Καλές είναι οι αισθητικές επεμβάσεις αλλά δυστυχώς έχουν ένα όριο. Όταν μια γυναίκα πηγαίνει και ξαναπηγαίνει στο γιατρό και ζητάει κι άλλο Botox κι άλλο υαλουρονικό κι άλλο πίλινγκ, σίγουρα θα παραμορφωθεί. Κάπως έτσι παρασύρονται οι σταρ και όταν τις βλέπουμε στο κόκκινο χαλί, όπως ας πούμε συνέβη με τη Ρενέ Ζελβέγκερ και την Ούμα Θέρμαν, παίρνει φωτιά το twitter από το τρολάρισμα για το πόσο άλλαξαν. Υπάρχει ωστόσο μια θεραπεία που μπορεί να εφαρμοστεί άφοβα δίνοντας όλο και καλύτερα αποτελέσματα και κάνοντας το πρόσωπο να δείχνει όλο και πιο όμορφο. Την ανακάλυψε το Χόλιγουντ σε μια φιλοσοφία που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην κινέζικη ιατρική για τη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος: τον αισθητικό βελονισμό. Πρόκειται για μια μη φαρμακευτική, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία εφαρμόζεται σε πολλά ιατρεία στο Μανχάταν και το Μπέβερλι Χιλς και κάνει όσες το δοκιμάζουν να ζητούν κι άλλο.

Σκοπός του αισθητικού βελονισμού δεν είναι απλώς να δώσει ένα εφέ ξεκούρασης στο πρόσωπο αλλά να πετύχει συνολική ανανέωση. Ο κοσμητικός βελονισμός επεμβαίνει σε όλα τα στρώματα του δέρματος και όχι μόνο στην επιφάνεια, αγγίζοντας ακόμα και τις μυϊκές στιβάδες του προσώπου. Επιδρά έτσι στην ανάπλαση των στιβάδων του δέρματος, στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στη διέγερση των ινοβλαστών (κύτταρα υπεύθυνα για την παραγωγή υαλουρονικού οξέος, κολλαγόνου και ελαστίνης). Συγχρόνως ρυθμίζει τον κύκλο ανανέωσης των κυττάρων αφού όσο μεγαλώνουμε η χρονική αυτή περίοδος επιμηκύνεται, με αποτέλεσμα τα παλιά να στοιβάζονται στην επιφάνεια του δέρματος και να μην αντικαθίστανται από νέα.

**Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική η ενέργεια Qi (τσι) ρέει στο σώμα μας μέσα σε ενεργειακά κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί. Όταν το «τσι» είναι μπλοκαρισμένο, η ανισορροπία που προκαλείται στον οργανισμό μπορεί να επιφέρει διάφορες διαταραχές, από πόνους και αρρώστιες μέχρι απορρύθμιση των δερματικών κυττάρων και ρυτίδες. Οι βελονιστές τοποθετούν μικρές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος των μεσημβρινών για να απελευθερώσουν το «τσι», αφήνοντας το σώμα να θεραπευτεί μόνο του.

«Καθώς όλοι οι μεσημβρινοί αρχίζουν ή τελειώνουν στο πρόσωπο, κάθε συνεδρία βελονισμού κάνει το δέρμα πιο φωτεινό, απαλό και λείο», λέει η δρ Πινγκ Χιανγκ, γιατρός και βελονίστρια στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. «Η εισαγωγή της βελόνας προκαλεί ένα μικρό τραύμα που αναγκάζει τον οργανισμό να μεταφέρει περισσότερο “τσι”, αίμα και θρεπτικά συστατικά στο σημείο εκείνο. Έτσι αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου και η ρυτίδα “γεμίζει” φυσιολογικά».

«Τοποθετώντας ειδικές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία προκαλείται τοπική αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και διέγερση των κυττάρων που παράγουν κολλαγόνο (ινοβλάστες) με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ποιότητα και ο αριθμός των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης, κύριων συστατικών του συνδετικού ιστού», εξηγεί η Μαρκέλα Σεγρέδου, φυσίατρος και ειδικός ιατρικού βελονισμού. «Οι βελόνες φτάνουν και στο επίπεδο του μυϊκού ιστού με αποτέλεσμα, εκτός από τον αγγειακό, να ρυθμίζεται και ο μυϊκός τόνος καθώς και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που έχουν σχέση με την αναπαραγωγική ικανότητα των κυττάρων του δέρματος».

Ιατρικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο αισθητικός βελονισμός προλαμβάνει και καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος μέσω της ρύθμισης του αγγειακού τόνου και του νευρο-ενδοκρινο-ανοσιακού συστήματος. Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματά του αφορούν: τη βελτίωση της ποιότητας της επιδερμίδας, την εξαφάνιση των λεπτών γραμμών, τη μείωση των ρυτίδων, την αύξηση του μυϊκού τόνου, της ελαστικότητας των μυών του προσώπου αλλά και της τραχηλικής χώρας με αποτέλεσμα τη βελτίωση του διπλοσάγονου, την ανόρθωση και σύσφιγξη γενικότερα του προσώπου, την εξαφάνιση των μαύρων κύκλων, του οιδήματος γύρω από τα μάτια και των πανάδων, τη σύσφιγξη των δερματικών πόρων, τη βελτίωση της ακμής.

Η θεραπεία είναι ανώδυνη και ήδη μετά το τέλος της πρώτης συνεδρίας η επιδερμίδα είναι εμφανώς πιο λαμπερή και ξεκούραστη.

**Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
«Ο βελονισμός θεωρείται ασφαλής και σχετικά απλή διαδικασία, χωρίς παρενέργειες, εφόσον ως ιατρική πράξη εφαρμόζεται από ιατρό, ειδικά εκπαιδευμένο», μας λέει η κ. Μαρκέλα Σεγρέδου. «Χρησιμοποιούνται ειδικές βελόνες μιας χρήσεως –ιδιαίτερα λεπτές– οι οποίες τοποθετούνται με συγκεκριμένη τεχνική ώστε να μην ενοχλούν σε διάφορα σημεία του σώματος και στη συνέχεια βέβαια και στο πρόσωπο. Η συνολική θεραπεία διαρκεί περίπου 1 ώρα».

Πριν από τη θεραπεία καταγράφεται αναλυτικά το ιατρικό ιστορικό καθώς αρκετά παθολογικά προβλήματα συνοδεύονται και από δερματολογικές εκδηλώσεις. Επιπλέον ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει αν η ασθενής λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή ή παρουσιάζει διαταραχές πηκτικότητας του αίματος γιατί ίσως προκληθούν μώλωπες μετά το βελονισμό. Βάσει αυτών των πληροφοριών ο γιατρός βελονιστής μπορεί να επιλέξει διαφορετικά σημεία για διαφορετικά άτομα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες έτσι ώστε το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί να είναι εξατομικευμένο.

Ο αριθμός των συνεδριών και η συχνότητά τους εξαρτώνται πάντα από την περίπτωση. Συνήθως είναι 10 έως 15 συνεδρίες. Είναι σημαντικό να ακολουθούν συμπληρωματικές συνεδρίες συντήρησης 1 έως 2 φορές το μήνα ώστε να ενισχύεται η αναπαραγωγή νέων επιθηλιακών κυττάρων. Γενικά όμως ο αριθμός και η συχνότητά τους εξαρτώνται από την ηλικία, την ποιότητα του δέρματος, το φύλο, το ορμονικό προφίλ, ακόμα και από τις καθημερινές συνήθειες και τον τρόπο ζωής του ατόμου.

Τα αποτελέσματα της δράσης του αισθητικού βελονισμού είναι εμφανή από την πρώτη κιόλας εφαρμογή και έχουν διάρκεια στο χρόνο. Καθώς δεν αφορούν μόνο τις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος, τους μήνες και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν το πρόσωπο θα είναι εμφανώς ανανεωμένο. Ακόμα και όταν επέλθουν τα σημάδια της φθοράς από ηλικιακούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, θα το βρουν καλύτερα προετοιμασμένο από ένα δέρμα που δεν έχει κάνει θεραπεία με βελονισμό. Οι περισσότερες ιατρικές μελέτες αναφέρουν ότι η αποτελεσματικότητα είναι μεγαλύτερη όταν οι θεραπείες ξεκινούν ανάμεσα στις ηλικίες των 30 και των 45 χρόνων ώστε να επιτευχθεί η καθυστέρηση της διαδικασίας της γήρανσης.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι ο αισθητικός ή κοσμητικός βελονισμός δεν αντικαθιστά την επεμβατική πλαστική χειρουργική. Είναι όμως μια καλή, εναλλακτική αλλά και συμπληρωματική σε άλλες τεχνικές θεραπεία για την αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος», τονίζει η κ. Σεγρέδου.

INFO: Η τιμή για κάθε συνεδρία ξεκινάει από 50 ευρώ. 

**ΦΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ
Ο συνδυασμός της κινέζικης ιατρικής με τις ανάγκες της αισθητικής είναι η τελευταία λέξη στην τεχνολογία της ομορφιάς. Ο βελονισμός τώρα γίνεται με τη βοήθεια μιας δέσμης υπέρυθρου φωτός, η οποία κατευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένες νευρικές απολήξεις του προσώπου. Καθώς το φως διεισδύει στο δέρμα πετυχαίνει τη δράση του φωτοβελονισμού: διεγείρει και αποκαθιστά τις λειτουργίες του δέρματος χωρίς τα τρυπήματα με τις βελόνες.

Πώς λειτουργεί: Κάτω από κάθε ρυτίδα βρίσκεται ένας χαλαρωμένος μυς. Η υπέρυθρη ακτινοβολία βοηθάει στην ενδυνάμωση του χαλαρωμένου μυ ο οποίος αντιστοιχεί στη ρυτίδα, διεγείροντας το σημείο του βελονισμού. «Συγχρόνως ο φωτοβελονισμός αποκαθιστά τη φυσιολογική ροή της ενέργειας του οργανισμού και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Σπύρος Ιωαννίδης. «Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται οι ρυτίδες και οι λεπτές γραμμές σαν να έχει γίνει ένα φυσικό λίφτινγκ». Παράλληλα, καθώς τονώνονται οι φυσιολογικές λειτουργίες, διορθώνονται προβλήματα όπως οι μαύροι κύκλοι και οι σακούλες κάτω από τα μάτια, η υπερέκκριση σμήγματος στα ακνεϊκά δέρματα, η ανεπαρκής λίπανση των ξηρών επιδερμίδων και η θαμπάδα από την οποία υποφέρουν
οι καπνίστριες. Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 10 επαναλήψεις που πραγματοποιούνται σε διάρκεια
2 μηνών.

Info: Το συνολικό κόστος είναι περίπου 600 ευρώ.