Ενα γιοτ, το οποίο αποσυναρμολογείται «γεννώντας» ένα ελικόπτερο με δυνατότητες ιδιωτικού τζετ, δημιούργησε ο ρώσος σχεδιαστής Βασίλι Κλιούκιν.
Το εντυπωσιακό Monaco 2050, όπως ονομάζεται, σχεδιάστηκε με σκοπό τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των κατόχων του. «Το επάνω κατάστρωμα αποτελεί μέρος του γιοτ και ταυτόχρονα είναι ένα ανεξάρτητο ελικόπτερο-αεροσκάφος» εξηγεί ο Κλιούκιν. «Οταν χρειαστεί, το ελικόπτερο χωρίζεται από το υπόλοιπο σκάφος και απογειώνεται προς τα επάνω».
Σύμφωνα με τον επινοητή του, για ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση το ελικόπτερο, όταν έχει αγγίξει την απαραίτητη ταχύτητα και το κατάλληλο ύψος, βάζει μπροστά τους κινητήρες του τζετ με αποτέλεσμα να μπορεί να πραγματοποιεί ακόμη και μεγάλες πτήσεις.
Οπως μαρτυρεί και το όνομά του, το γιοτ, που μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, ανήκει στο έτος 2050 –και σίγουρα σε πολύ μεγάλες τσέπες. Ωστόσο ο Κλιούκιν υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να αποτελεί πραγματικότητα ακόμη και σήμερα.
«Το φουτουριστικό ελικόπτερο θα μπορούσε να αποτελέσει μετεξέλιξη των σημερινών drones, ενώ τα σύγχρονα επιτεύγματα στον χώρο της αεροναυπηγικής θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη μεταμόρφωσή του σε ιδιωτικό τζετ μόλις υψόμετρο και ταχύτητα του το επιτρέψουν» αναφέρει ο ίδιος.
Αμαξίδιο για σκάλες!
Πέρα από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια πάνω στα πεζοδρόμια, που εμποδίζουν πολλές φορές τη διέλευση από τις ειδικές ράμπες, ένα από τα βασικά προβλήματα των ατόμων με κινητικά προβλήματα τα οποία κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο είναι η ανέβασμα ή το κατέβασμα σκαλοπατιών.
Μια ομάδα ελβετών ερευνητών από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, σε συνεργασία με σπουδαστές από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Ζυρίχης, δημιούργησαν το Scalevo: ένα αμαξίδιο «παντός καιρού», ικανό ακόμη και να ανεβοκατεβαίνει σκάλες! Το μυστικό του, σύμφωνα με τους επινοητές του, κρύβεται στον ειδικό μηχανισμό του στο κάτω μέρος του που μιμείται τις ερπύστριες ενός τανκ.
Οταν το Scalevo βρίσκεται σε επίπεδο έδαφος, κινείται με δύο τροχούς, σαν ένα Segway, ενώ ο μηχανισμός είναι ανενεργός. Οταν πάλι βρίσκεται σε ανηφορικό έδαφος ή σε σημεία όπου υπάρχουν σκαλιά, επιστρατεύεται ο μηχανισμός με τις ερπύστριες ο οποίος κατεβαίνει και εφάπτεται με το έδαφος, τραβώντας το αμαξίδιο προς την επιθυμητή κατεύθυνση.
Το Scalevo βρίσκεται ακόμη σε φάση προτύπου, ωστόσο οι ειδικοί έχουν ήδη ξεκινήσει τις δοκιμές σε εξωτερικούς χώρους για την τελειοποίησή του. Σε επόμενη φάση οι επινοητές του ευελπιστούν να λάβουν μέρος στους «βιονικούς» ολυμπιακούς αγώνες Cybathlon του 2016, όπου «παραθλητές» διαγωνίζονται με τη βοήθεια καινοτόμων ρομποτικών τεχνολογιών.
«Εξυπνα» επικοινωνιακά παπούτσια
Εκτός από το κινητό με προβολέα λέιζερ, ικανό να προβάλλει διαδραστικές εικόνες μπροστά του, και το smartwatch με τη διπλή οθόνη, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Tech World η κινεζική Lenovo αποκάλυψε και ένα «έξυπνο» ζευγάρι παπούτσια ικανό να «αντανακλά» τη διάθεση του κατόχου του ή άλλα μηνύματα της επιλογής του. Τα «δικτυωμένα» αθλητικά παπούτσια είναι εξοπλισμένα με μια… οθόνη στο εξωτερικό τους μέρος και σε επικοινωνία με το smartphone του κατόχου τους είναι σε θέση να προβάλλουν τα συναισθήματά του. Ακόμη, με τη βοήθεια αισθητήρων παρακολουθούν τις κινήσεις του, καταγράφοντας τη σωματική του άσκηση, τους καρδιακούς του παλμούς αλλά και την κατανάλωση θερμίδων. Σύμφωνα με την εταιρεία, μια νέα γενιά «έξυπνων» παπουτσιών θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση –μεταξύ άλλων –και στην εμπειρία της πλοήγησης καθώς μέσω δονήσεων θα μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες στον κάτοχό τους απευθείας στα πόδια του. Δεν ανακοινώθηκαν, παρ’ όλα αυτά, τα περαιτέρω σχέδια του κινεζικού κολοσσού τεχνολογίας γύρω από την εμπορευματοποίηση του εντυπωσιακού concept.

Φως με… βαρύτητα

Ποιος είπε ότι το φως δεν υπακούει στους… νόμους της βαρύτητας; Η λάμπα GravityLight λειτουργεί χάρη σε αυτούς, και συγκεκριμένα χάρη σε έναν μικρό γάντζο που διαθέτει όπου δέχεται τα βάρη των κατόχων της.
Από το φορτίο αυτό δημιουργούνται δυνάμεις οι οποίες ενεργοποιούν την επαναστατική λάμπα. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της Τζιμ Ριβς και Μάρτιν Ρίντιφορντ από το Λονδίνο, κρεμώντας ένα αντικείμενο βάρους 12 κιλών η GravityLight είναι ικανή να προσφέρει περί τα 25 λεπτά πολύτιμου φωτός.
Στόχος τους ήταν η δημιουργία μιας οικονομικής λάμπας για τις αναπτυσσόμενες χώρες και συγκεκριμένα για περιοχές χωρίς ηλεκτροδότηση. Ως τώρα οι ίδιοι αναφέρουν ότι το πρότυπο της λάμπας βαρύτητας έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε 1.300 νοικοκυριά σε 27 χώρες. Στην παρούσα φάση η GravityLight βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω Indiegogo.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ