Σταμάτης-Νίκος Λιόσης: Νέο φάρμακο κατά των αγκυλώσεων

Σημαντικά βήματα έχουν γίνει στην αντιμετώπιση δύο σοβαρών παθήσεων: της αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας και της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Ο κ. Σταμάτης-Νίκος Λιόσης, αναπληρωτής καθηγητής Ρευματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών

Σημαντικά βήματα έχουν γίνει στην αντιμετώπιση δύο σοβαρών παθήσεων: της αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας και της ψωριασικής αρθρίτιδας. Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες στην καθημερινότητά τους και τις επιστημονικές εξελίξεις μιλάει ο κ. Σταμάτης-Νίκος Λιόσης, αναπληρωτής καθηγητής Ρευματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής στο Ρευματολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Κύριε Λιόση, τι είναι η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα;
«Είναι μια πάθηση, όχι σπάνια, που προσβάλλει κυρίως νεαρούς άνδρες. Εκδηλώνεται με πόνο χαμηλά στη μέση, που όμως δεν μοιάζει με την κοινή οσφυαλγία που έχει πολύς κόσμος, αφού είναι πόνος που προκαλείται από την ξεκούραση και βελτιώνεται στην κίνηση. Ο ασθενής νιώθει χειρότερα το πρωί που ξυπνάει. Προσβάλλει κυρίως τη σπονδυλική στήλη αλλά μπορεί να προσβάλλει και αρθρώσεις όπως τα ισχία και οι ώμοι και ειδικά τα ισχία μπορεί να τα καταστρέψει νωρίς. Οπως λέει το όνομά της, αγκυλώνει τη σπονδυλική στήλη και χωρίς θεραπεία προκαλεί πολύ σημαντικό περιορισμό στην κίνηση με αποτέλεσμα αναπηρία».
Τι είναι η ψωριασική αρθρίτιδα;
«Η ψωρίαση είναι μια συχνή δερματική πάθηση που μπορεί να προσβάλει ως και το 5% του γενικού πληθυσμού. Είναι αυτοάνοση, ιδιαίτερα κληρονομική και καθόλου μεταδοτική. Ενα ποσοστό που κυμαίνεται στις διάφορες μελέτες από 5% ως και 40% των ανθρώπων με ψωρίαση εμφανίζουν ψωριασική αρθρίτιδα. Αν και πάλι η σπονδυλική στήλη μπορεί να προσβληθεί, η ψωριασική αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται κυρίως από αρθρίτιδα των μικρών και μεγάλων αρθρώσεων των ποδιών και των χεριών. Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, δυνητικά καταστροφική για τις αρθρώσεις πάθηση».
Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα νοσήματα στην καθημερινότητά τους;
«Και τα δύο μπορεί να αργήσουν να διαγνωστούν αν ο ασθενής δεν απευθυνθεί στον ειδικό γιατρό που είναι ο ρευματολόγος και γι’ αυτό πολλές φορές συναντάμε ανθρώπους με προχωρημένο νόσημα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με αυτές τις δύο παθήσεις είναι ο χρόνιος, καθημερινός πόνος κυρίως μετά από ακινησία ή ανάπαυση και η δυσκαμψία. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσκολία στην καθημερινότητα του πάσχοντος. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία που πρέπει να ξεκινήσει νωρίς οι παθήσεις αυτές είναι δυνητικά καταστροφικές και μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμες βλάβες, κάτι που ευτυχώς στις ημέρες μας δεν το βλέπουμε πολύ συχνά».
Τι νεότερα δεδομένα υπάρχουν για τη θεραπεία των νοσημάτων αυτών;
«Τα τελευταία περίπου 15 χρόνια έχουμε στη διάθεσή μας νεότερα φάρμακα που λέγονται βιολογικοί παράγοντες και τα οποία έχουν αλλάξει τη ζωή των ασθενών μας. Πρόκειται για αντισώματα εναντίον ενός ανθρώπινου μορίου που λέγεται TNFα. Πρόσφατα όμως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε την κυκλοφορία ενός νέου βιολογικού παράγοντα έναντι του μορίου ιντερλευκίνη-17Α το οποίο έχει αποδείξει ότι είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της μέτριας ως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας σε δύο συγκριτικές μελέτες με δύο υπάρχουσες διαφορετικές επιλογές στη δοσολογία. Το φάρμακο λέγεται Secukinumab και έδειξε πρόσφατα πως είναι αποτελεσματικό, εκτός από την ψωρίαση, και στην ψωριασική αρθρίτιδα. Επιπλέον η χορήγησή του έχει εγκριθεί και στην αγκυλωτική σπονδυλίτιδα. Σύμφωνα με τις μελέτες, η θεραπεία με το Secukinumab μπορεί να αναστέλλει την αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης στην αγκυλωτική σπονδυλίτιδα έπειτα από μόλις δύο χρόνια συνεχούς θεραπείας, σύμφωνα με τα ως τώρα υπάρχοντα δεδομένα. Το Secukinumab χορηγείται με υποδόρια ένεση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk