To πρώτο πρωτάθλημα για «πιλότους» drones είναι πλέον γεγονός. Το Drone Racing League πρόκειται να ξεκινήσει στις 22 Φεβρουαρίου, στο γήπεδο αμερικανικού ποδοσφαίρου Lights Sun Life, στο Μαϊάμι. Με αφορμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση, δημιουργήθηκε το DLR Racer2: ένα ανθεκτικό και «πουπουλένιο» drone από ανθρακόνημα ικανό να αγγίζει ιλιγγιώδεις ταχύτητες 193 χλμ./ώρα, ενώ χάρη στην ενσωματωμένη του HD κάμερα θα είναι σε θέση να καταγράφει τις εναέριες «κόντρες».
Το πρωτάθλημα θα αποτελείται από τους προκριματικούς, τους ημιτελικούς και τους τελικούς. Κατά τη διάρκεια των ιπτάμενων γύρων, που θα πραγματοποιηθούν στο γήπεδο αλλά και σε άλλους μεγάλους χώρους, π.χ. εγκαταλελειμμένα κτίρια, οι πιλότοι των drones θα κληθούν να ολοκληρώσουν περίπλοκες εναέριες πορείες. Θα χρειαστεί δηλαδή να πιλοτάρουν τα drones τους μέσα από στενά περάσματα, τούνελ, απότομες στροφές, να ανέβουν ή να κατέβουν σκάλες ή ακόμα να περάσουν μέσα από πύλες.
Ο χειρισμός των drones θα πραγματοποιείται με τη βοήθεια «έξυπνων» γυαλιών που θα φορούν οι πιλότοι και στο εσωτερικό τους θα προβάλλουν την εικόνα που καταγράφουν τα drones εν πτήσει. Τέλος τα drones θα διαχωρίζονται μεταξύ τους χάρη σε μια ειδική σήμανση από χρωματιστά LED.
«Επίπεδο» κράνος ποδηλάτου
Ενα κράνος ποδηλάτου ικανό να… χάνει τον όγκο του όταν δέχεται πίεση, με αποτέλεσμα να αποθηκεύεται και να μεταφέρεται εύκολα, δημιούργησε μια εταιρεία από το Λονδίνο. Το μυστικό του Headkayse κρύβεται στις ειδικά σχεδιασμένες οπές του οι οποίες του επιτρέπουν να «διπλώνει» όταν δέχεται πίεση, αλλά και στο υλικό Enkayse από το οποίο είναι κατασκευασμένο καθώς προσφέρει την απαραίτητη προστασία στον ποδηλάτη, ενώ παράλληλα χαρίζει στο κράνος την ελαστικότητα που χρειάζεται προκειμένου να… λυγίζει. Ετσι, η μεταφορά του γίνεται εύκολα καθώς το πάχος του (όταν είναι διπλωμένο) δεν ξεπερνάει τα πέντε εκατοστά.
Για την ώρα, το κράνος για ορθοπεταλιές με ασφάλεια το οποίο χωράει σε μια μέση τσάντα αναζητεί την τύχη του μέσω Indiegogo, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το προπαραγγείλουν προς 93 δολάρια (περίπου 83 ευρώ).
Από τάνκερ, εμπορικό κέντρο
Με στόχο την αξιοποίηση των γιγαντιαίων δεξαμενοπλοίων που ενδεχομένως να αποσυρθούν στο μέλλον εξαιτίας της κατασκευής υποθαλάσσιων δικτύων μεταφοράς πετρελαίου, μια ομάδα σχεδιαστών εμπνεύστηκε το Black Gold Project. Σύμφωνα με το όραμά τους, τα τεράστια αυτά τάνκερ θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε παραθαλάσσιες περιοχές και να μεταμορφωθούν σε γραφεία, μουσεία, εκθεσιακούς και συνεδριακούς χώρους ή ακόμη και σε εμπορικά κέντρα.
Κατά τους σχεδιαστές, οι γιγάντιοι χώροι των εν λόγω πλοίων συνοδεύονται από άπειρα σενάρια αξιοποίησής τους, ενώ τα τοιχώματα από διπλό ατσάλι επιτρέπουν τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στο εσωτερικό τους για ακόμη πιο άνετη παραμονή, εργασία ή περιήγηση των επισκεπτών. Στο concept που δημιούργησαν οι ίδιοι, ένα δεξαμενόπλοιο έχει ενταχθεί πλήρως στην παραθαλάσσια περιοχή στην οποία εντάσσεται καθώς ο οδικός άξονας έχει σχεδιαστεί ώστε να περνάει κυριολεκτικά από μέσα του.
Ρομπο-σπερματοζωάρια
Ο πιεστικός σύγχρονος τρόπος ζωής, η κακή διατροφή και η παραμέληση της σωματικής άσκησης επηρεάζουν τη γονιμότητα των ανδρών και μάλιστα σε ποσοστό που αγγίζει το 20%. Με σκοπό να προσφέρουν μια αποτελεσματική λύση στους αργούς «κολυμβητές» ερευνητές από το Ινστιτούτο Νανοεπιστημών της Δρέσδης (IFW Dresden) σχεδίασαν το spermbot: μια μικροσκοπική σπείρα από τιτάνιο και νικέλιο ικανή να ενισχύσει την κίνηση των «τεμπέλικων» σπερματοζωαρίων. Το μέγεθος της σπείρας είναι τέτοιο ώστε να αγκαλιάζει την ουρά του σπερματοζωαρίου και σε ρόλο λιλιπούτειας «προπέλας», με τη βοήθεια του περιστρεφόμενου μαγνητικού πεδίου, να το ωθεί με φόρα προς το ωάριο. Μόλις φτάσει στον στόχο του, το σπερματοζωάριο στριμώχνεται στα τοιχώματα του ωαρίου, με αποτέλεσμα να αποδεσμεύεται από το λεγόμενο spermbot.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ