Παραβιάζει ανοικτές πόρτες όταν κάποιος υποστηρίξει ότι ο αμερικανικός Τύπος και τα αμερικάνικα ΜΜΕ δεν διστάζουν να γράψουν και μεταδώσουν την αλήθεια, ότι δεν «κουκουλώνουν» ψέματα ούτε ότι αποφεύγουν να ασχοληθούν δημόσια με αυτά. Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό ότι, καμιά φορά, ομολογούν δημόσια ότι σκόπιμα έκρυψαν την αλήθεια. Το κύριο άρθρο των «New York Times» της Τρίτης 19 Μαιου περιέχει αυτή την ομολογία.

Αφορμή μια «γλωσσική παραδρομή» του υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Τζεμπ Μπους, αδελφού του πρόεδρου Τζορτζ Μπους. Επανέφερε στο προσκήνιο την ευθύνη του πρώην υπουργού Άμυνας Ντοναλντ Ραμσφιλντ στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ραμσφιλντ σκόπιμα συνέδεσε την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των Δίδυμων Πύργων της 11ης Σεπτεμβρίου με τον ιρακινό Σανταμ Χουσειν, πολλοί δημοσιογράφοι γνωρίζαν ότι αυτό ήταν ψέμα αλλά σιώπησαν.
Και ομολογούν οι «NY Times» σήμερα:
«Πέρα από κίνητρα προσωπικά, τα μέσα ενημέρωσης μας γενικά πολύ δυσκολεύονται να ασχοληθούν με την ανέντιμη πολιτική. Συντάκτες διστάζουν να μιλήσουν για τα ψέματα των πολιτικών, ακόμη και όταν αυτά αφορούν θέματα υψίστης σημασίας όπως τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Φοβούνται μην κατηγορηθούν για κομματισμό. Στην πραγματικότητα όσο μεγαλύτερο είναι το ψέμα, όσο πιο φανερό είναι ότι κάποιο πολιτικό πρόσωπο είναι μπλεγμένο σε αποδεδειγμένη άπατη, τόσο πιο διστακτική είναι η αποκάλυψη της»
Και το άρθρο καταλήγει: «Και δεν υπάρχει μεγαλύτερο–λίγο πολύ εγκλημα–από το να λες ψέματα στην Αμερική για τον πόλεμο».

Κατά σύμπτωση, το «ανεξάρτητο» ειδησεογραφικό πρακτορείο Politico της Ουάσιγκτον «φέρνει στο προσκήνιο» σήμερα ότι ο Μεξικανός δισεκατομμυριούχος Καρλος Σλιμ, ο οποίος κατέχει τις περισσότερες μετοχές της εταιρίας των «New York Times», είναι και μέγας δωρητής του Ιδρύματος της οικογένειας Κλίντον. Προσέφερε «1-5 εκατ. δολάρια»