Μουζάλας:Αποκρούστηκε στρατόπεδο συγκέντρωσης 50-60.000 μεταναστών

Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, μίλησε στον Βήμα fm

Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου ο Γιάννης Μουζάλας μίλησε στους Γιώργο Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλο για τις αποφάσεις της μίνι Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό{{{ audio1 }}}

Για τις αποφάσεις της μίνι Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό

«Δεν θα δεχτούμε 50.000 πρόσφυγες. Το σχέδιο, το οποίο υπήρχε, ήταν να φτιαχτεί ένα camp προσφύγων, το οποίο θα είχε ένα τερατώδες νούμερο: 50.000-60.000, όπως έγραφε το Spiegel. Υπήρχε όντως αυτό. Αυτό απεκρούσθη. Είχαμε την υποχρέωση, αλλά και το θέλαμε, δεν ήταν μόνο η υποχρέωση, προσωρινής φιλοξενίας 10.000 σε χώρους, να έρχονται να μένουν για λίγο, μέχρι να φύγουν, να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη, στην Αθήνα και 10.000 στη Μακεδονία. Αυτό ήταν το κυβερνητικό σχέδιο εδώ κι ένα μήνα κι είχε ανακοινωθεί. Σε αυτό θέλανε να αντιπροτείνουν ένα τεράστιο στρατόπεδο με 50.000. Δηλαδή, αυτό το σχέδιο που είχαμε εμείς, συν 50.000 θέσεις σε στρατόπεδο προσφύγων, ένα τερατώδες πράγμα.

Αντ’ αυτού, εμείς πετύχαμε όχι μόνο να μη γίνει αυτό το στρατόπεδο, αλλά να πάρουμε επιδοτήσεις ενοικίων για 20.000 Σύρους πρόσφυγες. Αυτό αλλάζει δραματικά θετικά την εικόνα. Δεν έχουμε στρατόπεδα προσφύγων κι αντίθετα έχουμε μια επιδότηση ενοικίου που σημαίνει ότι αυτές οι οικογένειες των προσφύγων θα μείνουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, θα μπορούν πιο εύκολα να μην επιβαρύνουν και να μην επιβαρυνθούν από τις κοινωνικές συνθήκες και θα υπάρχει και μια κίνηση στην αγορά με όλα αυτά τα ενοίκια. Νομίζουμε ότι αποτρέψαμε αυτό το κακής ιδέας, θα έλεγα, και όχι κακόβουλο κατ’ ανάγκη σχέδιο, για το στρατόπεδο-γίγας.»

Για το σχέδιο φιλοξενίας 20.000 προσφύγων με επιδότηση ενοικίου και τα σύνορα των άλλων χωρών της Ε.Ε.

«Σύμφωνα με το δικό μας σχέδιο, υπήρχε προσωρινή φιλοξενία. Τι θα κάνουν σε αυτό το χώρο; Θα περιμένουν αυτόν τον ένα-δύο μήνες που χρειάζονται για να μετεγκατασταθούν, να γίνει το relocation.

Αυτή τη στιγμή, η πρόταση είναι να μην κλείνουν τα σύνορα (σ.σ.: για τους πρόσφυγες, σε άλλες χώρες της Ε.Ε). Επομένως, είναι μια δυναμική. Τα σύνορα δεν θα κλείνουν. Για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά από τέσσερις-πέντε μήνες, με ειλικρίνεια δεν μπορώ να απαντήσω. Είναι ζήτημα δυναμικής όλο αυτό. Νομίζω ότι η δουλειά μου, ως υπουργός Μετανάστευσης, είναι να ανησυχώ. Αυτή τη στιγμή, είμαι ήσυχος. Και η χθεσινή δήλωση προβλέπει ότι τα σύνορα θα είναι ανοιχτά.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk