Οι δείκτες του χρυσού επιτραπέζιου ρολογιού του George Nelson έδειχναν δώδεκα ακριβώς. Βολεύτηκα όσο καλύτερα μπορούσα στην Prince Imperiale chair που είχε σχεδιάσει η Elizabeth Garouste. Σκέφθηκα ότι η σύντομη επίσκεψή μου στην εξοχική κατοικία της υπερταλαντούχας φίλης, γνωστής παγκοσμίως για τη «Νeo-Baroque» αισθητική της, ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Παρατήρησα ότι τα επιστολόχαρτα Cole & Son είχαν πέσει στο πάτωμα. Εκλεισα το δερμάτινο, vintage βιβλίο της Thomas Cary Collection. Τα αγαπημένα μου βιβλία, επιστολόχαρτα, σημειωματάρια όπως και το μαγικό σιρόπι του βήχα βρίσκουν πάντα μια θέση στο βαλιτσάκι τύπου Μαίρη Πόπινς. Μάζεψα το notebook και τις ιβουάρ, πολυτελείς σελίδες. Εδεσα γύρω από τον λαιμό μου το ανδρικό κασμιρένιο κασκόλ του οίκου Lanvin. Ενα μικρό, πονηρό χαμόγελο ζωγραφίστηκε στα χείλη μου. Το ζεστό scarf δεν ταίριαζε σίγουρα με το κατάλευκο μπουρνούζι μου. Η αίσθηση όμως του πολύτιμου υλικού έκανε τη μνήμη μου να γυρίζει πίσω στο Παρίσι. Μερικά εικοσιτετράωρα πριν, στη διάρκεια της Πορείας Ενότητας. Ο νέος, γοητευτικός bodyguard πίσω από τον μικροκαμωμένο γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Το σκούρο μπλε παλτό και το ασορτί κασκόλ να «κάνει στροφές» στον ψηλό λαιμό του. Δεμένο με τον κλασικό, συνηθισμένο τρόπο. Αντίθετα το κασκόλ του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πάνω από το σκουρόχρωμο classic coat μάλλον σε καφέ-μπορντό τόνους είχε ένα… twist. Μια «τσαχπινιά» θα έλεγα. Ειλικρινά, αν και δεν γνωρίζω ποιος «καθοδήγησε» τον Greek prime minister στη συγκεκριμένη στυλιστική επιλογή, πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν η καλύτερη στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας. Μια στυλιστική επιλογή très chic, σοβαρή και συγχρόνως πολύ μοντέρνα.
Ο Μαριάνο στο «Milos», οι έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες στα spas

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ο οποίος έφθασε την Τρίτη στην Αθήνα είναι επίσης fan του κασκόλ και του Boho style στις προσωπικές του εξόδους. Η Εσθήρ τον συνάντησε αργά το βράδυ της Τρίτης στο εστιατόριο «Milos», στο ισόγειο του ξενοδοχείου «Hilton». Την επόμενη ημέρα μού τηλεφώνησε για να με πληροφορήσει ότι ο Μαριάνο «συγκλονίστηκε» σε κάποια στιγμή από την εκτυφλωτική λάμψη των πλούσιων, κατάξανθων μαλλιών της. Η Εσθήρ-λαμπατέρ καθόταν στο διπλανό του τραπέζι. Ο κ. Ραχόι και η συνοδεία του επέλεξαν φρέσκα ψάρια, χταποδάκι και ελληνική σαλάτα. Η παιδική μου φίλη πληροφορήθηκε επίσης ότι ο κ. Ραχόι έμεινε σε junior suite και αντίθετα με τον τούρκο ομόλογό του κ. Ταγίπ Ερντογάν δεν ζήτησε να απολαύσει τις θεραπείες του Hiltonian Spa. Αχ! Ο Ταγίπ. Ο επονομαζόμενος «νέος Σουλεϊμάν» είναι λάτρης των χαλαρωτικών massages και των wellness retreats. Είναι ίσως το μοναδικό πράγμα που με «ενώνει» με τον σκληρό, αδιάλλακτο Turkish prime minister. Τρέφω και εγώ ιδιαίτερη αδυναμία στα luxurious spots χαλάρωσης και ομορφιάς. Οπως και αρκετοί έλληνες ισχυροί του χρήματος. Τα περιώνυμα spas στις Ελβετικές Αλπεις, τον Ιταλικό Νότο αλλά και αυτό του «The Ritz- Carlton Dorado Beach» στο Πουέρτο Ρίκο και το hip αισθητικής «Andaz Papagayo» στην Κόστα Ρίκα γνωρίζουν πραγματικά μεγάλες στιγμές. Μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές συνοδευόμενοι από τις πλατινομαλλούσες, εξτενσιούχες συζύγους απολαμβάνουν θεραπείες πολλών αστέρων σε breathtaking settings. Η απώλεια των περιττών κιλών μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων αποτελεί σημαντική υπόθεση. Τα πανάκριβα spas ντύθηκαν με τα εθνικά μας χρώματα. Ακόμη και σε εποχές σκληρής οικονομικής κρίσης.
Τα κασκόλ, ο Μηλιός, η Νάντια και ο αρραβώνας Μαρτίνου – Προκοπίου

Αμέσως μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα δοκιμάζω κιρ ρουαγιάλ δίπλα ακριβώς από το champagne room του «Alexander’s Bar» στη «Μεγάλη Βρεταννία». Η είσοδος του υπευθύνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μηλιού, στο «Winter Garden» δημιουργεί αίσθηση. Ο κ. Μηλιός έχει δέσει με μποέμ τρόπο γύρω από τον λαιμό του ένα μεγάλο καρό κασκόλ. Λίγη ώρα μετά κάνω έρευνα μέσα από το πολύ καλά ενημερωμένο online κατάστημα που δημιούργησε με προδιαγραφές εξωτερικού η δυναμική επιχειρηματίας Νάντια Νικητέα-Θεοχαράκη. Στο koolfly.com, έναν ουσιαστικά εικονικό οίκο μόδας, ανακαλύπτω το πλέον ευφάνταστο κασκόλ. Εχω την εντύπωση ότι τα κασκόλ σε boho style θα επικρατήσουν πλέον στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι με ενημερώνει γύρω από τις τελευταίες «κινήσεις» του νεαρού, κορυφαίου παγκοσμίως βραζιλιάνου εικαστικού Christian Rosa και τη λίστα προσκεκλημένων στο «Armory’s» της Park Avenue με αφορμή το Winter Antiques Show. Προτιμώ να ακούσω λεπτομέρειες για τον αρραβώνα του νεαρού, ωραίου Νικόλα Μαρτίνου με την Ελένη Προκοπίου. Τα δύο παιδιά είναι γόνοι ισχυρών εφοπλιστικών οικογενειών της χώρας.
Τα αργεντίνικα καθαρόαιμα και η επίσκεψη στην Αθήνα της κυρίας Αρνό

Ο κολεξιονέρ λατρεύει τα ακριβά αυτοκίνητα (πρόσφατα αγόρασε μια Bugatti Veyron Grand Sport), τα έργα τέχνης, τα άλογα και τις ωραίες γυναίκες. Ο στενός του φίλος 31χρονος, διάσημος παίκτης polo Νικ Ρόλνταν πιστεύει –με αφορμή τον θόρυβο που ξέσπασε γύρω από τον sexy σωματοφύλακα του Ολάντ –ότι οι καλύτεροι bodyguards του πλανήτη είναι οι Αργεντινοί. Ακριβώς όπως τα αργεντίνικα καθαρόαιμα που χρησιμοποιούν στους αγώνες polo σε country clubs της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και της Πόλης του Φωτός.
Παρατηρώ με προσοχή το φόρεμα της Ελέν Μερσιέ. Η διακεκριμένη πιανίστρια η οποία έφθασε στην Αθήνα από το Παρίσι έχει επιλέξει μακριά, βραδινή μαύρη τουαλέτα του οίκου Dior. Μπούστο με δαντέλα και απόλυτη διαφάνεια από τα γόνατα ως τους αστραγάλους. Το ίδιο φόρεμα είχε φορέσει η Μαριάννα Λάτση σε γιορτινή βραδιά στο ξενοδοχείο «Gstaad Palace». Η κυρία Μερσιέ, σύζυγος του πλουσιότερου άνδρα στη Γαλλία, μεγαλοεπιχειρηματία Μπερνάρ Αρνό, δεν θα μπορούσε παρά να επιλέξει δημιουργία Dior. Ο οίκος ανήκει στην «ομπρέλα» του επιχειρηματικού ομίλου LVMH, ιδιοκτησίας της οικογένειας Αρνό. Η ξανθιά Ελέν χάρισε μια μοναδική βραδιά σε όσους βρέθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής. Μια εξαιρετική συνάντηση με τέσσερα πιάνα. Καταχειροκροτήθηκε μαζί με τους Γιάννη Βακαρέλη, Κυπριανό Κατσαρή και την τουρκικής καταγωγής Ferhan Oender. Οι ήχοι από το «Μπολερό» του Ravel με ακολούθησαν και στο εστιατόριο «Fuga». Η Ελέν, καθισμένη κοντά στον πρόεδρο του Μεγάρου κ. Ιωάννη Μάνο, φορούσε τώρα ένα απλό μαύρο outfit.
Η άνοιξη θα τους «συναντήσει» στις βουνοκορφές
Μαθαίνω ότι έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες πολυτελών σαλέ στις Ελβετικές και Γαλλικές Αλπεις σκοπεύουν για πρώτη φορά εφέτος να παρατείνουν αρκετά τις διακοπές τους στα κοσμοπολίτικα θέρετρα χειμερινών σπορ. Μικρές αποδράσεις στη Ζυρίχη, στη Λωζάννη, το Μόντε Κάρλο και έπειτα… Επειτα επιστροφή στα πολυτελή σαλέ. Στη Ζυρίχη, την γκρίζα, ψυχρή πόλη, εκεί όπου όλα μοιάζουν αφόρητα βαρετά μια δολοφονία έχει «βάλει φωτιά» στο σκηνικό. Ο γιος γνωστού πάμπλουτου γκαλερίστα ο οποίος προμήθευε με έργα τέχνης και επιφανείς έλληνες συλλέκτες κατηγορείται για τη δολοφονία ελβετού επιχειρηματία. Στην πόλη έχει ξεσπάσει σάλος. Οι Αρχές όμως της όμορφης χώρας των τραπεζών, των ρολογιών και της σοκολάτας κινούνται αργά. Πολύ αργά. Γιατί αλήθεια; Η καλλονή top model (σύντροφος του αμερικανού star Τζέισον Στέιθαμ) Ρόζι Χάντινγκτον-Γουάιτλεϊ, η οποία «τρύπωσε» στο κοσμηματοπωλείο του οίκου Cartier, δεν μπόρεσε να δώσει καμία απάντηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ