Την Αναστασία Λαμπρία δεν τη γνωρίζω προσωπικά. Γνώριζα όμως την εξαιρετική δουλειά της ως εκδότριας, καθώς τα βιβλία των εκδόσεων Ποταμός ξεχωρίζουν από μακριά με την ιδιαίτερη αισθητική τους και πολλά από αυτά κοσμούν και τη δική μου βιβλιοθήκη. Χάρηκα πολύ λοιπόν όταν μια μέρα βρήκα να με περιμένει στο περιοδικό ένα βιβλίο που υπέγραφε η ίδια και είχε τίτλο «Η μακαρονάδα της Πέμπτης». Το εξώφυλλο, αδιαμφισβήτητα «ποταμίσιο»: σχεδιασμένο από τη Δάφνη Κουγέα, απεικονίζει μακαρόνια και μακαρονάκια (κοχύλια, στριφτάρια, πένες, σπαγκέτι…) τα οποία παρατάσσονται με τρόπο που δημιουργεί την οφθαλμαπάτη του τρισδιάστατου και παραπέμπει σε πίνακες του Βασαρέλι. {{{ moto }}}

Οι σελίδες του βιβλίου είναι της ίδιας αισθητικής. Κάθε μακαρονάδα εκτείνεται σε τέσσερις σελίδες. Η πρώτη (αριστερά) καταλαμβάνεται από ένα σκίτσο εμπνευσμένο από το πιάτο που θα μας «σερβιριστεί». Στη δεύτερη διαβάζουμε τον τίτλο και την ιστορία που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για αυτή τη μακαρονάδα. Τέλος, η τρίτη και τέταρτη σελίδα είναι αφιερωμένες στα υλικά και στις οδηγίες παρασκευής. Ναι, καλά καταλάβατε: δεν θα βρείτε σε αυτό το βιβλίο φωτογραφίες του πιάτου, ούτε food styling ούτε χορηγούς!

Θα βρείτε όμως την πεμπτουσία της μαγειρικής, την έμπνευση και τη χαρά της δημιουργίας, την αδιάρρηκτη σχέση της με τη ζωή μας που δεν έχει να κάνει μόνο με το ζην, αλλά κυρίως με το ευ ζην, με το μοίρασμα φαγητού και συναισθημάτων γύρω από ένα τραπέζι.

Οσο για τη μαγείρισσα, θα την ανακαλύψετε και αυτήν. Τη λάτρεψα! Κυρίως για τις εμμονές της. Ναι, τα μακαρόνια τα βγάζουμε 1-2 λεπτά προτού βράσουν για να συνεχίσουμε το βράσιμο μέσα στη σάλτσα τους. Ναι, κρατάμε νεράκι από το βράσιμο για να το χρησιμοποιήσουμε στη σάλτσα. Ναι, προσθέτουμε πιπέρι ακόμη και αν η μακαρονάδα έχει μπούκοβο! Αλλά και για τη συγχωρητική ματιά της όταν πρέπει. «Τυρί δεν ενδείκνυται, αλλά ποιος αντέχει να μη βάλει;» διάβασα στη σελίδα 33 και κατάλαβα ότι η Αναστασία Λαμπρία που δεν γνώρισα ποτέ… είναι φίλη μου.
Περιττό να σας πω ότι τελευταίως έχω αποκτήσει εξάρτηση από τη μακαρονάδα της Πέμπτης. Διαβάστε το, μαγειρέψτε το, μοιραστείτε το και θα με θυμηθείτε…

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 5 Απριλίου 2015.