Καμιά φορά τα social media εκτός από φωτογραφίες με χαρούμενες φατσούλες και ανάλαφρα μηνύματα προσφέρει και το έδαφος για κοινωνικού περιεχομένου, ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Η Nykhor Paul, από το Νότιο Σουδάν, ανάρτησε στη σελίδα της στο instagram μια ανοιχτή επιστολή προς τους «λευκούς ανθρώπους του κόσμου της μόδας» και ιδιαίτερα στους make-up artists οι οποίοι πολλές φορές την έχουν κάνει να νιώσει άσχημα για το χρώμα του δέρματος της:

  

«Αγαπητοί λευκοί άνθρωποι στον κόσμο της μόδας!
Παρακαλώ μην τον πάρετε στραβά, αλλά ήρθε η ώρα να πάρετε μια σκληρή απάντηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το χρώμα της επιδερμίδας μας! Γιατί πρέπει να φέρνω το δικό μου μακιγιάζ σε μια επαγγελματική εμφάνιση όταν όλα τα υπόλοιπα λευκά κορίτσια δεν χρειάζεται να νοιαστούν για κάτι τέτοιο. Μην προσπαθείτε να με κάνετε να αισθανθώ άσχημα γιατί είμαι σκούρα μαύρη. Ζούμε στο 2015. Πηγαίνετε στη Mac, στη Bobbi Brown, στην Iman cosmetic ακόμη και στη Lancôme και στη Clinique. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές πλέον για τα σκούρα δέρματα σαν το δικό μου. Ενας καλός make-up artist θα πρέπει να έρχεται πλήρως προετοιμασμένος, να έχει κάνει έρευνα πριν έρθει σε μια δουλειά. Πολλές φορές δεν ξέρετε τι θα έχετε να αντιμετωπίσετε. Ειδικά σε ένα show. Και σταματήστε να απολογείσθε. Είναι προσβλητικό και ασέβεια προς εμένα και την φυλή μου. Αλήθεια σας το λέω. Τουλάχιστον, κάντε μια προσπάθεια. Και αυτό συμβαίνει στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Μιλάνο, στο Παρίσι στο Cape Town και όπου αλλού υπάρχει αυτό το “θέμα” με τους σκουρόχρωμες επιδερμίδες. Το γεγονός ότι “κλείνετε” λίγες από εμάς δεν σας δίνει το δικαίωμα να μας κάνετε να μοιάζουμε με καρτούν. Εχω κουραστεί να μην κλείνω δουλειές και να απολογούμαι λόγω της απόχρωσης του δέρματος μου. Η μόδα είναι τέχνη και η τέχνη ποτέ δεν κρύβει μέσα της το ρατσισμό. Θα πρέπει να είναι περιεκτική και όχι να περιορίζεται στα λευκά άτομα. Ξεχνάτε ότι εμείς στην Αφρική ξεκινήσαμε την μόδα και εσείς την αντιγράψατε και εκσυγχρονίσατε. Γιατί δεν μπορούμε και εμείς να είμαστε απολύτως ισότιμα μέλη της μόδας;».