Οι αντιδράσεις που είχα από φίλες μου όταν τους μίλησα για τη γνωριμία μου με έναν άντρα που με είχε ενημερώσει ότι είναι bisexual, δεν ήταν οι αναμενόμενες. Δεν ανησύχησαν για το ερωτικό μέλλον μου μαζί του, δεν μπήκαν στον κόπο να με ταρακουνήσουν λέγοντάς μου ότι αργά ή γρήγορα θα αλλάξει ερωτικό στρατόπεδο και θα με απαρνηθεί.

Η μία μου είπε ότι όλα είναι μέσα στη ζωή, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Στην τελική, με άντρες σου είπε ότι πηγαίνει. Οχι με πρόβατα!». Η άλλη μου είπε ότι είχε μια φίλη, ο άντρας της οποίας της αποκάλυψε ύστερα από δέκα χρόνια γάμου ότι είχε πολλές ερωτικές εμπειρίες με άτομα του ιδίου φύλου προτού τη γνωρίσει. Και μία τρίτη, ότι σε ανύποπτο χρόνο, ο φίλος της τής είχε πει ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αγγλία είχε πειραματιστεί πολλές φορές με άντρες. Και κάπως έτσι, κατάλαβα ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο ανοιχτόμυαλες απέναντι στους λεγόμενους «αναποφάσιστους του έρωτα».

Το να βρίσκεσαι στην γκρίζα ζώνη του ερωτισμού σε κάνει να βάλλεσαι και από τα δύο μετερίζια. Τόσο για τους στρέιτ άντρες όσο και για τους γκέι, είσαι ένας ομοφυλόφιλος που απλώς δεν έχει τα κότσια να βγει από την ντουλάπα και βαφτίζει αυτή του την αδυναμία ως αμφιφυλοφιλία. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, λοιπόν, έρχονται οι γυναίκες να χαρίσουν στους bi το χαμένο κομμάτι αποδοχής. Ισως επειδή οι ίδιες έχουν νιώσει να ελκύονται και να ελκύουν τους συγκεκριμένους ανθρώπους και η έλξη αυτή δεν υστερούσε σε τίποτε από εκείνη που έχουν βιώσει από και για τους ετερόφυλους.

Σε δεύτερο, πιο καταχθόνιο επίπεδο, υπάρχει η σκέψη ότι μια γυναίκα νιώθει πιο συμφιλιωμένη με την ιδέα να την απατήσει ο εραστής της με έναν άντρα παρά με μια άλλη γυναίκα. Η ζήλια και η απόγνωση δεν είναι τόσο έντονα όταν ξέρεις ότι είναι πάνω από τις δυνάμεις σου να συγκρίνεις τις δικές σου χάρες με εκείνες ενός αρσενικού – είναι μη μετρήσιμα μεγέθη. Γι’ αυτό ακριβώς δεν πρόκειται να πληγωθεί ανεπανόρθωτα η ματαιοδοξία σου, όπως θα γινόταν στην περίπτωση που μάθαινες ότι ο αγαπημένος σου σε κεράτωσε για κάποια πολύ πιο νέα, πολύ πιο όμορφη και πολύ πιο γυμνασμένη.

Ηθικό δίδαγμα: Σε μια εποχή που η κοινωνία επιτέλους γίνεται πιο ανοιχτή στη σεξουαλική διαφορετικότητα, οι bisexual άντρες εξακολουθούν να αποτελούν παραδόξως την πέτρα του σκανδάλου, τα μαύρα πρόβατα του σεξ, αλλά τουλάχιστον μπορούν να βρουν όση κατανόηση χρειάζονται από το γυναικείο φύλο.

* Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Νοεμβρίου 2015