Δημήτρης Δέμος: «Οι απαιτήσεις των δανειστών διαλύουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία»

Για πολιτικές που απαξιώνουν το προσιτό ελληνικό φάρμακο καταδικάζοντας σε διάλυση την ελληνική φαρμακοβιομηχανία μιλάει σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα»

Για πολιτικές που απαξιώνουν το προσιτό ελληνικό φάρμακο καταδικάζοντας σε διάλυση την ελληνική φαρμακοβιομηχανία μιλάει σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα» ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας DEMO κ. Δημήτρης Δέμος. Κάνει λόγο για μονομερή πολιτική που οδηγεί στη συρρίκνωση και πιθανώς στην καταστροφή της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να καταλήξουμε να εισάγουμε και να πληρώνουμε ακριβότερα φάρμακα σε σύγκριση με αυτά που μπορούμε να παράγουμε.
Κύριε Δέμο, πώς αξιολογείτε τις απαιτήσεις των δανειστών για τον κλάδο του φαρμάκου;
«Οι απαιτήσεις των δανειστών για νέα δραματική μείωση της τιμής των φαρμάκων και συγκεκριμένα των παλιότερων και κατά τεκμήριο φθηνότερων ελληνικών φαρμάκων μπορούν να χαρακτηριστούν το λιγότερο παράλογες. Βιώνουμε μια πρωτοφανή παρέμβαση στην πολιτική φαρμάκου, που έχει ως μοναδικό στόχο να ευνοηθεί η συνταγογράφηση των ακριβότερων εισαγόμενων φαρμάκων, απαξιώνοντας παράλληλα το προσιτό ελληνικό φάρμακο και καταδικάζοντας σε διάλυση την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Οι δανειστές, αντί να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο κλάδος, επέβαλαν μια ακραία πολιτική που είναι σίγουρο ότι θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τους ασθενείς, τα Ταμεία και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιβολή clawback στη νοσοκομειακή δαπάνη, ρύθμιση που θα καταλήξει ουσιαστικά να τιμωρεί τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για μη εφαρμογή εκ μέρους της Πολιτείας αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων στα νοσοκομεία. Οποιος γνωρίζει πώς λειτουργεί η φαρμακευτική αγορά είναι εύκολο να αντιληφθεί ότι με αυτόν τον τρόπο δεν παράγονται εξοικονομήσεις, αλλά το μόνο που επιτυγχάνεται είναι μια αναδιανομή του κλειστού προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης υπέρ των μεγάλων ξένων συμφερόντων».
Πώς κρίνετε τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης; Πιστεύετε ότι προσπάθησαν όσο θα έπρεπε ή ότι κάποιες αποφάσεις ήταν επί της ουσίας προειλημμένες;
«Εξαρχής φάνηκε ότι στην ελληνική κυβέρνηση δεν δόθηκαν πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης ώστε να υπερασπιστεί την εγχώρια παραγωγή. Ηταν ξεκάθαρο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είχαν καμία διάθεση ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, αφού ακολουθούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο που έχει, αν όχι στόχο, σίγουρα αποτέλεσμα την εξόντωση της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου. Η κυβέρνηση τελικά δεν είχε άλλη λύση παρά να αποδεχθεί πλήρως τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και να υιοθετήσει μια καταστροφική πολιτική για την ελληνική οικονομία. Αυτή η μονομερής πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση και πιθανώς στην καταστροφή της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να καταλήξουμε να εισάγουμε και να πληρώνουμε ακριβότερα φάρμακα σε σύγκριση με αυτά που μπορούμε να παράγουμε».
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί ακόμη σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί να στηριχθεί σε αυτήν η ανάπτυξη της χώρας μελλοντικά; Θα συνεχιστούν οι επενδύσεις;
«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, παρά τα χτυπήματα που έχει δεχθεί από την ύφεση και τις πολιτικές των τελευταίων ετών, αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης με βασικό άξονα την εξωστρέφεια που ενυπάρχει στο DNA της. Η εγχώρια παραγωγή φαρμάκου συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας κατά €2,8 δισ. ετησίως, ενώ υπολογίζεται ότι για κάθε €1.000 που δαπανώνται σε ελληνικό φάρμακο το ΑΕΠ ενισχύεται κατά €3.420. Φυσικά αυτή η δραστηριότητα έχει αντίκτυπο και στην απασχόληση καθώς πάνω από 11.000 εργαζόμενοι απασχολούνται άμεσα στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκου και συνολικά περισσότερες από 53.000 θέσεις εργασίας επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τη δραστηριότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Οι εξαγωγές όμως είναι ο τομέας όπου οι επιδόσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Το ελληνικό φάρμακο εξάγεται σε 85 χώρες παγκοσμίως και παραμένει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα το τρίτο σε αξία εξαγώγιμο προϊόν της χώρας. Αυτός είναι άλλωστε και ο τομέας όπου η DEMO κάνει πρωταθλητισμό!
Τώρα όσον αφορά το μέλλον, αν μπορέσουμε να καταλήξουμε με την Πολιτεία σε μια Εθνική Πολιτική Φαρμάκου που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την αναπτυξιακή διάσταση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, είναι δυνατόν η φαρμακευτική δαπάνη να καταστεί πέρα από κόστος στον προϋπολογισμό και μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας».
«Να επικεντρωθούμε σε επιχειρήσεις εντάσεως γνώσης»

Σε ποιες ενέργειες προχωρήσατε εγκαίρως και καταφέρατε να κρατήσετε την DEMO σε υψηλή θέση ακόμη και εν μέσω κρίσης;

«Πολύ προτού έρθει η κρίση προσανατολιστήκαμε προς τις αγορές του εξωτερικού και πραγματοποιήσαμε μεγάλες επενδύσεις για να ανταποκριθούμε σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο. Το εργοστάσιό μας είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με εγκαταστάσεις έκτασης 45.000 τ.μ., στις οποίες περιλαμβάνεται και ένα ιδιαίτερα προηγμένο Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου, έκτασης 1.500 τ.μ. Οι επενδύσεις μας μάς επέτρεψαν να κυριαρχήσουμε στην εγχώρια νοσοκομειακή αγορά, όπως ήταν και ο στόχος μας, με αποτέλεσμα να κατέχουμε εδώ και χρόνια την πρώτη θέση στον συγκεκριμένο τομέα. Ταυτόχρονα, λόγω των επενδύσεών μας καταφέραμε να επεκταθούμε και στο εξωτερικό, σε μεγάλες και δύσκολες αγορές. Σήμερα το 80% της παραγωγής μας έχει προορισμό το εξωτερικό και διατηρούμε σημαντική παρουσία σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ωκεανίας. Εχουμε δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο πωλήσεων σε 51 χώρες, ενώ στα άμεσα σχέδιά μας είναι η επέκτασή μας και σε νέες αγορές.
Πέρα όμως από τις υλικές επενδύσεις, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό είναι εκείνη που έδωσε ώθηση στην DEMO για να σημειώνει συνεχόμενες επιτυχίες. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε ένα άρτια εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προσωπικό που αριθμεί πάνω από 700 άτομα, ενώ εν μέσω κρίσης, αντί να προχωρήσουμε σε απολύσεις και περικοπές αποδοχών, συνεχίζουμε να προσλαμβάνουμε αξιόλογους ανθρώπους και να διατηρούμε σταθερό το επίπεδο των μισθών».
Ποια συμβουλή δίνετε σε νέους ανθρώπους που τολμούν ένα θαρραλέο άνοιγμα στον χώρο του επιχειρείν αυτή την περίοδο;
«Κατά τη γνώμη μου, το κλειδί για την επιτυχία της νέας γενιάς επιχειρηματιών είναι να επικεντρωθούν σε επιχειρήσεις εντάσεως γνώσης αντί για τις ως τώρα παγιωμένες εντάσεως εργασίας και εντάσεως κεφαλαίου. Οι νέοι επιχειρηματίες που θα το καταφέρουν αυτό νομίζω ότι θα πρωταγωνιστήσουν ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Φυσικά το τρίπτυχο της επιτυχίας για κάθε νέο επιχειρηματία είναι: α) ο εφοδιασμός γνώσεων, β) η αποφυγή των λαθών των προηγουμένων, γ) η καινοτόμος σκέψη που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ανθρώπων της χώρας όπου επιχειρείς. Τέλος, η διαχρονική συμβουλή που έχει πάντα την αξία της είναι πως μόνο η σκληρή δουλειά μπορεί να σε οδηγήσει στον στόχο σου».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk