Η θερμοκρασία και τα πρώτα χιόνια πέφτουν και οι δρόμοι γίνονται… παγοδρόμια. Λύση στο πρόβλημα έρχονται να δώσουν ερευνητές από την Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα νέο υλικό που θα μπορούσε να καλύπτει δρόμους και πεζοδρόμια απομακρύνοντας το επικίνδυνο χιόνι χωρίς την επιστράτευση εκχιονιστικών οχημάτων. Οπως εξηγούν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Κοτς με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Industrial and Engineering Chemistry Research», το μυστικό του «έξυπνου» δρόμου του μέλλοντος κρύβεται σε μια μορφή συνθετικού αλατιού το οποίο προστίθεται στο μείγμα της πίσσας. Κάτι τέτοιο δεν επηρεάζει, σύμφωνα με τους ίδιους, την τελική μορφή της ασφάλτου αλλά την προστατεύει από τον σχηματισμό πάγου στην επιφάνειά της. «Η ενσωμάτωση υδροφιλικών αλάτων στην πίσσα οδηγεί στην ελεγχόμενη απελευθέρωση συγκεκριμένων μορίων προσφέροντας έτσι μια αποτελεσματική λύση κατά του επικίνδυνου σχηματισμού πάγου σε δρόμους και πεζοδρόμια» αναφέρουν οι τούρκοι επιστήμονες. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν, θα μπορούσε να περιορίσει το κόστος της συχνής χρήσης εκχιονιστικών οχημάτων σε περιοχές που πλήττονται από τον χιονιά, να προφυλάξει δρόμους και οδηγούς από τις επιπτώσεις του ψύχους αλλά και τους πεζούς από ατυχήματα που οφείλονται στην ολισθηρότητα των πεζοδρομίων.
Ηλιακό… τραπέζι
Ξεχάστε το τραπέζι της κουζίνας όπως το γνωρίζατε ως σήμερα. Το νέο τραπέζι Current Table εκμεταλλεύεται το ηλιακό φως που μπαίνει από το παράθυρο μετατρέποντάς το σε πολύτιμη ενέργεια για μικρές ηλεκτρονικές συσκευές.
Το μοντέρνο ηλιακό τραπέζι που δημιουργήθηκε από τον σχεδιαστή Μάρτζαν φαν Ομπελ και φιλοξενείται στο Design Museum του Λονδίνου θα μπορούσε να περάσει στη μαζική παραγωγή μέσα στο 2016.
Το μίνιμαλ «πράσινο» έπιπλο διαθέτει μοντέρνο ατσάλινο σκελετό, ενώ στο επάνω μέρος του φέρει φωτοβολταϊκές κυψέλες οι οποίες συλλέγουν το ηλιακό φως που διαχέεται στον χώρο. Μια θύρα USB στο πλάι του τραπεζιού επιτρέπει την εισαγωγή του καλωδίου φόρτισης π.χ. ενός smartphone ή ενός tablet για ένα γρήγορο γέμισμα κατά την απόλαυση μιας κούπας καφέ.
Μπαταρία κινητού με «ζωή» 15 ημερών
Λύση στη δυσάρεστη έκπληξη της άδειας μπαταρίας έρχεται να προσφέρει η κινεζική εταιρεία Oukitel. Ο λόγος για τη συσκευή της Κ10000 με εξωπραγματική διάρκεια ζωής 15 ολόκληρων ημερών!
Η Android συσκευή διαθέτει οθόνη μεγέθους 5,5 ιντσών, τετραπύρηνο επεξεργαστή ενός GHz, 2 GB RAM και 16 GB εσωτερική μνήμη (με δυνατότητα επέκτασης μέσω προσθήκης κάρτας MicroSD). Ενα πλήρες «γέμισμα» της μπαταρίας του Κ10000, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, απαιτεί μόλις 3,5 ώρες φόρτισης.
Ο αγώνας της μπαταρίας έχει αρχίσει για τα καλά. Ερευνητικά κέντρα και τεχνολογικοί κολοσσοί ανταγωνίζονται για το ποιος θα «χτίσει» την πιο αποδοτική μπαταρία που θα διαρκεί για μέρες και θα φορτίζει σε χρόνο ρεκόρ. Τον περασμένο Απρίλιο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ αποκάλυψαν μια μπαταρία αλουμινίου η οποία γεμίζει σε μόλις ένα λεπτό. Πρόσφατα η Ηuawei είχε παρουσιάσει μια μπαταρία ικανή να φτάνει το 50% με μόλις πέντε λεπτά φόρτισης, ενώ η Sony ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη δημιουργία μιας καινοτόμου «υπερμπαταρίας» που θα αποθηκεύει 40% επιπλέον ενέργεια από ό,τι μια συμβατική μπαταρία ιόντων-λιθίου και η οποία θα μπορούσε να συνοδεύει τις συσκευές της ως το 2020.
Υπολογιστής μαθαίνει σαν παιδί
Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δημιούργησαν έναν αλγόριθμο ο οποίος επιτρέπει στους υπολογιστές να μαθαίνουν με «ανθρώπινο» τρόπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε αντίθεση με τα παιδιά που μαθαίνουν πολύ γρήγορα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές «μαθαίνουν» πολύ αργά και κατόπιν πολλών επαναλήψεων.
Με τη βοήθεια του νέου λογισμικού οι ειδικοί κατάφεραν να διδάξουν σε υπολογιστές να ξεχωρίζουν αντικείμενα με βάση το σχήμα τους αλλά και να το ζωγραφίζουν μόνοι τους, όπως ακριβώς κάνουν τα παιδιά κατά τη διαδικασία της εκμάθησης.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το λογισμικό Bayesian Program Learning (BPL), όπως ονομάζεται, θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστών ενισχύοντας τη μεταξύ τους διάδραση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ