Ενθαρρυμένες από τις αυξημένες πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ το 2014, φτάνοντας τα 16,5 εκατομμύρια οχήματα, οι σημαντικότερες αυτοκινητοβιομηχανίες δίνουν ηχηρό «παρών» στην έκθεση του Ντιτρόιτ που ολοκληρώνεται στις 25 Ιανουαρίου.
Οι 49 παγκόσμιες και οι 6 αμερικανικές πρεμιέρες συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για την τοπική αγορά αυτοκινήτου, η οποία ανακάμπτει με ταχύτατους ρυθμούς, φτάνοντας στην υψηλότερη επίδοσή της μετά το 2006.
Με καύσιμα την ευκολότερη χρηματοδότηση, τη μείωση της ανεργίας και τις χαμηλές τιμές των καυσίμων –κάθε γαλόνι βενζίνης, ίσο με 3,785 λίτρα, κοστίζει λιγότερο από 2 δολάρια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού –οι κατασκευαστές επιδεικνύουν πολυτελή μοντέλα, ανοιχτά αυτοκίνητα και κυρίως μοντέλα επιδόσεων, επιλογές που καταδεικνύουν την αισιοδοξία τους για το μέλλον.
«Τα επόμενα τέσσερα χρόνια αναμένουμε ρεκόρ παρουσιάσεων νέων αυτοκινήτων, αρχής γενομένης από την εφετινή χρονιά με τουλάχιστον 48 νέα μοντέλα έναντι 36 που είχαμε το 2014» υπογραμμίζει ο John Murphy, αναλυτής για την αυτοκινητοβιομηχανία στην Bank of America. Από τις τοπικές αυτοκινητοβιομηχανίες η General Motors έχει επιβεβαιώσει το λανσάρισμα πέντε μοντέλων με το σήμα της Chevrolet, χωρίς να υπολογίζονται τα αυτοκίνητα των υπόλοιπων θυγατρικών της, ενώ η Ford θα παρουσιάσει το 2015 στις ΗΠΑ επτά νέα μοντέλα.
Ωστόσο το μεγάλο κέρδος για την αμερικανική οικονομία και την τοπική κοινωνία προκύπτει από την παρουσία των μη αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών οι οποίες επενδύουν διαρκώς σε αμερικανικό έδαφος δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας για την ενίσχυση όχι μόνο της παραγωγικής τους δραστηριότητας στις ΗΠΑ αλλά και για τη δημιουργία νέων δικτύων πώλησης.
Σε αυτό το πλαίσιο η VW Αμερικής, η οποία είδε το Golf να αποσπά τον τίτλο του Αυτοκινήτου της Χρονιάς 2015, θα προσθέσει άλλους 100 αντιπροσώπους στο δίκτυό της ως το 2018 ώστε να αυξήσει τις ετήσιες πωλήσεις της κατά 200.000 αυτοκίνητα.
Στην κατηγορία των premium αυτοκινήτων η Mercedes-Benz σημείωσε νέο ρεκόρ πωλήσεων στις ΗΠΑ το 2014, με περισσότερες από 340.000 ταξινομήσεις και αύξηση κατά 12,9%, κατακτώντας ταυτόχρονα την κορυφαία θέση στον δείκτη εξυπηρέτησης πελατών του οίκου J.D. Power. «Θέλουμε να επιστρέψουμε αυτή την αγάπη» υπογράμμισε ο Dr. Dieter Zetsche, πρόεδρος της Daimler AG και επικεφαλής της Mercedes-Benz σε εκδήλωση πριν από την έναρξη της έκθεσης, στην οποία πρωταγωνίστησαν μέσω video εργαζόμενοι του εργοστασίου στην Alabama όπου κατασκευάζονται τα SUV της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Για αυτό επελέγη το Ντιτρόιτ για τις πρεμιέρες, μεταξύ άλλων, της GLE Coupe, της C 350 Plug-in Hybrid και του νέου τεχνολογικού highlight της φίρμας που συνδυάζει το σύστημα τετρακίνησης 4MATIC με το νέο αυτόματο κιβώτιο εννέα ταχυτήτων 9G-TRONIC.

«Car of the Year 2015» το VW Golf
Χάρη στο τρίπτυχο «χαμηλή τιμή πώλησης – απόδοση – οικονομία καυσίμου» το Golf κέρδισε τον τίτλο «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2015» στις ΗΠΑ με διαφορά 52 ψήφων από το δεύτερο Ford Mustang. Ωστόσο το F-150 της Ford στέφθηκε «Truck of the Year 2015» χάρη στο πρώτο, για την κατηγορία του, πλαίσιο από αλουμίνιο.

Chevrolet Bolt με αυτονομία 320 χλμ.

«Για τους περισσότερους αυτό μπορεί να είναι το καθημερινό τους αυτοκίνητο» δήλωσε η CEO της GM, Mary Barra, για το ηλεκτροκίνητο πρωτότυπο Bolt. Τέσσερις πόρτες, πέντε θέσεις, μέγεθος supermini, θεωρητική αυτονομία κίνησης 320 χλμ. με μία φόρτιση και τιμή 30.000 δολάρια μετά τη φοροελάφρυνση των 7.500 δολαρίων.

«Εισιτήριο επιστροφής» η Alfa 4C Spider

Το ιταλικό roadster σηματοδοτεί την επιστροφή της Alfa Romeo στην αμερικανική αγορά, χωρίς καμία σημαντική διαφορά από το πρωτότυπο που είδαμε στην έκθεση της Γενεύης το 2014. Με κινητήρα 1,75 λίτρων, απόδοσης 240 ίππων, standard μαλακή οροφή και προαιρετικά hard-top από ανθρακόνημα θα είναι διαθέσιμη μετά την άνοιξη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ