Nendo: Η γλύκα του να είσαι «Designer of the year»

Είχα κάνει ένα προσωπικό, σιωπηλό εμπάργκο σε καθετί που έφερε την υπογραφή Nendo. Όχι από θέμα γούστου ή προσωπικής διαμάχης – δεν τα βάζεις με γιαπωνέζο – αλλά γιατί εδώ και πολύ καιρό το inbox μου είχε σχεδόν καθημερινά και ένα νέο mail του με κάτι καινούργιο: από ολόκληρο installation μέχρι ένα φλιτζανάκι εσπρέσο. Θα πει κανείς «λογικό», αφού ο άνθρωπος είναι designer. Καμία αντίρρηση. Αλλά και αυτό το όποια πέτρα κ αν σηκώσεις να βγαίνει ο πάντα χαμογελαστός Oki Sato, νισάφι. Μου θύμιζε κάτι από Zaha Handid κατάσταση πριν 3-4 χρόνια που με κάθε της δημιουργία γινόταν χαμός. Δεν κρίνω – για να μην παρεξηγηθώ – την αρτιότητα των δημιουργημάτων τους ούτε το ταλέντο τους. Εχουν και τα δυο αναγνωριστεί και δεν είμαι εγώ αυτή που θα τα αμφισβητήσει. Είναι κάτι σαν κορεσμός και κυρίως ένα σχόλιο-κουτσομπολιό με χιουμοριστική και καθόλου μα καθόλου αφοριστική διάθεση.

Και επειδή, λοιπόν, μακριά από εμάς οι εμμονές και οι αρνητισμοί δεν θα μπορούσαμε να μην διαδώσουμε και εμείς με τον δικό μας τρόπο την πολύ σημαντική διάκριση του Oki Sato «2015 Designer of the year» από την Maison&Objet Paris. Ένας τίτλος που έρχεται να εμπλουτίσει την πλούσια σοδειά του: Good Design Award, German Design Award, Elle Deco International Design Award, Wallpaper Designer of the Year 2012…

 «Chocolatexture Lounge”

Και εννοείται ότι ο κ.Nendo δεν θα άφηνε αυτήν την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Για να τιμήσει και αυτός με την σειρά του την έκθεση δημιούργησε ένα ξεχωριστό, σοκολατένιο σαλόνι όπου θα πραγματοποιηθεί και η τελετή απονομής.

  

Εχουν σχεδιαστεί 400 κουτιά συσκευασίας με τα σοκολατάκια να παραπέμπουν σε διάφορα χαρακτηριστικά αντικείμενα των Nendo – τα οποία παράγoνται από τις Cappellini, Desalto, Glas Italia, Emeco, Offecct και Moroso – και τα οποία σε πραγματικές διαστάσεις και σε σοκολά απόχρωση θα κοσμούν τον ειδικά αυτό διαμορφωμένο χώρο. Επιπλέον, τον χώρο θα περιτριγυρίζει ένα «δάσος» από σωλήνες αλουμινίου βαμμένες επίσης σε σοκολά απόχρωση και τοποθετημένες έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει την αίσθηση ότι κυκλοφορεί ανάμεσα σε λαχταριστά, κύματα λιωμένης σοκολάτας. 

Τα 9 διαφορετικού τύπου σοκολατάκια έχουν δανειστεί την ονομασία τους από ιαπωνικές εκφράσεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την υφή:

1. tubu-tubu:  Κομμάτια από μικρότερες σταγόνες σοκολάτας

2. sube-sube: Απαλές ακμές και γωνίες

3. zara-zara: Κοκκιώδες, όπως μια λίμα

4. toge-toge:
Αιχμηρό

5. goro-goro: 14 ενωμένοι μικροί κύβοι

6. fuwa-fuwa: Μαλακό και ευάερο, με πολλές μικροσκοπικές οπές

7. poki-poki: Περίγραμμα κύβου από μπαστουνάκια σοκολάτας

8. suka-suka:  Ένας κοίλος κύβος με λεπτά τοιχώματα

9. zaku-zaku: Λεπτά μπαστουνάκια σοκολάτας τοποθετούνται εναλλακτικά σχηματίζοντας έναν κύβο.

Το σαλόνι «chocolatexture» δεν είναι ούτε café, ούτε έκθεση, ούτε εγκατάσταση αλλά ένα μέρος για να ζήσει και να απολαύσει κανείς τους Nendo μέσα από τις πέντε του αισθήσεις.

 

  

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk