Η αορτή και το μυοκάρδιο έχουν εντελώς αντίθετα επίπεδα σκληρότητας. Αυτή ήταν μία μόνο από τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Νότιγχαμ Τρεντ της Βρετανίας, Ρίτσαρντ Αρμ, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει την πρώτη καρδιά με τρισδιάστατα εκτυπωμένα μέρη, προκειμένου να ενισχύσει την πειραματική χειρουργική. Μετά την έκθεση 3D printing στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, που διερεύνησε την επιρροή της τεχνολογίας της τρισδιάστατης εκτύπωσης στο Design, στην Αρχιτεκτονική, στη Μόδα, στην Επιστήμη και στην Τέχνη, το BHMAgazino αναρωτήθηκε: Θα ακούσουμε άραγε σύντομα τον χτύπο μιας εκτυπωμένης καρδιάς;
Τι σας κινητοποίησε; «Μιλούσα με έναν καρδιοχειρουργό και μου εξήγησε ότι συχνά οι γιατροί καλούνται την πρώτη φορά να μπουν και να παρακολουθήσουν μια εγχείρηση καρδιάς και την επόμενη φορά που θα βρεθούν στο ίδιο χειρουργείο να την κάνουν οι ίδιοι, ενώ την τρίτη καλούνται ακόμη και να δείξουν και σε κάποιον πώς γίνεται. Οπότε μου φάνηκε λογικό να αναζητήσω ένα ενδιάμεσο στάδιο. Η ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε κάτι που να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ανθρώπινη καρδιά, κάτι που θα επέτρεπε στους χειρουργούς να εξασκηθούν με τον σωστό τρόπο.
Ο λόγος που χρησιμοποιούμε την τρισδιάστατη εκτύπωση είναι επειδή τα δεδομένα που προκύπτουν από τη μαγνητικήκαι την αξονική τομογραφίαμεταφέρονται σε ένα πραγματικό αντικείμενο που είναι σε θέση να τα απεικονίσει με κάθε μικρή λεπτομέρεια. Δεν περιλαμβάνεταικαμίαερμηνεία του επιστήμονα και καμία καλλιτεχνική προσθήκη. Παίρνουμε τα δεδομένα, τα μετατρέπουμε σε αρχείο και μετά το εκτυπώνουμε για να φτιάξουμε τα μοντέλα».
Πώς βλέπετε την τρισδιάστατη εκτύπωση στο μέλλον; «Πιστεύω ότι αυτές οιτεχνολογίεςθα συντελέσουν στην εκτύπωση πραγματικών οργάνων που θα προορίζονται για μεταμόσχευση. Η έρευνα εστιάζει τώρα στους πνεύμονες, στο στομάχι,στα νεφρά και προφανώς στην καρδιά. Σε20-30 χρόνια φαντάζομαι ότι θα είμαστε σε θέση να εκτυπώνουμε σε πραγματικούς οργανικούς ιστούς που μάλιστα θα είναι συμβατοί και με τον κάθε ασθενή. Ενα όργανο δηλαδή θα εκτυπώνεται για έναν συγκεκριμένο άνθρωπο. Το ίδιο θα συμβεί και με τα φάρμακα. Φαντάζομαι ότι θα μπορούμε να εκτυπώνουμε φάρμακα που θα απευθύνονται στον καθένα ξεχωριστά –όλοι θα έχουν τις γενετικές πληροφορίες τους σε ένα τσιπ και θα το χρησιμοποιούν για να προγραμματίσουν έναν 3D εκτυπωτή και να εκτυπώσουν τα δικά τους φάρμακα».
Μπορεί να γίνει κακή χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης; «Η ομορφιά της τεχνολογίας θα πέφτει πάντα στα χέρια ανθρώπων με διαφορετικά κίνητρα. Βέβαια, όταν κάποιοι ερευνούν τον συγκεκριμένο τομέα, δεν έχουν στο μυαλό τους την εκτύπωση των όπλων και άλλων αντικειμένων που μπορούν να βλάψουν τους ανθρώπους, αλλά πιστεύω ότι είναι αναπόφευκτο –ναι, στο τέλος θα συμβεί».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino τo Μ. Σάββατο 11 Απριλίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ