Γιάννης Μπασκόζος: «Στόχος να έχουν όλοι φάρμακα με μειωμένη συμμετοχή»

Την προσεχή εβδομάδα πρόκειται να συσταθεί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, ανακοινώνει σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος.

Την προσεχή εβδομάδα πρόκειται να συσταθεί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, ανακοινώνει σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος. Οπως τονίζει, στόχος είναι να έλθουν οι τιμές των φαρμάκων σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορούν να λαμβάνουν όλοι τη θεραπεία που χρειάζονται. Αναφερόμενος στο clawback που επιβλήθηκε στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με το μέτρο. Προσθέτει δε ότι θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα συγκεκριμενοποιεί τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα.
Κύριε Μπασκόζο, προσφάτως πήρατε απόφαση σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται από το 2016 clawback και στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Εχετε αναλογιστεί το πραγματικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης;
«Κατ’ αρχάς να σας πω ότι αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα συγκεκριμενοποιεί τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Μας το παρουσίασαν ως προαπαιτούμενο την τελευταία στιγμή και αναγκαστήκαμε να το αποδεχθούμε προσπαθώντας να το κάνουμε πιο λειτουργικό για να μην υπάρξουν ελλείψεις, να μη μείνει ούτε ένας ασθενής χωρίς τη θεραπεία του. Αυτό το οποίο θα κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε το αντίστοιχο κονδύλι στον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των ακριβών φαρμάκων στα ιδιωτικά νοσοκομεία και ειδικά στις μικρές ιδιωτικές κλινικές. Αν με ρωτάτε αν συμφωνώ με το μέτρο, ασφαλώς και δεν συμφωνώ, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τους νόμους που ψηφίσαμε».
Το σύστημα Υγείας σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι μη βιώσιμο. Υπάρχουν νέες καινοτόμες θεραπείες και μέθοδοι οι οποίες αν εφαρμοστούν μπορούν να εξοικονομήσουν πολύτιμους πόρους. Για παράδειγμα, αναφέρω τις θεραπείες για την ηπατίτιδα C, όπου σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες δεν αποζημιώνονται αν δεν έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα και νέες μεθόδους για τον εντοπισμό του καρκίνου τραχήλου της μήτρας οι οποίες δείχνουν τη νόσο σε ποσοστό 100%. Γιατί το κράτος δεν εφαρμόζει τέτοιες μεθόδους και υιοθετεί λογιστικές πρακτικές περικοπών θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών;
«Αυτή την περίοδο προχωράμε ως ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσον αφορά τις καινοτόμες μεθόδους και θεραπείες. Στο υπουργείο λειτουργεί η Επιτροπή Ελέγχου Φαρμακευτικής Δαπάνης και Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων με επικεφαλής εμένα τον ίδιο. Ενα από τα ζητήματα που συζητάμε διαρκώς είναι με την εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη διαπραγμάτευση στις τιμές των πολύ ακριβών και καινοτόμων φαρμάκων να υπάρξει στρατηγική πλήρους κάλυψης για τη θεραπευτική αγωγή για ηπατίτιδα C και τον HIV. Μπορούμε να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα στρατηγική πλήρους εξάλειψης της ηπατίτιδας. Αυτό θέλει μελέτη κόστους-οφέλους. Την αναμένουμε και είμαι σίγουρος πως η μελέτη θα δείξει ότι πρέπει να δοθεί θεραπεία σε όλους τους πάσχοντες».
Πότε θα συσταθεί επιτέλους η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ;
«Την επόμενη εβδομάδα. Σκοπός είναι να έλθουν οι τιμές των φαρμάκων σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορούν να λαμβάνουν όλοι τη θεραπεία που χρειάζονται. Το ζητούμενο είναι το κόστος να είναι ανεκτό για το σύστημα Υγείας. Προσπαθούμε δε και ελπίζουμε να γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς, να μην περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο budget των εμβολίων και των απολύτως απαραίτητων αντιρετροϊκών και καινοτόμων φαρμάκων στο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης. Στόχος μας είναι να έχει πρόσβαση στα φάρμακα το σύνολο των πολιτών με μειωμένη συμμετοχή».
Δηλαδή θα μειώσετε τη συμμετοχή των πολιτών στο φάρμακο;
«Το προσπαθούμε. Υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά την οριζόντια μείωση της συμμετοχής μέσα από τη μείωση φαρμακευτικής δαπάνης με έλεγχο της συνταγογράφησης και το δεύτερο να γίνει η μείωση με κοινωνικά κριτήρια. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη τι απόφαση θα πάρουμε».
Ο ΕΟΠΥΥ βαλτώνει. Από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από 1.185 σε 1.801 δισ. ευρώ και τα συνολικά χρέη του Οργανισμού από 1.948 σε 2.919 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Οργανισμός ο οποίος καλύπτει την περίθαλψη του 95% των Ελλήνων είναι μη βιώσιμος. Πώς θα ανατρέψετε την κατάσταση;
«Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένα μεγάλο ζήτημα και η διεκδίκηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να έρθει στον Οργανισμό ένα σημαντικό ποσοστό από τα εκταμιευόμενα ποσά, με βάση τη συμφωνία, αλλά και από την επιπλέον επιβάρυνση των συνταξιούχων. Τα ποσά αυτά πρέπει να έρθουν από τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης στον ΕΟΠΥΥ για να αποπληρωθούν το σύνολο των οφειλών και τα ληξιπρόθεσμα».
Εχετε συνεννοηθεί για αυτό με το υπουργείο Εργασίας;
«Είμαστε σε συζητήσεις, διότι όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν με την καταβολή των συντάξεων. Ωστόσο είναι και ηθικό ζήτημα, διότι η επιβάρυνση αυτή μπήκε για την Υγεία, άρα πρέπει να πάει στην Υγεία».
Ο ΕΟΠΥΥ θα αλλάξει και προς ποια κατεύθυνση;
«Υπάρχει δέσμευση να προχωρήσουμε σε αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και βεβαίως να επανεξετάσουμε τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ). Μελετάμε τον ΕΚΠΥ που έχει παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την απερχόμενη διοίκηση του Οργανισμού, είναι κατά πολύ καλύτερος των προηγούμενων και με τη δική μας πινελιά θα γίνει ακόμη καλύτερος. Στόχος μας είναι για τους ΕΚΠΥ να συζητάμε τόσο με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας όσο και με τους εκπροσώπους των ασθενών. Δεν επιτρέπεται να καταρτίζονται ΕΚΠΥ ερήμην τους. Παράλληλα θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι από το τέλος του χρόνου θα αρχίσει να λειτουργεί ο Ατλας Υγείας της χώρας σε μια πρώτη πιλοτική μορφή η οποία θα αναπτύσσεται από στελέχη πληροφορικής και επικοινωνιών του ΕΟΠΥΥ και ο οποίος θα περιέχει μια σειρά εφαρμογών ενημέρωσης του πολίτη. Το έργο του ΕΟΠΥΥ θα είναι συνεχές και στις επόμενες εκδόσεις και θα εμπεριέχει πληροφορίες και εργαλεία για επιτελική χρήση. Εχουμε ξεκινήσει σημαντικές δράσεις στον χώρο της Ηλεκτρονικής Υγείας που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των ασθενών, στο σπάσιμο της διαφθοράς, στην ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και στην ανάπτυξη των κλινικών μελετών».
Εχετε ασχοληθεί ιδιαιτέρως με το προσφυγικό ζήτημα. Πώς θα κινηθείτε με την προάσπιση της δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου;
«Το ζήτημα της προστασίας της υγείας προσφύγων και μεταναστών είναι θέμα βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και προστασίας της δημόσιας υγείας. Κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια και απαιτείται η αλληλεγγύη των κρατών της ΕΕ. Εχουμε μια θετική εξέλιξη. Ηδη μέσα στην εβδομάδα εγκρίθηκε κονδύλι από την Κομισιόν 3,3 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των δομών Υγείας στις περιοχές εισόδου των προσφύγων».

«Βασική επιδίωξη η στήριξη του ελληνικού φαρμάκου»

Προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στήριξε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο κανείς. Πώς αισθάνεστε που εννέα μήνες μετά την ανάληψη εξουσίας τούς τραβάτε το χαλί κάτω από τα πόδια και ουσιαστικά κλείνετε την πόρτα σε έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας;

«Με τη φαρμακοβιομηχανία είχαμε και έχουμε συνεχή επαφή. Και πράγματι επιμένουμε στην άποψη ότι η ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής ελληνικών γενοσήμων αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας της Ελλάδας. Γι’ αυτό έχει συσταθεί επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη για να δούμε πώς θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Βέβαια η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα πρέπει από την πλευρά της να καταλάβει ότι θα πρέπει να κοιτάξει μπροστά και να μην περιορίζεται στην προστασία των τιμών των φαρμάκων».
Οταν λέτε να κοιτάξει μπροστά;
«Να αναπτύξει τις εξαγωγικές της δραστηριότητες».
Κύριε Μπασκόζο, συγγνώμη που σας διακόπτω, αλλά οι περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες κοιτάνε μπροστά και δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια σε αυτόν τον τομέα.
«Οχι όλες. Επίσης, πρέπει να δώσουν βάρος στην έρευνα και να δραστηριοποιηθούν σε τομείς που είναι προνομιακοί για την ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας, όπως είναι τα biosimilars (σ.σ.: βιοομοειδή φάρμακα). Ωστόσο δεν αναιρείται η δέσμευση της κυβέρνησης ότι είναι βασικός στόχος της η στήριξη του ελληνικού φαρμάκου. Εγινε διαπραγμάτευση, και με πολύ ισχυρά επιχειρήματα και ένταση από την πλευρά μας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk