Αρ. Μπαλτάς: Δεν υπήρξε διαμάχη μου με τον Ν. Φίλη, αλλά πρέπει να γίνει συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου ο υπουργός Πολιτισμού, μίλησε στον Βήμα fm για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τη διαμάχη του με τον νέο υπουργό Παιδείας, τους αρχαιοφύλακες, το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα και την Αμφίπολη

Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τη διαμάχη του με τον νέο υπουργό Παιδείας, τους αρχαιοφύλακες, το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα και την Αμφίπολη.{{{ audio1 }}}

Για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα ισοδύναμα

«Δεν ήταν με την αυστηρή μαθηματική έννοια του ισοδυνάμου και του υπολογισμού, ήταν μια σκέψη ότι το Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να συνδράμει την Πολιτεία μέσω αυτού σε άλλους τομείς του κυβερνητικού έργου, όπως είναι η Παιδεία. Αυτό ήταν και επειδή έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για το 23% του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ήταν το πρόχειρο παράδειγμα της στιγμής. Δεν έχω κάνει τους υπολογισμούς. Γι’ αυτό και δεν το είχαμε κοστολογήσει. Υπάρχουν γενικώς ισοδύναμα για το 23% την ιδιωτική εκπαίδευση και μια συνδρομή θα μπορούσε να είναι αυτό, εάν οι αρμόδιοι υπουργοί το μετρήσουν σωστά και το θεωρήσουν το καλύτερο, τότε μπορούμε να πάμε προς τα εκεί. Δεν είμαι οικονομολόγος και δεν θέλω να μπλέξω με τη δουλειά άλλων υπουργών. Νομίζω ότι θα το μελετήσουν σωστά και θα το κρίνουν, διακρίνοντας ενδεχομένως κατηγορίες σε σχέση με την ιδιωτική εκπαίδευση. Άλλο πράγμα είναι τα λαϊκά φροντιστήρια – αν μου επιτρέπεται η έκφραση – τα οποία συνεχίζουν να υπάρχουν, δυστυχώς, ως απαραίτητα για κάποιους γονείς, άλλο πράγμα είναι τα ακριβά ιδιωτικά, άλλο πράγμα τα ιδρύματα που εξαιρούνταν ούτως ή άλλως απ’ ό,τι είχα καταλάβεί. Είναι σύνθετο και πολύπλοκο, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να μη χρειαστεί να πληρώσουν οι γονείς παραπάνω για την ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά δεν είναι πια δική μου αρμοδιότητα αυτό».

Για τα περί κόντρας του με τον Νίκο Φίλη για το υπουργείο Παιδείας

«Είναι υπερβολική η διατύπωση. Έγινε μια συζήτηση σε σχέση με ζητήματα που αφορούν στην εκπαιδευτική πολιτική. Όχι, δεν θα έλεγα αυτό (σ.σ.: ότι ξηλώνει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το δικό του νόμο), αλλά γίνεται μια συζήτηση για κάποια θέματα και σε επίπεδο κυβερνητικό και σε επίπεδο κομματικό. Ο νόμος είχε μελετηθεί όσο είχε μελετηθεί, είχε φτάσει στα πρόθυρα της Βουλής, ο νέος υπουργός φαίνεται ότι έχει κάποιες ιδέες και θα τα συζητήσουμε όλα αυτά ήρεμα και σωστά. Δεν το δέχομαι a priori (ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές), γιατί πρέπει να γίνει μια συζήτηση».

Για τους αρχαιοφύλακες και τις ελλείψεις προσωπικού

«Έχουμε δυνατότητες με την κινητικότητα για κάποια κάλυψη κενών και υπάρχει εν εξελίξει η διαδικασία, ώστε να προσλάβουμε ούτως ή άλλως καμιά 50αριά φύλακες. Το ξέρω (ότι λείπουν 1.000-1.500). Δεν έχω προλάβει να μάθω τα ακριβή νούμερα, διότι εκκρεμεί μια συνάντηση με τους εκπροσώπους τους. Τα κενά είναι πολύ μεγάλα, λόγω συνταξιοδοτήσεων. Είναι ελάχιστο. Μας ανησυχεί πάρα πολύ και θα ψηφιστεί σύντομα ο νόμος για την κινητικότητα στους δημόσιους και εποπτευόμενους φορείς, υπάρχει περίσσευμα σε κάποιους τομείς του Δημοσίου και κενά σε άλλους και πιστεύουμε ότι αυτός ο νόμος της κινητικότητας, που ετοιμάζεται να ψηφιστεί, θα αίρει τις ανισότητες της κινητικότητας και θα δημιουργεί το περιθώριο για κάλυψη κενών και μέσω προσλήψεων».

Για το αν ανησυχεί για το κοινωνικό και πολιτικό κόστος των προαπαιτουμένων

«Ανησυχώ, βεβαίως. Αλλά νομίζω ότι ο λαός έχει καταλάβει αυτό που εξηγήσαμε σε όλη την προεκλογική περίοδο και στις προγραμματικές δηλώσεις ότι – δυστυχώς, δυστυχέστατα – θα υπάρξουν σκληρότατα μέτρα. Όπως επίσης εξηγήσαμε αναλυτικά ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια να βρούμε αντισταθμιστικά μέτρα σε όλα αυτά τα μέτρα εκτός υποχρεώσεων. Η συμφωνία αυτή έγινε – να μην επαναλάβω την ιστορία του πώς έγινε – αλλά θα μου κάνει τεράστια εντύπωση τώρα αν σηκωθεί η Ν.Δ. στη Βουλή και γίνει ξαφνικά αντιμνημονιακή από μνημονιακή, όταν μας έλεγαν πριν φτάσουμε σε αυτά τα μέτρα να ψηφίσουμε οτιδήποτε, ακόμη και τα πολύ χειρότερα».

Για την Αμφίπολη

«Περιμένουμε την έκθεση της κυρίας Περιστέρη σε σχέση με τα ευρήματα και θα είναι σε ένα βαθμό ανεξάρτητες επιστημονικές απόψεις. Αφού θα έχουμε την έκθεση, θα κάνουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να ακουστούν όλες οι επιστημονικές απόψεις, όλες οι επιστημονικές διαφωνίες τεκμηριωμένα όμως και όχι στον αέρα να λεχθούν και υπάρξει μια διαδικασία που θα προκύψει από ενημέρωση από όλους τους αρμόδιους συναδέλφους στο Υπουργείο. Είναι ένα επιστημονικό θέμα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με τους προσήκοντες όρους, επιστημονικές απόψεις και επιστημονικές διαμάχες. Επιτρέψτε μου να δούμε τη μορφή όταν ολοκληρωθεί η έκθεση της κυρίας Περιστέρη. Δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ επί του παρόντος. Αφήστε να δούμε».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk