Η Εθνική Ανδρών, μετά την εξασφάλιση της πρόκρισης στους «16» του Ευρωμπάσκετ 2015, «κλείδωσε» και την πρώτη θέση του 3ου ομίλου, που φιλοξενείται στο Ζάγκρεμπ, διευρύνοντας το απόλυτό της σε τέσσερις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 83-72 της Σλοβενίας, υποχρεώνοντας την ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς στη 2η ήττα της.

Επόμενος αντίπαλος της ομάδας του Φώτη Κατσικάρη η Ολλανδία (10/9, 22:00), στο κλείσιμο της «αυλαίας» της Α΄ φάσης της διοργάνωσης.

Για μία ακόμη φορά η Εθνική έκανε εξαιρετική εμφάνιση στο πρώτο ημίχονο. Ωστόσο στην τρίτη περίοδο υπέστη μπλακ-άουτ, που έφτασε έως το ξεκίνημα του τέταρτου 10λέπτου.

Η Σλοβενία με ηγέτη τον Μπλάζιτς που ήταν ασταμάτητος έκανε ένα απίστευτο 29-16, πλησιάζοντας στο καλάθι (62-60), με επτά λεπτά πριν τη λήξη!

Η συνέχεια όμως ανήκε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, το οποίο απέκτησε και πάλι ενέργεια στην άμυνα και βασιζόμενο σε νέο… ξέσπασμα του Σπανούλη, ο οποίος πήρε και κομβικό επιθετικό φάουλ, οικοδόμησε και πάλι μία διαφορά.

Μάλιστα, με τρίποντο του Ζήση γράφτηκε το 80-67 στο 37΄ και τα πάντα πήραν το δρόμο τους…

Τα δεκάλεπτα: 23-17, 46-31, 62-53, 82-72.

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 11, Ζήσης 10 (1), Σπανούλης 19 (3), Καλάθης 12, Περπέρογλου 2, Σλούκας, Καϊμακόγλου, Κουφός 10, Πρίντεζης 16 (1), Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο.

Σλοβενία (Ζντοβτς): Γιοκσίμοβιτς 2, Πρέπελιτς 1, Μπλάζιτς 27 (4), Νίκολιτς, Ντράγκιτς 22, Ζούπαν 5, Μπάλαζιτς 2, Όμιτς 4, Κλόμπουτσας 2, Σλόκαρ 7 (1).

Οι διεθνείς κρατούν χαμηλά τον πήχη

Η Εθνική μπορεί να συνεχίζει αήττητη στο Ευρωμπάσκετ, οι εμφανίσεις της να πείθουν όλο και περισσότερο, όμως, οι Έλληνες διεθνείς, αλλά και ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, έχοντας στο νου τους τα «χουνέρια» του παρελθόντος και δεν πετούν στα σύννεφα. Έτσι, μετά τη νέα νίκη και το 4×4 κόντρα στη Σλοβενία, όλοι κράτησαν χαμηλούς τόνους, προσπαθώντας να μείνουν όσο πιο προσγειωμένοι και συγκεντρωμένοι στον στόχο τους.

Ο Νίκος Ζήσης στάθηκε στην ωριμότητα που έδειξε η Εθνική στα κρίσιμα σημεία: «Κάναμε άλλη μια μεγάλη εμφάνιση, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Οι Σλοβένοι αντέδρασαν, έβαλαν τα μακρινά σουτ και μας δημιούργησαν πρόβλημα. Μπήκε και ο κόσμος στο παιχνίδι. Όταν η διαφορά πήγε στους 2 είχαμε την ωριμότητα και τη ψυχραιμία που έπρεπε, κάναμε σωστές επιλογές και ελέγξαμε το παιχνίδι και πάλι. Χάσαμε κάποιες άμυνες. Ο Ντράγκιτς και ο Μπλάζιτς και κάποια τρελά σουτ που βάζουν σε κάνουν να διστάζεις λίγο.

Μας δημιούργησαν πρόβλημα. Ο Καλάθης έπαιξε καταπληκτικές άμυνες. Στην επίθεση με τον Βασίλη και κάποια σουτ απ’ έξω καταφέραμε να μην τους αισθανθούμε πέρα από 2-3 λεπτά στο τέταρτο δεκάλεπτο. Είδαμε ότι μπορούμε να παίξουμε με τρία γκαρντ.

Ο Αντετοκούνμπο είχε πρόβλημα με γρήγορα φάουλ. Κι αυτός έπαιξε καλές άμυνες. Με τα τρία γκαρντ έχουμε παίκτες που δημιουργούν και απειλούν. Ίσως με τους Γάλλους να μην μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το σχήμα. Έχουμε πολλές ξεχωριστές φιγούρες για να δοκιμάζουμε σχήματα. Η αλήθεια είναι ότι όσο περνάνε τα χρόνια δεν παρακολουθώ τα διασταυρώματα όσο παλαιότερα. Σήμερα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση για τον αντίπαλο στους «16». Όποιος και να είναι πρέπει να είμαστε εκεί για 40 λεπτά. Έχουμε να κερδίσουμε νοκ άουτ έξι χρόνια. Θα έχουμε το βάρος και την πίεση του φαβορί. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά, που είμαστε και να παίξουμε όλοι για έναν και ένας για όλους».

Ο Βασίλης Σπανούλης από την πλευρά του αναφέρθηκε στις διαφορετικές σχολές μπάσκετ που αντιμετωπίζει η Εθνική: «Ήταν τα πιο δύσκολα με Κροατία και Σλοβενία, αν και πρόκειται για διαφορετικές ομάδες, διαφορετικές σχολές του μπάσκετ. Αντέξαμε και παίξαμε κατά διαστήματα καλό μπάσκετ. Το πιο σημαντικό ότι καταφέραμε τα πάρουμε τα παιχνίδια. Παίζουμε με μυαλό χαρακτήρα, αλλά και ομαδικό μπάσκετ. Περιμέναμε την αντίδραση τους, αντέξαμε και ενωθήκαμε όταν έπρεπε.

Έχουμε 12 παίκτες, όλοι παίζουν για έναν και όλοι για όλους. Με την υπερηφάνεια και την τιμή που είναι το να αγωνίζεσαι στην Εθνική πρέπει να είσαι έτοιμος να παίξεις 40 λεπτά ή ένα λεπτό. Και την προηγούμενη δεκαετία αυτός ο τρόπος μας έφερε τα μετάλλια. Πρέπει να βελτιωθούμε. Ωστόσο, είτε παίζουμε καλά ή όχι πρέπει να βρίσκουμε τον τρόπο για να κερδίσουμε.

Προσπαθούμε για τη δουλειά μας. Υπάρχει σεβασμός και αγάπη για να κερδίσουμε. Παιδιά σκοτώνονται για το σκριν, ώστε να σουτάρω εγώ. Οφείλω να κάνω το καλύτερο για να βοηθήσω την ομάδα. Αυτή τη στιγμή είμαστε πρώτοι στον όμιλο. Δεν είμαστε όμως στο 100% των δυνατοτήτων μας».

Ο Γιώργος Πρίντεζης που ήταν από τους κορυφαίους για μια ακόμη φορά, είπε: «Είναι το δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι που μετά το ημίχρονο δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι. Ήταν αρκετά δυνατή ομάδα η Σλοβενία. Είναι ισχυρή. Έπαιζε σχεδόν στην έδρα της. Έχουν καλούς παίκτες στο ένας εναντίον εντός και δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Σίγουρα, έχουμε κάποια κενά διαστήματα, δεν είμαστε στο επίπεδο που θέλουμε, αλλά όταν παίζεις σε μία τέτοια διοργάνωση, με παιχνίδια κάθε μέρα σχεδόν, δεν είναι εύκολο να έχεις την επιθυμητή διάρκεια.

Πήραμε την πρώτη θέση και την πρόκριση. Με την Ολλανδία θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε κάποια πράγματα, κάποια λάθη μας, ώστε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι. Δεν το προσπερνάμε το ματς με την Ολλανδία, δεν είναι αδιάφορο. Θέλουμε σε αυτό το ματς να διορθώσουμε τα λάθη μας. Θα κοιτάξουμε σοβαρά το παιχνίδι στους «16» όταν έρθει η ώρα.

Δεν έχουμε καμία προτίμηση για τον αντίπαλο στους «16». Είναι μία πολύ δυνατή διοργάνωση, υπάρχουν πολλές δυνατές ομάδες. Όσο για την φάση των «8» ας μην προτρέχουμε, αλλά σίγουρα υπάρχουν δυνατές ομάδες και ιδιαίτερα ισχυρές στο δεύτερο γκρουπ, όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Σερβία φυσικά. Κοιτάμε τον εαυτό μας, την δική μας απόδοση. Στόχος μας να είμαστε όσο το δυνατό γίνεται πιο έτοιμοι όταν πρέπει.

Ξέρουμε και θυμόμαστε τι έγινε πέρσι. Από εκεί και πέρα κόντρα στη Σλοβενία κάναμε ένα καλό παιχνίδι, ένα αρκετά καλό πρώτο ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο είχαμε αδύναμα σημεία που πρέπει να τα διορθώσουμε. Μέσω βίντεο πρέπει να τα διορθώσουμε, γιατί μέσω προπόνησης, σε τόσο μικρό διάστημα δεν γίνεται».

Σε άλλους σημαντικούς αγώνες της ημέρας, πολλά θα κριθούν από τα αποτελέσματα στον 2ο όμιλο που έχει χαρακτηριστεί ως όμιλος «φωτιά», αφού μια εκ των Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία (σ.σ η οποία φιλοξενεί τον όμιλο) θα πρέπει να μείνει εκτός, χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαρίσει ποια και με το Ιταλία – Γερμανία να κρίνει πολλά πράγματα, δεδομένου ότι η Ισπανία θα έχει εύκολο έργο απέναντι στην αδύναμη του ομίλου Ισλανδία.