Οι θερμίδες δεν είναι πάντα κακές ούτε και παχυντικές. Το βιβλίο του αμερικανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Γκάρι Τάουμπς «Good Calories, Bad Calories» (εκδόσεις Anchor) καταρρίπτει μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους και βάζει τη ζυγαριά στη θέση της.

Λιγότερες θερμίδες = αδυνάτισμα
Το σύνολο των θερμίδων παίζει ρόλο αλλά η προέλευσή τους είναι πιο σημαντική. Ενα τσίζμπεργκερ 500 θερμίδων μαζί με ένα αναψυκτικό 200 θερμίδων δεν είναι το ίδιο με μια χούφτα αμύγδαλα, σαλάτα και φρέσκο σολομό.

Τίp: Αν οι ημερήσιες θερμίδες προέρχονται από μια σοκολάτα αντί για ένα μικρό πλήρες γεύμα, θα χάσουμε βάρος αλλά δεν θα είναι λίπος. Ο οργανισμός για να καλύψει τις ανάγκες του θα αρχίσει να καίει τον μυϊκό ιστό του. Για να μειωθεί ο λιπώδης ιστός πρέπει η διατροφή να είναι ισορροπημένη ώστε να εξασφαλίζει υγιή λειτουργία και καύσεις.

Χωρίς το πρωινό γλιτώνουμε θερμίδες
Ολοι ξέρουμε ότι το πρωινό είναι απαραίτητο. Στη θεωρία. Γιατί στην πράξη πιστεύουμε ότι αν το παραλείψουμε θα προστατεύσουμε το σώμα μας από τις θερμίδες του. Το πιο πιθανό είναι ότι το μεσημέρι θα βρεθούμε να καταβροχθίζουμε μια κασερόπιτα (γεμάτη λίπος και πολύ χαμηλά στον πίνακα με τις τροφές που χορταίνουν) σε κλάσματα δευτερολέπτου. Ερευνες δείχνουν ότι οι άντρες που τρώνε καθημερινά πρωινό ζυγίζουν λιγότερο. Οσοι το ξεχνούν ζυγίζουν περισσότερο.

Tip: Το πρωινό πρέπει να είναι πλήρες και να περιέχει οπωσδήποτε πρωτεΐνη (αβγό ή δημητριακά εμπλουτισμένα με πρωτεΐνη).

Το φαγητό μετά τις 6 το απόγευμα παχαίνει
Καμία ώρα δεν είναι απαγορευτική και ο μύθος ότι δεν κάνει να τρώμε το βράδυ γιατί το σώμα αποθηκεύει τις θερμίδες αντί να τις καίει δεν ισχύει. Το πρόβλημα με το νυχτερινό φαγητό είναι ότι όσο πιο κουρασμένοι είμαστε τόσο πιο κακές επιλογές κάνουμε. Κανείς, ας πούμε, δεν θα νιώσει τη λαχτάρα για μια σαλάτα σπανάκι – ρόκα – αβοκάντο βλέποντας «Breaking Bad».

Tip: Μπορούμε να τρώμε όποια ώρα θέλουμε, αρκεί να κάνουμε υγιεινές επιλογές με φρούτα, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη.

Οι υδατάνθρακες παχαίνουν
Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες κακοί. Τα κρουασάν είναι υδατάνθρακες, όπως και το μπρόκολο. Για να χάσουμε βάρος επιλέγουμε τους σωστούς: λαχανικά, φρούτα και φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια).

Tip: Οι φυτικές ίνες είναι το μυστικό του αδυνατίσματος. Δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού (μένουν περισσότερη ώρα στο στομάχι), βοηθούν στον μεταβολισμό του λίπους και κρατούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα για περισσότερο από δύο ώρες μετά την κατανάλωσή τους.

«Χωρίς λιπαρά» σημαίνει υγιεινό
Θα θέλαμε! Το να αφαιρεί κανείς τα λιπαρά από μία τροφή δεν την κάνει αυτόματα καλή για τη σιλουέτα του. Ενα πακέτο τσιπς με χαμηλά λιπαρά παραμένει ένα πακέτο τσιπς γεμάτο περιττούς υδατάνθρακες, αλάτι και βελτιωτικά της γεύσης που κάνουν την τροφή χωρίς λιπαρά λαχταριστή.

Tip: Δεν χρειάζεται να ξεγελιόμαστε με κάτι που απλώς μοιάζει με αυτό που επιθυμούμε. Καταναλώνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε σε μικρότερη ποσότητα.

  • Καμία ώρα δεν είναι απαγορευτική και ο μύθος ότι δεν κάνει να τρώμε το βράδυ δεν ισχύει

* Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Δεκεμβρίου 2014