O πίνακας του Ανρί Ματίς «Καθισμένη Γυναίκα» που είχε κλαπεί από τους Ναζί από το σπίτι του Εβραίου έμπορου τέχνης Πολ Ρόζενμπεργκ θα επιστραφεί στους απογόνους του, μετά από απόφαση γερμανικού δικαστηρίου.

Το έργο του 1921 κλάπηκε την δεκαετία του 1940, με την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς ο Ρόζενμπεργκ έπρεπε να φύγει από την Γερμανία και να καταφύγει στην Γαλλία. Ο πίνακας βρέθηκε το 2012 στο σπίτι του συλλέκτη Κορνέλιους Γκούρλιτ, ανάμεσα σε άλλα 1.500 πολύτιμα έργα τέχνης, τα οποία κατασχέθηκαν από τις βαυαρικές αρχές.

Η αξία του πίνακα για την οικογένεια του Πολ Ρόζενμπεργκ δεν είναι μόνο αισθητική καθώς όπως αναφέρει ο εκπρόσωπός τους Κρίστοφερ Μαρινέλο «αφορά ένα κομμάτι της ζωής τους που κλάπηκε από τους Ναζί».

Συνολικά, η συλλογή του Ρόζενμπεργκ περιελάμβανε τετρακόσιους πίνακες, ανάμεσα στους οποίους και έργα των Πικάσο, Μπρακ και Μονέ. Σύμφωνα με τον Μαρινέλο, η προσπάθεια που ξεκίνησε ο Ρόζενμπεργκ για την επανάκτηση των κλεμμένων έργων τέχνης συνεχίστηκε από τον γιο του, τη νύφη του και τις εγγονές του. Μάλιστα, μία από αυτές είναι η γαλλίδα δημοσιογράφος και πρώην σύζυγος του προηγούμενου διευθύνοντα συμβούλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, Ανν Σινκλέρ.

Ο συλλέκτης Κορνέλιους Γκούρλιτ έφυγε από την ζωή τον περασμένο Μάιο, σε ηλικία 81 ετών. Προηγουμένως, είχε κληροδοτήσει τη συλλογή του στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βέρνης. Ο πατέρας του Γκούρλιτ, Χίλντεμπραντ, ήταν ένας από τους αγαπημένους εμπόρους τέχνης του Αδόλφου Χίτλερ και η ενασχόληση του ήταν η αποκαλούμενη από τους Ναζί «εκφυλισμένη» τέχνη, όπως ο εξπρεσιονισμός και ο ιμπρεσιονισμός.

Ο Μαρινέλο δήλωσε ότι ο πίνακας του Ματίς βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση ενώ δεν αποκάλυψε τι θα κάνουν οι κληρονόμοι του Ρόζενμπεργκ, όταν τον πάρουν στα χέρια τους.

Το γερμανικό δικαστήριο απεφάνθη ότι εκτός από τον πίνακα του Ματίς, θα επιστραφεί στους κληρονόμους του έμπορου τέχνης Ντέιβιντ Φρίντμαν, το έργο του Μαξ Λίμπερμαν «Δυο ιππείς στην παραλία». Οι πίνακες των Ματίς και Λίμπερμαν είναι τα πρώτα έργα από την συλλογή του Γκούρλιτ που επιστρέφονται στους νόμιμους δικαιούχους τους.