Παντοδύναμος, όπως ένας γορίλας που κυριαρχεί στη ζούγκλα. Στοργικός και συναισθηματικός, όπως ο Κινγκ Κονγκ όταν κρατάει στο χέρι του την αγαπημένη του σταρλετίτσα. Αυτός είναι ο άντρας της νέας εποχής, όπως τον περιγράφει ο Μάικ Τσέρνοβιτς στο «Gorilla Mindset» (εκδ. CreateSpace), το βιβλίο που έγινε viral από στόμα σε στόμα. Με την πεποίθηση πως μόνο αν ασχοληθούμε με τον εαυτό μας θα καταφέρουμε να τον αλλάξουμε, ο συγγραφέας ξεκινάει από την ανάγκη να αναλάβουμε την ευθύνη των πράξεών μας, αφού ο τρόπος με τον οποίο ζούμε τη ζωή μας είναι αποκλειστικά δική μας επιλογή.

Οι στρατηγικές
Οι περισσότεροι ζουν υποφέροντας σιωπηλά. Ονειρεύονται να κάνουν κάτι εντυπωσιακό, αλλά ποτέ δεν τα καταφέρνουν. Το 25% των ανθρώπων εγκαταλείπουν τις αποφάσεις που παίρνουν για το νέο έτος μέσα σε επτά μέρες. Αυτό που τους λείπει είναι η νοοτροπία (mindset) του νικητή. «Πώς πρέπει να οργανώσετε τη ζωή σας για να αναπτύξετε τη σωστή νοοτροπία; Σκεφτείτε πώς περνάτε την ώρα σας: Ποιος και τι δημιουργεί θετική ενέργεια στη ζωή σας; Ποιος σας ρουφάει την ενέργεια σαν βαμπίρ; Συμπληρώστε τα κενά στην παρακάτω άσκηση:

– Θα αποφεύγω __________, _______ και __________ γιατί αυτές οι καταστάσεις με εξαντλούν.

– Θα επιδιώκω ________, __________ και __________ γιατί ενώ αυτές οι καταστάσεις με δυσκολεύουν, ξέρω ότι με βοηθούν να αναπτυχθώ και να εξελιχθώ ψυχικά».

Στο επόμενο στάδιο ο Μάικ Τσέρνοβις σας ζητάει να παρατηρήσετε τους εσωτερικούς σας διαλόγους. Μερικές φορές μιλάτε άσχημα στον εαυτό σας. Μιλάτε τόσο άσχημα, ώστε αν μιλούσατε έτσι στους φίλους σας, δεν θα είχατε πια φίλους. Το πρώτο πρόσωπο το οποίο πρέπει να κοιτάξετε με συμπάθεια και αγάπη είναι ο ίδιος σας ο εαυτός. Το επόμενο βήμα είναι να χτίσετε σχέσεις με τους άλλους, μια χαμένη τέχνη σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι περνούν όλο και περισσότερες ώρες κοιτάζοντας το τηλέφωνό τους και όλο και λιγότερες κοιτάζοντας τους άλλους στα μάτια. «Για να δημιουργήσετε βαθύτερους δεσμούς πρέπει να κάνετε το άλλο άτομο να νιώθει ότι είναι το μοναδικό άτομο στον χώρο. Να είστε προσηλωμένοι σε αυτό. Αν αφαιρείστε σε μία συζήτηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα δύο μάντρα:

– Δεν θα ήθελα να βρίσκομαι πουθενά αλλού αυτή τη στιγμή

– Δεν θα ήθελα να βλέπω κανέναν άλλον περισσότερο από σένα.

Οταν επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας αυτές τις φράσεις, αρχίζετε να τις πιστεύετε και το άλλο άτομο αρχίζει να τις αισθάνεται. Θα δημιουργήσετε πιο βαθιές, με μεγαλύτερη διάρκεια, σχέσεις μέσα από αυτή την τεχνική εγρήγορσης».

Οι πιο καχύποπτοι θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι ο Μάικ Τσέρνοβιτς είναι άλλος ένας life coach που μας υπόσχεται ότι θα γίνουμε πλούσιοι ή ευτυχισμένοι. Η καινοτομία του, ωστόσο, βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν υπόσχεται τίποτε. Το «Gorilla Mindset» είναι στην πραγματικότητα ένα δίκτυο σκέψης που θα φέρει στην επιφάνεια τον καλύτερο μας εαυτό. Και εμείς, φυσικά, θα τον αγαπάμε, θα τον σεβόμαστε και θα τον τιμάμε.

* Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Νοεμβρίου 2015