«Eπιθυμούσαμε να δημιουργήσουμε έναν πολυλειτουργικό χώρο που θα συγκεντρώνει ό,τι θα ήθελε να ξέρει κανείς για την μπίρα. Στο Αθηνέο θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ιστορία της μπίρας, τη διαδικασία ζυθοποίησης και τα είδη της, καθώς και γευσιγνωσίες, ενώ στον χώρο λειτουργεί και ένα μικρό “μουσείο”». Ο Ζωούλλης Μηνά, Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του, καθώς μας ξεναγεί στους χώρους του Αθηνέο, στη Λεωφόρο Κηφισού 102.

Ενώ μας μιλά, από τις οθόνες της τηλεόρασης απέναντί μας προβάλλονται παλιές διαφημίσεις μπίρας και αποσπάσματα από ελληνικές ταινίες, όπου εκείνη, δροσερή πάντα, πρωταγωνιστεί. Είναι σαφές ότι η νοσταλγία συναντά το σήμερα: το Αθηνέο βρίσκεται στο ίδιο σημείο όπου πριν από 50 χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιούργησε το πρώτο της Ζυθοποιείο.

Η αισθητική του χώρου, καθαρά βιομηχανική και λιτή, εντυπωσιάζει. Στο μικρό και περιεκτικό μουσείο για την μπίρα, φτιαγμένο κυρίως από αντικείμενα από τις τρεις μονάδες παραγωγής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ένα καλοφτιαγμένο βίντεο μας μυεί στην ιστορία της, ενώ εμείς παράλληλα κοιτάμε παλιές διαφημίσεις, συλλεκτικές συσκευασίες και εντυπωσιαζόμαστε από τη μόνιμη έκθεση πρωτότυπων κεραμικών κυπέλλων μπίρας, που καταγράφουν την ιστορική διαδρομή της ανά τους αιώνες.

Μην ξεχνάμε όμως ότι πρόκειται και για τον πρώτο χώρο Δημιουργικής Ζυθοποιίας στην Ελλάδα. Δηλαδή, από τα καζάνια του θα βγαίνουν τέσσερις απαστερίωτες μπίρες τον χρόνο, μία για κάθε εποχή, Lager και Ale, οι οποίες θα παράγονται πάντα με 100% ελληνικό κριθάρι με την προσθήκη εκλεκτών τοπικών προϊόντων. Η πρώτη, η ιδιαίτερα αρωματική Αθηνέο#1 ήδη κυκλοφόρησε και καθώς ο Μηνάς Μαυρικάκης, Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων μας προσφέρει ένα ποτήρι αναφέρει: «Είμαστε χαρούμενοι. Φαίνεται ότι έχει ήδη κερδίσει τους λάτρεις της μπίρας, αν κρίνουμε από τις αξιολογήσεις που μας αφήνουν στα μπαρ στα οποία πωλείται.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα www.athineo.gr.

Πού θα βρείτε τις μπίρες του Αθηνέο

– AGORA, Λ. Αλεξάνδρας & Βουρνάζου 31,Αμπελόκηποι

– ARCH, Εθνικής Αντιστάσεως 91, Περιστέρι

– ESCOBA, Πατριάρχου Μαξίμου 1, Κηφισιά

– KARAMUZA, Περικλέους 42, Μαρούσι

– ΚΥΡΙΟΣ, Δορυλαίου, πλατεία Μαβίλη

– MUSIQUE, Αρριανού 37, Παγκράτι

– PHILEAS FOGG, Λ. Παπάγου 106, Ζωγράφου

– SIX D.O.G.S., Αβραμιώτου 6-8, Αθήνα

-TESLA, Πειραιώς 84, Αθήνα

TRANZISTOR, Πρωτογένους 10, Ψυρρή