Κάποιοι πολιτικοί ξυπνούν µια µέρα με τη λαχτάρα να δείξουν ένα πρόσωπο διαφορετικό από το αληθινό. Ρωτούν τους συμβούλους: «Παίζει κάνα θέατρο, να πάω, ξέρεις, να κάνω κάτι με τον μπολιτισμό;». Διαδεδομένη και η ανάγκη να εμφανιστεί κοινωνικό πρόσωπο: «Βρείτε μου καμιά χήρα –ελληνίδα εε; –να πάω να της πάω δώρα και φέρτε και τις κάμερες». Είναι υπερβολικά κακόγουστο να ασχολούνται όλοι αυτοί με τις μερίδες φαγητού φτωχών παιδιών μόνο και μόνο για την προσωπική προβολή.
Η Λούκα Κατσέλη άρχισε να μοιράζει μερίδες φαγητού στις φτωχογειτονιές της Αττικής. Το κάνει με την ιδιότητα της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας. Θα μπορούσε άραγε κάποιος να την κατηγορήσει για ψευδές ενδιαφέρον χάριν αυτοπροβολής; Οχι, κατηγορηματικά όχι. Μπορούμε να της σούρουμε τα μύρια όσα επειδή υπήρξε στέλεχος του ΠαΣοΚ, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το έμπρακτο ενδιαφέρον για την κοινωνική πρόνοια. Για όσους ξεχνούν εύκολα, η Λούκα Κατσέλη ήταν εκείνη που επέμεινε και νομοθέτησε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το έκανε την εποχή που οι Ελληνες ζούσαν σαν τον τζίτζικα του Αισώπου. Η επιμονή της ερμηνεύεται σήμερα ως πρόβλεψη του κακού που ερχόταν. Λόγω της επιστημονικής σκευής της, στα οικονομικά βλέπει την επόμενη ημέρα. Τώρα βλέπει στο μέλλον την ανερχόμενη δύναμη της αλληλοβοήθειας.
Να αφήσουµε τον λιβανωτό για να δούμε τα στοιχεία. Η Εθνική Τράπεζα θα χαρίζει χρήμα σε δράσεις που αφορούν την πρόνοια, την υγεία, την κοινωνική οικονομία, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση. Θα χαρίζει χρήμα που μαζεύει από τους άλλους, από τους ισχυρούς, αλλά και από εκείνους που δύνανται να διαθέσουν 1 ευρώ. Η πρακτική, γνωστή παγκοσμίως ως crowdfunding, εφαρμόζεται από την Εθνική Τράπεζα μέσα από μια ιστορική συνέργεια. Φορείς που έχουν εμπειρία από χρηματοδοτήσεις τέτοιων δράσεων ήλθαν σε επαφή και συμμετέχουν στη δράση που έχει κωδικό όνομα act4Greece. Οι στρατηγικοί εταίροι στην πλατφόρμα είναι το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Ιδρυμα Μποδοσάκη, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Λιανά. Εάν κάποιος φορέας αναζητεί χρήματα για έργο που εντάσσεται στους άξονες που αναφέραμε, υποβάλλει φάκελο στην τράπεζα και αφού περάσει από μια πρώτη έγκριση, κρίνεται από το κοινό, από τους πολίτες, από τις εταιρείες της ελεύθερης αγοράς. Υποθετικό παράδειγμα. Λέει μια οργάνωση ότι θέλει να αγοράσει παπούτσια για τους άστεγους. Η τράπεζα το δημοσιοποιεί μέσα από τα δικά της κανάλια και καθένας μπορεί να συνδράμει δίνοντας μικρό ή μεγάλο χρηματικό ποσό. Κι άλλα υποθετικά παραδείγματα. Γιατρός παρασκευάζει την τούρτα που όσο την τρως, αδυνατίζεις. Εταιρεία με κουμπότρυπες επεκτείνεται σε τρεις ηπείρους. Αγρότης κάνει πατέντα το κόκκινο γκαζόν. Το κοινό βοηθά την προσπάθεια που εκείνο κρίνει αξιόλογη.
Το Πρόγραµµα act4Greece έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιείται με τρία έργα. Παροχή σχολικών γευμάτων σε μαθητές δημοτικών σχολείων της Δυτικής Αττικής (άξονας Πρόνοια, υγεία και αλληλεγγύη, με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας). Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (άξονας Πρόνοια, υγεία και αλληλεγγύη με την υποστήριξη των Γιατρών του Κόσμου). Δημιουργία διαδικτυακής εφαρμογής με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821 (άξονας Ερευνα, εκπαίδευση και κατάρτιση, με την υποστήριξη του Κέντρου Ερευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες).
Στο διά ταύτα. Οποιος έχει μια καλή επιχειρηματική, αναπτυξιακή ιδέα, αλλά δεν έχει πόρους, μπορεί να απευθυνθεί. Οποιος συμμετέχει σε φορέα που με κάποιον τρόπο βοηθά τους συνανθρώπους του, μπορεί να απευθυνθεί. Οποιος γενικώς χρειάζεται ρευστό και έχει συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης, κρίνεται από τον κόσμο. Καθένας μπορεί να διεκδικήσει 1 ευρώ, 10 ευρώ, 1.000 ευρώ από ανώνυμους δωρητές. Ο μπάρμπας στην Κορώνη μπορεί να συνεισφέρει με τον οβολό του, αλλά με κανέναν άλλο τρόπο.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ