεν έχει διάθεση να κάνει την υπέρβαση… Ατάκες που ακούγονται συχνά στις ημέρες μας και που ευτυχώς υπάρχουν ομάδες που όλα τα αναιρούν και τα ανατρέπουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πλατφόρμα Dog’s Voice η οποία διευκολύνει τις υιοθεσίες αδέσποτων σκύλων και στοχεύει στην έμπρακτη στήριξη φιλοζωικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα.
Η Έλενα Δέδε, υπεύθυνη του Dog’s Voice, μοιράζεται μαζί μας τις ανησυχίες και τη χαρά ενός τέτοιου εγχειρήματος.
*Η αφορμή
«Ήταν καλοκαίρι του 2014, ήμασταν διακοπές στην Ικαρία και ένας φίλος  από την παρέα σκεφτόταν να αποκτήσει σκύλο. Τον παρακινούσαμε να υιοθετήσει από φιλοζωική ή καταφύγιο αλλά συζητώντας μαζί του κατάλαβα ότι για κάποιον που θέλει να υιοθετήσει έναν σκύλο η αναζήτηση αγγελιών υιοθεσίας μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης – είτε φιλοζωικών οργανώσεων είτε απλών χρηστών – είναι εξαιρετικά αναξιόπιστη. Σκεφτήκαμε ότι μια σελίδα στην οποία σε πραγματικό χρόνο θα μπορεί κάποιος να βρίσκει τους διαθέσιμους σκύλους προς υιοθεσία σε όλη την Ελλάδα και με τα κατάλληλα φίλτρα αναζήτησης θα μπορούσε να έρθει πιο κοντά στο σκύλο που έχει στο μυαλό του. Θεωρήσαμε ότι αυτός ο τρόπος, με αυτές τις υπηρεσίες θα ήταν ο καλύτερος ώστε να κινητοποιηθεί κάποιος ενδιαφερόμενος για να υιοθετήσει και όχι να αγοράσει. Τον Ιούνιο του 2015 η πλατφόρμα www.dogsvoice.gr ήταν επιτέλους στον αέρα.

*Οι στόχοι
Στόχος μας είναι η προώθηση αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες και η στήριξη φιλοζωικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τα εργαλεία ανεύρεσης σκύλου προς υιοθεσία στην πλατφόρμα www.dogsvoice.gr δουλεύουν αποτελεσματικά και έχουμε ήδη πετύχει 335 υιοθεσίες. Σήμερα ολοκληρώνουμε το σχεδιασμό μιας εφαρμογής που απευθύνεται σε δήμους και έχει ως στόχο την ευζωία αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων αλλά και την μείωση του πληθυσμού των πρώτων. Ένας επιπλέον στόχος μας είναι η σωστή ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τα κατοικίδια, τα αδέσποτα, την παράνομη εκτροφή ζώων ράτσας, την κακοποίηση ζώων, το περιεχόμενο της υπεύθυνης κηδεμονίας κατοικίδιου και τους απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι μαζί να καταφέρουμε να ζούμε σε μια Ελλάδα όπου δεν θα υπάρχουν αδέσποτα ή ζώα που υποφέρουν.  



*Η πιο συγκινητική στιγμή

Πάρα πολλές. Ξεχωρίζω το μήνυμα που μας έστειλε μια μητέρα παιδιού που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού για να μας ευχαριστήσει για τον σκύλο που υιοθέτησε μέσα από το Dogs’ Voice. Στο μήνυμα της μας περιέγραφε πώς ο ημίαιμος σκύλος που υιοθέτησε βοήθησε τον εννέα ετών γιο της να μιλήσει για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Το κατάφερε στην προσπάθεια του να επικοινωνήσει με τον σκύλο και να τον φωνάξει να παίξουν. Το έχω διαβάσει εκατοντάδες φορές από την ημέρα που το έστειλε.
*Τι πρέπει να αλλάξει στην συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα;
Η κουλτούρα μας στον τρόπο που τα αντιμετωπίζουμε. Ξεχνάμε ότι τα ζώα δεν υπάρχουν στη φύση για να μας εξυπηρετούν όπως εμείς νομίζουμε αλλά γιατί είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής. Βλέπουμε πολύ συχνά, κυρίως στην επαρχία, ζώα να εγκαταλείπονται αβοήθητα, να διαβιώνουν σε άθλιες συνθήκες δεμένα και υποσιτισμένα ενώ τα περιστατικά κακοποίησης συνεχώς αυξάνονται. Οι περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων αναπαράγουν ανεξέλεγκτα κουτάβια τα οποία καταλήγουν συνήθως στο δρόμο ή στη μέριμνα λίγων εθελοντών. Δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση για τις ευθύνες που φέρει κάποιος όταν έχει κατοικίδιο και ο νόμος σπανίως εφαρμόζεται. Αν προσθέσουμε σε αυτή την εικόνα τον τρόπο που αντιμετωπίζονται και αναπαράγονται τα ζώα που προορίζονται για κατανάλωση θα δούμε ότι τα περιθώρια βελτίωσης είναι τεράστια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο εάν εφαρμοστεί ο νόμος, εάν υπάρχει σωστή ενημέρωση για τα ζώα και το περιβάλλον από το σχολείο και μια οργανωμένη προσπάθεια φορέων με συγκεκριμένους στόχους.

*Υπάρχουν στοιχεία που πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας όταν επιλέγουμε σκύλο;
Η ηλικία του σκύλου και ο χαρακτήρας του είναι τα πιο σημαντικά κριτήρια. Τα κουτάβια είναι ιδανικά για ανθρώπους που περνούν κάποιο χρόνο μέσα στο σπίτι ή που έχουν πρόσφατα κάνει οικογένεια ενώ οι ενήλικοι σκύλοι είναι πάντοτε μια άριστη επιλογή για όλους. Οι σκύλοι λατρεύουν τη ρουτίνα και προσαρμόζονται εύκολα στο πρόγραμμα μας για αυτό είναι προτιμότερο να υιοθετούμε έναν σκύλο που ταιριάζει στον χαρακτήρα μας, τον έχουμε ξεχωρίσει και μπορούμε, προκειμένου να υπάρχει αρμονικά στη ζωή μας, να κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς.

*Υπάρχει επαρκής νομοθεσία που να μεριμνά για την προστασία των κατοικίδιων;
Από το 2012 η νομοθεσία που αφορά στα κατοικίδια έχει βελτιωθεί σημαντικά. Με κάποιες συμπληρώσεις θα την χαρακτήριζα επαρκή ωστόσο το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι να φτιάξουμε περισσότερους νόμους για την προστασία των κατοικίδιων αλλά να εφαρμόσουμε αυτούς που ήδη ισχύουν και να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες για την εφαρμογή τους.  

Η πλατφόρμα Dog’s Voice διακρίθηκε στο Feast Athens

*Συνδέεται όντως η ψυχολογία/θεραπεία/συναισθηματική ισορροπία με την ύπαρξη ενός σκύλου στο σπίτι;
Η συμβίωση με ένα σκύλο επιδρά σημαντικά στην ψυχολογία του ανθρώπου. Αυτή η άποψη επιβεβαιώνεται και ιατρικά καθώς η επαφή με τον σκύλο οδηγεί στην έκκριση της ορμόνης της αγάπης βελτιώνοντας τη διάθεση μας! Οι σκύλοι κάνουν τα μέλη μιας οικογένειας να λειτουργούν περισσότερο ως ομάδα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συναισθηματικής ευφυΐας των παιδιών και ο δεσμός που δημιουργούν με τον άνθρωπο λειτουργεί μέσα στην ημέρα ως καταλύτης για την καταπολέμηση του άγχους. Όλοι οι σκύλοι λοιπόν είναι κατά μια έννοια σκύλοι θεραπείας για τον κηδεμόνα τους.
*Είναι επιπλέον οικονομική επιβάρυνση ένα κατοικίδιο;
Το να έχει κανείς κατοικίδιο συνοδεύεται από υποχρεώσεις και έξοδα. Ένας σκύλος μπορεί να συντηρηθεί και να είναι απολύτως υγιής με €40 το μήνα κατά μέσο όρο ενώ μια γάτα ακόμα και με €30.


H Ελενα Δέδε στο Impact Hub


*Ποιες είναι οι δυσκολίες ενός εγχειρήματος όπως το Dogs’ Voice;
Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να ανατρέψουμε μέσα από τη δράση μας πρακτικές και προκαταλήψεις που οδηγούν κάθε χρόνο σε χιλιάδες νέα αδέσποτα. Προσπαθούμε να αναδείξουμε τις συνέπειες ορισμένων ανεύθυνων πράξεων και παρατηρούμε ότι κάποιες φορές υπάρχει μεγάλη αντίσταση από μερίδα του κόσμου κυρίως με το θέμα της στείρωσης και της αναπαραγωγής ζώων ράτσας. Το Dogs’ Voice προτείνει και έχει επικεντρώσει τη δράση του σε μια ολιστική προσέγγιση του θέματος. Η πολιτεία οφείλει να εφαρμόζει τον νόμο, οι δήμοι πρέπει να οργανωθούν  διαφορετικά για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, οι σκύλοι ράτσας θα πρέπει να πωλούνται μόνο από νόμιμους εκτροφείς οι οποίοι θα έχουν ελεγχθεί σχετικά από αρμόδιους φορείς αλλά τίποτα δεν θα αλλάξει αν οι πολίτες δεν κατανοήσουν  ότι οι φιλοζωικές δεν είναι υπάλληλοι κανενός, ότι θα πρέπει να στειρώνουν τα κατοικίδια τους και να μην τα αναπαράγουν, ότι θα πρέπει να δοθεί μια προτεραιότητα στις υιοθεσίες, ότι η τοποθέτηση microchip στα κατοικίδια είναι απολύτως αναγκαία και απαραίτητη και ότι η παράνομη εκτροφή  και κακοποίηση ζώων είναι υπόθεση που αφορά όλους μας. Η μεγαλύτερη δυσκολία μας, λοιπόν, είναι να πετύχουμε περισσότερες υπεύθυνες υιοθεσίες προωθώντας παράλληλα μια νέα φιλοζωική κουλτούρα και νοοτροπία.
*Τελικά, γάτα ή σκύλος;
Ένα δίλημμα που θα μείνει αναπάντητο στους αιώνες!

Dogs’ Voice – Adopt a stray dog from Dogs’ Voice on Vimeo.