Η κατάληξη των μακρόσυρτων και δύσκολων διαπραγματεύσεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα επιστρέφει στην Ουάσινγκτον, όπου το Κογκρέσο -ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς- προσπαθεί να την ζυγίσει.

Ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόπειρα να τορπιλιστεί η συμφωνία από το Κογκρέσο, ως μήνυμα (μεταξύ άλλων) στο εξωτερικό πως η συμφωνία προχωρά. Το ζήτημα μπαίνει φυσικά στο επίκεντρο του αγώνα για τις προεδρικές εκλογές, με την Χίλαρι Κλίντον να παίρνει το ρίσκο να υποστηρίξει τη συμφωνία.

Όταν καθαρογραφούν τα κείμενα της συμφωνίας και φτάσουν στην Ουάσινγκτον τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας θα έχουν 60 ημέρες μέχρι να τα εξετάσουν και, ενδεχομένως, να τα μπλοκάρουν. Προ μηνών, ρεπουμπλικανοί βουλευτές είχαν διαμηνύσει «με νόημα» πως αφ’ενός η όποια συμφωνία θα μπορούσε να προσκρούσει στο Κογκρέσο και αφ’ ετέρου ότι «ο Ομπάμα θα φύγει, εμείς θα μείνουμε» -κίνηση που είχε προκαλέσει την οργή του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κατηγορούσαν τους Ρεπουμπλικανούς ότι ουσιαστικά υποσκάπτουν κάθε δυνατότητα κάθε αμερικανικής κυβέρνησης, τώρα και στο μέλλον, να διαπραγματεύεται με το εξωτερικό.

Οι επιλογές που θα έχει το Κογκρέσο όταν ολοκληρώσει την αξιολόγηση της συμφωνία είναι τρεις: Να την υπερψηφίσει, να την απορρίψει με ψήφο ή, πολύ απλά, να μην κάνει τίποτε. Και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου, υπενθυμίζεται, κυριαρχούν πλέον οι Ρεπουμπλικανοί.

Ήδη τις πρώτες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας στη Βιέννη, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε τη μάχη να περιορίσει τις αντιδράσεις εντός και εκτός στη συμφωνία: Εκτός από τα τηλεφωνήματα σε ξένους ηγέτες που βλέπουν τουλάχιστον με δυσπιστία τη συμφωνία (όπως το Ριάντ), προειδοποίησε στο εσωτερικό των ΗΠΑ ότι εάν το Κογκρέσο επέλεγε να καταψηφίσει τη συμφωνία, o Λευκός Οίκος θα ασκήσει βέτο.

Ο πρόεδρος το εννοεί: Η συμφωνία με το Ιράν είναι ιστορική, ο ίδιος τη θεωρεί ως ένα από τα επιτεύγματα της θητείας του και, πολύ περισσότερο καθώς δεν διεκδικεί επανεκλογή, δεν θα διστάσει να ασκήσει το βέτο, όπως έχει κάνει προηγουμένως σε σειρά άλλων ζητημάτων.

Το προεδρικό βέτο είναι «πολιτικό ναπάλμ» – για να ανατραπεί θα χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων και στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μέχρι στιγμής, όπως αναμενόταν, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν χωριστεί απλώς μεταξύ όσων απλώς εμφανίζονται επιφυλακτικοί στη συμφωνία και όσων την κατακεραυνώνουν χωρίς επιφυλάξεις. Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής, και «ανεμοδείκτης» του κόμματος, κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο ότι εγκατέλειψε τους στόχους που είχε θέσει (εννοώντας τις αυστηρές δικλείδες ασφαλείας στη συμφωνία) και εμφανίστηκε πολύ αρνητικός.

«Θα προσφέρει δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα επικίνδυνο καθεστώς ενώ θα ανοίξει το δρόμο για ένα πυρηνικό Ιράν» είπε, και κατέληξε: «Εάν είναι τόσο κακή η συμφωνία όσο πιστεύω τώρα πως είναι, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την σταματήσουμε». Και στη Γερουσία, ο αρχηγός των πλειοψηφούντων Ρεπουμπλικανών Μιτς ΜακΚόνελ είπε πως «η συμφωνία φαίνεται να υπολείπεται του στόχου που νομίζαμε ότι υπήρχε, δηλαδή να μην γίνει το Ιράν πυρηνική δύναμη».

Αντιθέτως, οι κοινοβουλευτικοί αρχηγοί των Δημοκρατικών (Ρέιντ σε Γερουσία και Πελόζι σε Βουλή) περιορίστηκαν στο ότι η συμφωνία, που χαρακτήρισαν μεν «ιστορική», θα εξεταστεί εξονυχιστικά από τους Δημοκρατικούς.

Ένα από τα κρισιμότερα σημεία, λιγότερο ίσως για την ίδια τη συμφωνία αλλά και περισσότερο για τους επόμενους μήνες της διεκδίκησης του χρίσματος στις προεδρικές εκλογές, μπορεί να αποδειχθεί η επιλογή της Χίλαρι Κλίντον να υποστηρίξει τη συμφωνία.

Η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επόμενες εκλογές βγήκε γρήγορα μπροστά και χαιρέτισε το συμβιβασμό, επιμένοντας σε διάφορους τόνους ότι η Τεχεράνη πρέπει να επιτηρείται αυστηρότατα στο εάν εκπληρώνει τη συμφωνία και να είναι άμεση αντίδραση κάθε φορά που το Ιράν εμφανίζεται να υπαναχωρεί.

Οι επιφυλακτικοί Δημοκρατικοί κοιτάζουν την στάση της Κλίντον να καθορίσουν και τη δική τους. Παλιότερα, η Κλίντον είχε εμφανιστεί επιφυλακτική στις συνομιλίες με το Ιράν -που κορυφώθηκαν μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον διάδοχό της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι- ενώ στις πολύ «παλιές εποχές» της μάχης Χίλαρι-Ομπάμα για το προεδρικό χρίσμα το 2008, ο Ομπάμα είχε εμφανιστεί ανοικτός στο Ιράν και είχε κατηγορήσει την Κλίντον πως ακολουθεί στάση «γερακιού» ανάλογη του Τζορτζ Μπους, απορρίπτοντας τις συνομιλίες.