Αρχιτεκτονική μετά μουσικής

 

Και ενώ το πολυαναμενόμενο Concert Hall στο Παρίσι δια χειρός Jean Nouvel περιμένει καρτερικά την ολοκλήρωση του, στην Πολωνία απολαμβάνουν τα κονσέρτα τους σε ένα ολοκαίνούργιο κτίριο που σχεδίασε το ισπανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Barozzi/Veiga. Το Mieczyslaw Karlowicz Philharmonic Hall of Szczecin πήρε το όνομα της από τον μεγάλο πολωνό συνθέτη και μαέστρο και ανεγέρθηκε εκεί που κάποτε υπήρχε το Konzerthaus (αίθουσα συναυλιών), το οποίο καταστράφηκε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι χώροι του αναπτύσσονται σε 3.800τ.μ και η κατασκευή τους ολοκληρώθηκε μέσα σε περίπου 6 χρόνια – τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014.

 
(φωτό:Maciej Cybulski)

Εξωτερικά το κτίριο μοιάζει να το τυλίγει ένα πέπλο, σαν μια από αυτές τις αυτοσχέδιες μορφές φαντασμάτων που μας άρεσε να παίζουμε ως παιδιά . Μια ψευδαίσθηση που δημιουργείται από το διπλό στρώμα του ημιδιάφανου γυάλινου σκελετού ο οποίος φωτίζεται εσωτερικά με LED. Ένα έξυπνο τέχνασμα που κάνει το κτίριο να ξεχωρίζει τόσο την ημέρα όσο και το βράδυ δίνοντας πότε την εικόνα μιας χιονισμένης οροσειράς και πότε ενός φωτεινού φαναριού. Αλλωστε, η «ανάλαφρη» μορφή του θα διακρινόταν έτσι και αλλιώς μέσα από τα κλασικής και γοτθικής αρχιτεκτονικής κτίρια που το περιβάλλουν. Η οδοντωτή στέγη – επενδυμένη με ειδικό υλικό που εξασφαλίζει ακουστική και θερμική μόνωση – ευθυγραμμίζεται τόσο αρχιτεκτονικά με το ύφος των γειτονικών κτιρίων όσο και με το ύψος τους διατηρώντας έτσι η Philharmonic Szczecin μια ισορροπία μέσα στην διαφορετικότητα της.


(φωτο: Maciej Cybulski)


(φωτό: Katarzyna Szczygielska)

Η εσωτερική διαρρύθμιση ακολουθεί απλούς κανόνες με την λευκή αρμονία να συνεχίζεται και να δέχεται τον μοναδικό αντιπερισπασμό από τα χρυσά φύλλα στον κύριο χώρο των συναυλιών. Μια επιβλητική σύνθεση βασισμένη στην αριθμητική ακολουθία  Fibonacci έτσι ώστε όσο απομακρύνεται κανείς από την σκηνή τόσο πιο κατακερματισμένα να δείχνουν τα φύλλα τα οποία αποκτούν μια περίεργη στατική κινητικότητα που μεταλλάσσει την αίθουσα. Ενας μεγάλος διάδρομος αποτελεί το μονοπάτι που συνδέει την αίθουσα συμφωνικής (χωρητικότητας 1.000 ατόμων) και την αίθουσα μουσικής δωματίου (χωρητικότητας 200 ατόμων) και τους χώρους αναμονής.

Δείτε το βίντεο με τις εργασίες κατασκευής  

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk