Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία από την επιστημονική έρευνα για την αυτόνομη οδήγηση δεν αφορούν πλέον τις τεχνικές δυνατότητες των αυτοκινήτων αλλά τις επιθυμίες των οδηγών τους.
Οι απαντήσεις τους στο πλαίσιο των ερευνών που εκπονούνται καταδεικνύουν ότι ολοένα και περισσότεροι είναι διατεθειμένοι να «αναθέσουν» στο αυτοκίνητο τις καθημερινές, κυρίως αστικές, μετακινήσεις τους διατηρώντας το προνόμιο της απόλαυσης της οδηγικής εμπειρίας όποτε οι ίδιοι επιθυμούν.
Αξιοποιώντας αυτή τη διαπίστωση, η Volvo ανέπτυξε το πρόγραμμα Concept 26, το οποίο ως όνομα εκφράζει, σύμφωνα με διεθνή έρευνα, τον μέσο χρόνο μετακίνησης προς την εργασία –26 λεπτά της ώρας.
Χρόνο που ο οδηγός μπορεί να αξιοποιήσει πολύ πιο ουσιαστικά, αντί να υπομένει το συνεχές «σταμάτα-ξεκίνα».
«Αυτό το πρόγραμμα εκφράζει μια πτυχή του μέλλοντος της αυτοκίνησης. Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι αρκετοί θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο μετακίνησής τους, εφόσον τους παρέχεται η επιλογή της εντελώς αυτόνομης οδήγησης, ενώ άλλοι θα προτιμήσουν να καθήσουν αναπαυτικά και να χαλαρώσουν, κάνοντας αναζήτηση στο Διαδίκτυο, επικοινωνώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή απλώς ακούγοντας μουσική. Η αυτόνομη οδήγηση θα καταστήσει δυνατές αυτές τις επιλογές» υποστηρίζει ο Robin Page, αντιπρόεδρος εσωτερικού σχεδιασμού της Volvo Cars, υπενθυμίζοντας ότι όλα έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο.
Γι’ αυτό και το εντελώς νέο σχέδιο καθίσματος της σουηδικής φίρμας, που αποτελεί τη βάση του Concept 26, λειτουργεί ως ενεργό «λίκνο» για τον οδηγό κατά τη διάρκεια μετασχηματισμού του σε καθεμία από τις τρεις λειτουργίες του: Drive, Create και Relax.
Οταν ο χρήστης επιθυμεί να αναθέσει την οδήγηση στο αυτοκίνητο, το τιμόνι υποχωρεί, το κάθισμα ανακλίνεται και μια μεγάλη οθόνη εμφανίζεται από το ταμπλό, επιτρέποντας στον οδηγό να απολαύσει τον χρόνο του στο αυτοκίνητο όπως εκείνος επιθυμεί.
Το Concept 26 υιοθετεί και ταυτόχρονα επιβάλλει την ανάγκη για ριζική αλλαγή στη βασική σχεδίαση του εσωτερικού των αυτοκινήτων, διευρύνοντας τις δυνατότητες που αυτά παρέχουν –από την ψυχαγωγία ως την πρόβλεψη για τη συντήρησή του –με την αξιοποίηση τεχνολογικών στοιχείων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή.
Παράλληλα αυτή η θεώρηση της αυτόνομης οδήγησης δημιουργεί νέες προοπτικές στον τομέα της επιχειρηματικότητας και συνεργασίες στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας που δεν αφορούν πια αποκλειστικά την εξέλιξη ενός φιλικού και ευκολονόητου περιβάλλοντος χρήστη (user interface) αλλά αναβαθμίζουν την έννοια του «ευ ζην» στο αυτοκίνητο, το οποίο εξελίσσεται από κινούμενη κάψουλα διαβίωσης σε μηχανή –αξιοποίησης –του χρόνου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ