Μια νέα μελέτη για τις συνήθειες των δεινοσαύρων συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας αφού σε αυτή αναφέρεται ότι κάποιοι εξ αυτών ακόμη και οι μεγάλοι σαρκοβόροι είχαν κάποιου είδους ιεροτελεστίες στην προσπάθεια τους να ζευγαρώσουν. Σύμφωνα με τη μελέτη ακόμη και οι μεγαλύτεροι θηρευτές που πάτησαν το πόδι τους στον πλανήτη δεν δίσταζαν ακόμη και να… χορέψουν για να σαγηνέψουν το υποψήφιο ταίρι τους.


Οπως τα σημερινά πτηνά

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο υποστηρίζει ότι εντόπισε ευρήματα που δείχνουν ότι οι δεινόσαυροι συγκεντρώνονταν σε συγκεκριμένα σημεία και ξεκινούσε ένας διαγωνισμός με βραβείο ένα ταίρι. «Οι παλαιοβιολόγοι έχουν αναφέρει ότι οι δεινόσαυροι είναι πιθανό να είχαν διαδικασίες ζευγαρώματος παρόμοιες με αυτές των μοντέρνων πτηνών, που θεωρούνται απόγονοι τους. Γνωρίζουμε ότι πολλοί δεινόσαυροι είχαν διαφόρων ειδών εξωτερικά χαρακτηριστικά όπως φτερά, λοφία και άλλα που έπαιζαν ρόλο προσέλκυσης του αντίθετου φύλου. Ομως είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι εκτός από τα οπτικά ερεθίσματα στο ζευγάρωμα των δεινοσαύρων έπαιζαν ρόλο και κάποιες ενέργειες που αυτοί έκαναν και έτσι επιβεβαιώνεται η θεωρία των παλαιοβιολόγων» αναφέρει ο Μάρτιν Λόκλει¸ επικεφαλής της νέας μελέτης.

Οι ερευνητές εντόπισαν δεκάδες ίχνη δεινοσαύρων σε αμμόλιθους τα οποία είχαν συγκεκριμένα μοτίβα. Οι ερευνητές μελέτησαν διεξοδικά αυτά τα ίχνη και αφού δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν κάποια άλλη αιτία που θα μπορούσε να έχει οδηγήσει στη δημιουργία αυτών των μοτίβων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ίχνη αυτά ήταν αποτέλεσμα κάποιων συγκεκριμένων έντονων κινήσεων που έκαναν οι δεινόσαυροι για να κερδίσουν την προσοχή του άλλου φύλου. Κινήσεων που παραπέμπουν σε κάποιου τελετουργικού.

Αν και οι ερευνητές δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την ταυτότητα των ειδών στα οποία ανήκουν τα ίχνη που εντόπισαν θεωρούν πολύ πιθανό κάποια εξ αυτών να ανήκουν σε Ακροκανθόσαυρους. Πρόκειται για ένα δίποδο θηρευτή που ξεχώριζε για τις ακανθώδεις αποφύσεις του που υποστήριζαν μία σειρά από μύες στον λαιμό, την πλάτη και τους γοφούς του ζώου. Ο Ακροκανθόσαυρος ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θηριόποδα, φτάνοντας τα 12 μέτρα σε μήκος και ζυγίζοντας έως και 6,17 τόνους. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Scientific Reports».

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Ακροκανθόσαυρος χόρευε για να προσελκύσει το ταίρι του