ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

60 ml έ.π. ελαιόλαδο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό μέρος, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

200 ml λευκό ξηρό κρασί

1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο

1 κιλό μύδια, καθαρισμένα*

150 ml φυτική κρέμα γάλακτος

5 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

500 γρ. λινγκουίνι

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

EKTEΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο για περίπου 3 λεπτά και προσθέτουμε το κρασί, το θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, ρίχνουμε τα μύδια και σκεπάζουμε με ένα καπάκι. Μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, έως ότου ανοίξουν τα μύδια. Τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα. Οσα είναι κλειστά τα πετάμε.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε μέχρι η σάλτσα να δέσει και ρίχνουμε 4 κ.σ. μαϊντανό. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ταυτόχρονα, σε μια άλλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό, βράζουμε τα λινγκουίνι, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ώστε να γίνουν al dente. Τα σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη.

Στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, προσθέτουμε τα μύδια και τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε στα πιάτα, πασπαλίζοντας με τον υπόλοιπο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

* Πώς καθαρίζουμε τα μύδια: Τα καθαρίζουμε εξωτερικά με σύρμα κουζίνας κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφαιρούμε το «γένι», κρατώντας το μύδι με το ένα χέρι και τραβώντας το «γένι» με το άλλο με μια απότομη, κοφτή κίνηση.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 5 Απριλίου 2015.