«Αν είχε συμβεί στην Ελλάδα δυστύχημα αντίστοιχο με αυτό που συνέβη την Τρίτη στη Γερμανία, όπου συγκρούστηκαν δύο τρένα, δεν θα είχαμε κλίνες εντατικής για να νοσηλεύσουμε τους τραυματίες». Η διαπίστωση του διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κ. Απόστολου Αρμαγανίδη, ο οποίος αναφέρεται ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που οι μονάδες έχουν «καταληφθεί» από περιστατικά γρίπης, επιβεβαιώθηκε –εν μέρει –μία ημέρα μετά.
Ενας άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο στην Κεφαλλονιά και έπρεπε να νοσηλευθεί στην Εντατική.
Οι αρμόδιοι του ΕΚΑΒ ενημερώθηκαν αμέσως και κανόνισαν να γίνει η μεταφορά του πολυτραυματία με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. Παράλληλα έψαχναν να βρουν διαθέσιμη κλίνη Εντατικής. Στα νοσοκομεία της Αθήνας «έφαγαν πόρτα», αφού όλες οι κλίνες ήταν γεμάτες.
Το ίδιο και στην υπόλοιπη χώρα. Υστερα από πολλές προσπάθειες βρέθηκε μία κλίνη Εντατικής στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα στα Ιωάννινα. Ωστόσο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών η προσγείωση του αεροσκάφους δεν ήταν δυνατή. Αποτέλεσμα;
«Κλειστόν» λόγω ελλείψεων


Ο τραυματίας μεταφέρθηκε αρχικά στο ΚΑΤ προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάστασή του και στη συνέχεια στην Εντατική του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας»
Το παραπάνω περιστατικό έγινε γνωστό από τον επιμελητή Α’ Νευροχειρουργικής και εκπρόσωπο των γιατρών στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας κ. Πάνο Παπανικολάου, αφού το νοσοκομείο του είναι ένα από τα πρώτα που δέχθηκε κλήση από τους αρμοδίους του ΕΚΑΒ. «Καθώς το Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας εφημέρευε την Τετάρτη, δεν ήταν ελεύθερο ούτε ένα κρεβάτι. Η ΜΕΘ λειτουργεί με 11 κλίνες, τη στιγμή που το νοσοκομείο διαθέτει 17 κρεβάτια. Εξι κρεβάτια είναι «κλειστά» ελλείψει προσωπικού» δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Παπανικολάου.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» είναι σε λειτουργία 16 κλίνες εντατικής θεραπείας και άλλες 11 είναι κλειστές. «Κάποια στιγμή, πριν από περίπου έναν-ενάμιση χρόνο, είχαμε φθάσει στο σημείο να έχουμε μόνο δύο κλειστές. Τον τελευταίο χρόνο άρχισε να φεύγει κόσμος και αναγκαζόμασταν σταδιακά να κλείνουμε κρεβάτια» εξηγεί ο κ. Αρμαγανίδης.
Στο «Αττικόν», όπως και σε όλα τα νοσοκομεία αυτή την περίοδο, πολλοί ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, κάποιοι σε κοινούς θαλάμους, άλλοι και στον διάδρομο· όπου υπάρχει «θέση». Σύμφωνα με συναδέλφους του από την Παθολογική Κλινική, οι περισσότεροι ασθενείς που κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο αυτή την περίοδο έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης. Είναι μέσης και μεγάλης ηλικίας και δεν έχουν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο.
Την περασμένη Δευτέρα, στην εφημερία του νοσοκομείου, εισήχθησαν στην Παθολογική Κλινική 88 ασθενείς, εκ των οποίων πολλοί με επιδείνωση χρονίων προβλημάτων λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού. Την ίδια ημέρα το νοσοκομείο δέχθηκε τηλεφώνημα από την Πάρο προκειμένου να νοσηλευθεί στη ΜΕΘ ασθενής με γρίπη. Ενημέρωσαν ότι δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη. Οι συνάδελφοί τους στην Πάρο έψαξαν και σε άλλα νοσοκομεία, δεν βρήκαν πουθενά κρεβάτι Εντατικής και αναγκάστηκαν να στείλουν τον ασθενή στο «Αττικόν», όπου νοσηλεύθηκε διασωληνωμένος σε κοινό τετράκλινο θάλαμο.
Καθημερινά 40-50 άτομα στην αναμονή


Δύσκολη είναι η κατάσταση και στον «Ευαγγελισμό», όπου παραμένουν κλειστές 10 κλίνες εντατικής θεραπείας. «Στη γενική εφημερία της Δευτέρας είχαμε επτά ή οκτώ ράντζα στην Καρδιολογική Κλινική. Αυτή τη φορά δεν κατάφεραν να απορροφηθούν όλα. Εμειναν τέσσερα ή πέντε ράντζα την επομένη της εφημερίας» αναφέρει ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων κ. Ηλίας Σιώρας.
Από 40 ως 50 άτομα βρίσκονται καθημερινά στην αναμονή για μία κλίνη ΜΕΘ. Η χειρότερη ημέρα ως τώρα ήταν η 1η Φεβρουαρίου, με 73 άτομα στη λίστα αναμονής, και η καλύτερη η περασμένη Πέμπτη: στις 14.30 οι ασθενείς που περίμεναν ήταν λιγότεροι από 40 –για την ακρίβεια, 39.

«Η κατάσταση είναι πιεσμένη λόγω της γρίπης, αλλά προσπαθούμε από την αρχή να οργανώσουμε το σύστημα κατά τον καλύτερο τρόπο και πάντα προς όφελος των ασθενών. Εχουμε συνεχή ενημέρωση από όλα τα νοσοκομεία της χώρας τουλάχιστον τρεις φορές ημερησίως»
σημειώνει ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Νίκος Παπαευσταθίου.
Μάρτιο «ανοίγουν» κρεβάτια ΜΕΘ


Την περασμένη Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η προκήρυξη για την πρόσληψη 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών που θα στελεχώσουν τις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, με διετείς συμβάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θέσεις αναμένεται να καλυφθούν στις αρχές Μαρτίου, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το σύνολο των κλειστών κλινών ΜΕΘ. Εκείνο το διάστημα όμως βάσει των εκτιμήσεων των ειδικών η γρίπη δεν θα βρίσκεται σε έξαρση. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται για θετική εξέλιξη.
Βέβαια, οι γιατροί δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με τη λύση που δόθηκε και θυμούνται τους σημερινούς υπουργούς Υγείας να κατακρίνουν από θέση αντιπολίτευσης ανάλογες τακτικές των προκατόχων τους. «Πρόκειται για διετείς, δηλαδή προσωρινές, συμβάσεις ελαστικής εργασίας. Η τακτική αυτή δεν λύνει το πρόβλημα. Επίσης είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι γιατροί πληρώνονται με μπλοκάκι» σχολιάζει ο κ. Παπανικολάου.

Εξαρση των ιώσεων
Η γρίπη «φρακάρει» ΜΕΘ, χειρουργεία αναβάλλονται

Η έλλειψη διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ προκαλεί, αυτή την περίοδο, και την αναβολή χειρουργείων. «Δεν υπάρχει πρόβλημα μόνο με τους βαρέως πάσχοντες και τους διασωληνωμένους, αλλά και με άλλα σοβαρά περιστατικά τα οποία χρήζουν χειρουργικής επέμβασης. Επειδή όμως δεν υπάρχει ελεύθερη κλίνη, καθυστερούν τα χειρουργεία. Αυτές τις ημέρες στο Κρατικό της Νίκαιας περιμένουν δύο ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο να αδειάσει κρεβάτι στην Εντατική για να κανονίσουμε το χειρουργείο» επισημαίνει ο νευροχειρουργός κ. Πάνος Παπανικολάου.
Το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και στον «Αγιο Σάββα». Παρότι είναι αντικαρκινικό νοσοκομείο, εν τούτοις υποχρεούται να διαθέτει τις κλίνες ΜΕΘ στο ΕΚΑΒ προκειμένου να νοσηλεύεται καθένας που έχει ανάγκη. Το μόνο παράλογο, το οποίο προβληματίζει και τους ίδιους τους γιατρούς, είναι ότι στην ίδια ΜΕΘ που νοσηλεύονται άνθρωποι με σοβαρά ογκολογικά προβλήματα εισάγονται αυτές τις ημέρες και ασθενείς με γρίπη.
Μάλιστα, τελευταίως, ασθενείς με χειρουργήσιμους όγκους μπορεί να καθυστερήσουν να υποβληθούν σε επέμβαση διότι δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη στη ΜΕΘ. «Για τα δικά μας περιστατικά περιμένουμε να αδειάσει κρεβάτι» λένε οι γιατροί.
Η δε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην αποσυμφόρηση του νοσοκομείου, παραμένει κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ