YΛΙΚΑ (για 4 άτομα) ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
60 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το τηγάνι
100 γρ. κρεμμύδι, σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
20 γρ. τζίντζερ, καθαρισμένο
20 γρ. αλάτι
140 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
10 ml χυμό λεμονιού
15 γρ. καπνιστή πάπρικα, σε σκόνη
10 γρ. κύμινο, σε σκόνη
10 γρ. αποξηραμένο κόλιαντρο, σε σκόνη
1 κιλό φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου, σε χονδρά κομμάτια
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
40 ml κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί
50 ml έ.π. ελαιόλαδο
130 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
40 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
αλάτι
EKTEΛΕΣΗ
Σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε απαλά την κρέμα γάλακτος, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και λίγο αλάτι.
Κοτόπουλο: Στον κάδο του μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το κοτόπουλο, και τα χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα περιχύνουμε με το μείγμα των μπαχαρικών και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να πάει παντού. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες, να μαριναριστεί το κοτόπουλο.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο και περνάμε τα κομμάτια του σε καλαμάκια για σουβλάκι. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι-γκριλιέρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λαδώνουμε τα σουβλάκια με ελαιόλαδο και ψήνουμε μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και από τις δύο πλευρές. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, αραδιάζουμε τα καλαμάκια του κοτόπουλου και τα ψήνουμε στον φούρνο μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία τους να φτάσει τους 75°C (θα χρειαστούμε θερμόμετρο μαγειρικής). Σερβίρουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού.
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 10 Μαΐου 2015.