Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικος Παρασκευόπουλος, μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για το σύμφωνο συμβίωσης, τις υιοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια και το βραχιολάκ των κρατουμένων.
{{{ audio1 }}}

Για το σύμφωνο συμβίωσης και τα ομόφυλα ζευγάρια και ειδικότερα τις ρυθμίσεις για την υιοθεσία

«Κι εγώ ελπίζω να επουλωθεί κιόλας (σ.σ.: το ενδοκυβερνητικό ρήγμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), διότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ είχαν αντιρρήσεις αποκλειστικά στις ρυθμίσεις για το σύμφωνο συμβίωσης και όχι σε άλλα σημεία. Και επειδή πρόκειται γι’ αυτό, ειδικά, τη Δευτέρα, στη δεύτερη ανάγνωση, δηλαδή στην τελευταία διαδικαστική φάση της συζήτησης εν’ όψει της Επιτροπής, να φέρουμε κάποια διευκρίνιση για το θέμα, ελπίζω ότι μπορούν να μεταπειστούν καθ’ οδόν. Η διευκρίνιση αφορά το θέμα της υιοθεσίας. Δηλαδή, θα είναι σαφέστερο ότι η ρύθμιση για το σύμφωνο συμβίωσης δεν αφορά την υιοθεσία, γιατί αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο αφήνεται προς εξέταση και συζήτηση για το μέλλον. Θα προχωρήσει μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, θα διευρυνθεί και θα εξετάσει και το θέμα αυτό. Και αυτή τη στιγμή δεν εισάγεται προς ρύθμιση, διότι δεν είναι ώριμο, ούτε από άποψη νομική, από άποψη εργασίας, ούτως ώστε να μην υπάρχουν αντινομίες ή ιεραρχήσεις που δεν είναι σωστές με άλλες αξίες της έννομης τάξης, του οικογενειακού δικαίου. Αλλά επίσης χρειάζεται και ένας ευρύτερος κοινωνικός διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα. Οπότε προς το παρόν αφήνεται. Αυτό απλώς, αυτή τη στιγμή, δεν καλύπτεται (σ.σ.: η υιοθεσία, αναδρομικά). Δηλαδή, πιθανόν να είναι μια υιοθεσία που έχει προηγηθεί, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ρύθμιση από την οποία καλύπτεται. Το θέμα θα το εξετάσει πάρα πολύ προσεκτικά μια επιτροπή, με κορυφαίους αστικολόγους ανά τη χώρα, και σίγουρα, όταν θα έχουμε την πρότασή τους, θα μας είναι πολύ ευκολότερο να πούμε το ναι, το όχι ή το πόσο κτλ».

Για τις ρυθμίσεις που αφορούν το βραχιολάκι

«Υπάρχουν ρυθμίσεις για όσους είναι σε αδυναμία για την καταβολή του ποσού, αλλά θα έλεγα ότι μας φόβισε λίγο η ρύθμιση στο ότι εισαγάγαμε μια ρύθμιση, και η προηγούμενη κυβέρνηση, το 2014, και εμείς, με την ελπίδα ότι επενδύουμε στην εκπαίδευση των κρατουμένων κτλ. και όμως έχουμε ελάχιστη εφαρμογή. Σκεφτήκαμε τι φταίει και τι μπορεί να βοηθήσει και σκεφτήκαμε ότι πρέπει να εξαπλωθεί γεωγραφικά ο θεσμός, να μην εφαρμόζεται πιλοτικά μόνο σε μία-δύο φυλακές, αλλά σε όλη τη χώρα. Επίσης, ότι ένα κώλυμα της ευρύτερης εφαρμογής είναι το γεγονός ότι χρειάζεται μια ευρύτερη άδεια, μια διπλή κρίση, μόνο εάν ο κρατούμενος είναι υπόδικος και όχι όταν είναι κατάδικος. Χρειάζεται δηλαδή η κρίση και του πειθαρχικού συμβουλίου στο οποίο προΐσταται εισαγγελέας και η κρίση του ανακριτή της υπόθεσης, εφόσον υπάρχει υποδικία. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι είναι επαρκής η κρίση του πειθαρχικού συμβουλίου, με τον προεδρεύοντα εισαγγελέα και αυτό μπορεί να διευκολύνει περισσότερο την εφαρμογή. Στην ακρόαση των φορέων, όμως, στη Βουλή, ήρθε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Εισαγγελέων, των κατεξοχήν δηλαδή αναφερόμενων στο σχέδιο, ο οποίος είπε ότι κατά τη γνώμη τους δεν επαρκεί μόνο η γνώμη των εισαγγελέων και χρειάζεται και η γνώμη του δικαστή. Μετά από αυτό, δεν μπορούσαμε να επιμείνουμε σε μια ρύθμιση που αποδίδει όλο το βάρος στους εισαγγελείς και που οι εισαγγελείς κρίνουν ότι δεν μπορούν να είναι μόνοι τους αρμόδιοι. Επομένως, το αλλάζουμε και θα υπάρξει και ρύθμιση γραπτή και τη Δευτέρα θα ανακοινώσουμε ότι θα προβλέπεται και η γνώμη εισαγγελέα και η γνώμη ανακριτή και πως σε περίπτωση διαφωνίας δεν θα έχει η γνώμη του ενός χαρακτηριστικά βέτο για του άλλου, αλλά στην περίπτωση αυτή θα αποφαίνεται το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο».

Για το γεγονός ότι συνεχίζεται η επιμέτρηση της ποινής, όσο βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό όσοι φορούν βραχιολάκι

«Δεν το είχα αντιληφθεί ότι είναι έτσι, διότι έχουμε να κάνουμε με άδεια, οπότε δεν διακόπτεται η επιμέτρηση της ποινής. Μιλάμε για καταδίκους και υποδίκους και η ποινή συνεχίζει να εκτίεται».