Κόβω σε μεγάλα κομμάτια 3 κιλά κατσίκι, από τη σπάλα, με το κόκαλο. Τα τσιγαρίζω σε μια κατσαρόλα με έ.π. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, χονδροκομμένο, 10 κλαδιά μάραθο, χονδροκομμένο, και σβήνω με 1 μπουκάλι κόκκινο, ξηρό κρασί. Προσθέτω 3 ντομάτες, ψιλοκομμένες, περίπου 30 ελιές πράσινες και 5- 6 κλαδάκια θυμάρι, ψιλοκομμένο, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 3 ώρες.

Βγάζω το κρέας από τη σάλτσα και την αφήνω να δέσει. Ξεκοκαλίζω και ξεψαχνίζω το κρέας. Με την ψίχα του κατσικιού γεμίζω ατομικά τσέρκια, βρέχω με 2 κ.σ. από τη σάλτσα, πιέζω το κρέας και αφήνω στο ψυγείο. Μόλις τα βγάζω, βρέχω ξανά με λίγη σάλτσα και βάζω στον φούρνο στους 200°C για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αφήνω τη σάλτσα στην άκρη.

Καθαρίζω* 12 αγκινάρες – χωρίς να βγάλω το χνούδι – και τις βρέχω με χυμό από 1 λεμόνι. Σε μια κατσαρόλα, σε έ.π. ελαιόλαδο τσιγαρίζω 8 σκελίδες σκόρδο χονδροκομμένες, 1 κρεμμύδι σε φέτες, 2 καρότα σε ροδέλες και τις αγκινάρες. Σβήνω με 2 ποτήρια λευκό, ξηρό κρασί, σκεπάζω με νερό και ρίχνω 3-4 κοτσάνια από θυμάρι και μάραθο. Αλατοπιπερώνω, σκεπάζω με μια λαδόκολλα και αφήνω το φαγητό να μαγειρευτεί για 20-25 λεπτά μέχρι να ψηθούν οι αγκινάρες.

Σε ένα μπλέντερ χτυπάω ½ κιλό αρνίσιο κιμά με 1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο, 2 αβγά, αλάτι και πιπέρι. Από αυτό το μείγμα σχηματίζω 12 μπαλάκια.

Μόλις οι αγκινάρες είναι έτοιμες, τις βγάζω από την κατσαρόλα, σουρώνω το ζουμί τους, τις αδειάζω από το χνούδι και τις γεμίζω με 1 μπαλίτσα κιμά. Βάζω τις αγκινάρες σε μια φαρδιά κατσαρόλα με το κεφάλι προς τα κάτω και το κοτσάνι προς τα πάνω, ρίχνω 1 ποτήρι από το σουρωμένο ζουμί τους, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγοβράζω για 10 λεπτά.

Ξεφορμάρω το κρέας προσεκτικά σε κάθε πιάτο και σερβίρω με τις αγκινάρες περιχύνοντας το φαγητό με τη σάλτσα του κρέατος (υλικά για 6 άτομα).

*Πώς καθαρίζουμε {τις αγκινάρες:Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα με το χέρι και το χνούδι στο κέντρο με ένα κουταλάκι. Κόβουμε τις σκληρές άκρες των φύλλων που έχουν απομείνει και τις πετάμε. Βάζουμε τις αγκινάρες σε ένα μπολ με 4 ποτήρια νερό και τον χυμό από 6 λεμόνια, και τις διατηρούμε εκεί μέχρι να τις μαγειρέψουμε, για να μη μαυρίσουν.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 5 Απριλίου 2015.