Για τους λάτρεις του υγρού στοιχείου, ένα σπίτι κοντά ή πάνω στο νερό αποτελεί όνειρο. Το Water Nest 100 σχεδιάστηκε για να το εκπληρώσει. Ο λόγος για μια πλωτή βίλα 100 τ.μ. κατασκευασμένη κατά 99% από ανακυκλωμένα υλικά υψηλής ποιότητας, ικανή να φιλοξενήσει μια τετραμελή οικογένεια, καθώς διαθέτει δύο υπνοδωμάτια, άνετους χώρους και πλήρη ενεργειακή αυτονομία με τη βοήθεια του ήλιου!
Η στρογγυλή υδρόβια «φωλιά» με διάμετρο 12 μ. και ύψος 4 μ. δημιουργήθηκε για λογαριασμό της λονδρέζικης εταιρείας EcoFloLife, από τον ιταλό αρχιτέκτονα Τζιανκάρλο Τζέμα.

«Η έμπνευση για τον σχεδιασμό του Water Nest 100 γεννήθηκε από τα θαλασσοπούλια και τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουν τις φωλιές τους»
αναφέρει ο Τζέμα. Η δομή του πρωτοποριακού σπιτιού είναι τέτοια ώστε να δημιουργεί ένα σύστημα φυσικού εξαερισμού και κλιματισμού το οποίο συμβάλλει στο χαμηλό ενεργειακό του αποτύπωμα. Η οροφή είναι καλυμμένη με φωτοβολταϊκά τα οποία χαρίζουν στην «πράσινη» βίλα ενεργειακή αυτονομία.
Το Water Nest θα μπορούσε –κατόπιν παραγγελίας και αντί περίπου 500.000-800.000 ευρώ –πέρα από σπίτι να μεταμορφωθεί σε γραφείο, μπαρ, εστιατόριο, κατάστημα ή ακόμη και εκθεσιακό χώρο.
Πρόταση γάμου on camera!
Η στιγμή που ο άνδρας γονατίζει και κάνει πρόταση γάμου στην αγαπημένη του είναι πολύτιμη. Η έκφραση και η απάντηση της ίδιας, ανεκτίμητη. Φανταστείτε τώρα ένα κουτάκι δαχτυλιδιού εξοπλισμένο με μια μίνι κάμερα και μικρόφωνο για την καταγραφή του χαρμόσυνου –συνήθως –γεγονότος. Το Ring Cam, όπως ονομάζεται, κάνει ακριβώς αυτό, ενώ στη συνέχεια συνδέοντάς το με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει τη συγκινητική βιντεοσκοπημένη σκηνή.
«Χρησιμοποιήστε το Ring Cam κρυφά για να καταγράψετε την έκφρασή της τη στιγμή που της κάνετε πρόταση γάμου και κρατήστε για πάντα το πολύτιμο αυτό υλικό» αναφέρει η επινοήτρια εταιρεία της πρωτοποριακής υπηρεσίας. Το κουτάκι πρότασης γάμου hi-tech –το οποίο δεν περιλαμβάνει το δαχτυλίδι –δεν διατίθεται προς πώληση αλλά προς ενοικίαση, αντί 99 δολαρίων (90 ευρώ).
Συσκευή βγαλμένη από το «Star Trek»
Στο θρυλικό Tricorder, τη συσκευή με τη βοήθεια της οποίας ο γιατρός δρ Μακ Κόι «σάρωνε» τον ασθενή καταγράφοντας τους βασικούς δείκτες υγείας του στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Star Trek», παραπέμπει το Scanadu Scout: μια μικρή κυκλική συσκευή εξοπλισμένη με αισθητήρες ώστε να μπορεί να διαβάζει τα ζωτικά σημεία της υγείας του χρήστη του.
«Σαν να διαβάζει το μυαλό του χρήστη, το Scanadu Scout προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες γύρω από τον οργανισμό του –π.χ. θερμοκρασία του σώματος, καρδιακοί παλμοί, ρυθμός αναπνοής, πίεση του αίματος, επίπεδα στρες. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να τοποθετήσει τη συσκευή στο μέτωπό του» αναφέρει η κατασκευάστρια, ενώ υπογραμμίζει ότι τα επίπεδα ακρίβειας των μετρήσεων αγγίζουν το 99% σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.
Τα δεδομένα αυτά αποθηκεύονται στη συνέχεια στη συνοδευτική εφαρμογή για smartphone, μέσα από την οποία ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της υγείας του. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας της συσκευής, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται περίπου τρεις φορές την ημέρα, αγγίζει τη μία εβδομάδα.
Το Scanadu Scout ολοκλήρωσε επιτυχώς τη διαδικασία προσέλκυσης κεφαλαίου και οι πρώτες συσκευές έφθασαν στα χέρια των χορηγών τους ήδη τον περασμένο Ιανουάριο.
Οταν ο θάνατος γεννάει ζωή
Μπορεί να ακούγεται κάπως μακάβριο, στην πραγματικότητα όμως η εταιρεία σχεδίου Estudimoline με έδρα τη Βαρκελώνη είχε μια πρωτοποριακή ιδέα… οικολογικής ταφής, όπου ο θάνατος γεννάει ζωή, υπό μορφή ενός δέντρου.
Το Bios Urn, όπως ονομάζεται το πρότζεκτ των Ισπανών για τον περιορισμό των φυσικών νεκροταφείων και της ρύπανσης που τα συνοδεύει, βασίζεται σε ένα βιοδιασπώμενο δοχείο μέσα στο οποίο φιλοξενούνται οι στάχτες του νεκρού (ανθρώπου ή ζώου) που προέρχονται από αποτέφρωση μαζί με χώμα και τους σπόρους ενός δέντρου.
Το concept ολοκληρώνεται με τη δυνατότητα δημιουργίας ενός «ψηφιακού τάφου», τον οποίο φίλοι και συγγενείς μπορούν να επισκεφθούν online από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Σε αυτόν περιλαμβάνονται οι συντεταγμένες του σημείου όπου έχει φυτευθεί το δέντρο –μέσω Google Maps –προς τιμήν του αγαπημένου προσώπου ή κατοικιδίου. Η σελίδα εντοπίζεται κατόπιν εισαγωγής του ονόματος του νεκρού και οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν γύρω από την οικολογική σημασία του δέντρου, να δουν τα επίπεδα του οξυγόνου που απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα και να παρακολουθήσουν την ανάπτυξή του. Στο πλαίσιο της ιδέας του Bios Urn, οι επινοητές του οραματίζονται τη δημιουργία πάρκων όπου τα δέντρα «θα σηματοδοτούν όχι το τέλος αλλά την επιστροφή στη ζωή, θα μεγαλώνουν ελεύθερα και θα έχουν την απαραίτητη φροντίδα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ