Shibui: συνύπαρξη ιδεών


Δεν μοιράζονται ένα κοινό γραφείο (ο Θανάσης Μπάμπαλης ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Κωνσταντίνος Χούρσογλου στη Γενεύη), αλλά το κοινό όραμα για μια δη- μιουργική δραστηριότητα απαλλαγμένη από περιορισμούς και υπερβολές. Ο Μπάμπαλης είναι ήρεμος, απορροφά την ένταση και το άγχος και προσέχει πάντα τη λεπτομέρεια. Ο Χούρσογλου είναι παρορμητικός, πιο συναισθηματικός. Την ίδια ώρα που κοντράρο- νται, αλληλοϋποστηρίζονται. Υπάρχει κοινό όραμα και σεβασμός. Η Shibui – στα ιαπωνικά δηλώνει τη λιτή αισθητική και τη διακριτική ομορφιά μπαίνει πάνω από την προσωπική τους προβολή. Αλλωστε, η δομή της είναι τέτοια που επιτρέπει τη συμμετοχή και άλλων δημιουργών.

Η φιλοσοφία:
«Το “απλό” συνθέτει έναν ισχυρό πυρήνα που δεν υπόκειται σε μόδες και ευκαιριακές σχεδιαστικές προσεγγίσεις. Τα αντικείμενά μας προϋποθέτουν μια συναναστροφή για να αντιληφθείς σταδιακά μέσα από τη χρήση τους πώς έχουν φτιαχτεί, σε τι βαθμό έχουν απλοποιηθεί. Αυτή τη φι- λοσοφία θέλουμε να χτίσουμε ως βασικό γνώρισμά μας». Κ.Χ.

Ξύλινο πλατό Frank LW (φωτο. Αγγελος Ζυμαράς)

Τα αντικείμενα:
«Προσπαθούμε να μειώσουμε την πολυλο- γία των προϊόντων σε όλα τα στά- δια: κατασκευή, συσκευασία, χρήση, κόστος. Επιμένουμε στα μικρά, συνοδευτικά αντικείμενα, δύσκολα δείχνεις μια ευρηματική λύση σε μεγάλα κομμάτια. Γι’ αυτό επιλέγουμε με προσοχή τους τεχνίτες που συνεργαζόμαστε, οι οποίοι γνωρίζουν τι σημαίνει λε- πτομέρεια και συνέπεια. Ακριβώς λόγω της απλότητας, αν κάτι πάει λάθος κατασκευαστικά καταστρέφεται το αντικείμενο». Θ.Μ.


Φωτιστικά Linelight (φωτο. Αγγελος Ζυμαράς)

Η χιλιομετρική απόσταση:
«Η σχεδιαστική προσέγγιση δεν επηρεάζεται από το πού ζεις. Αυτό που διαφέρει είναι η καθημερινότητα του καθενός, οι προσλαμβάνουσές μας και ο προγραμματισμός μας. Ο Κωνστα- ντίνος στη Γενεύη απολαμβάνει ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον. Στη Θεσσαλονίκη, η διαδρομή προς το γραφείο μπορεί να κρύβει γραφικές ή ενοχλητικές εκπλήξεις». Θ.Μ.


Πιατέλα-δίσκος Stadio (φωτο. Αγγελος Ζυμαράς)

Ο διάλογος:
«Το ότι μιλάμε λίγο και καταλαβαίνουμε πολλά είναι πραγματικό δώρο. Ισως η πιο συχνή φυσική επαφή, πέρα από το Skype, να ήταν καλύτερη συν- θήκη αλλά τελικά αυτό που έχει σημασία είναι o διάλογος. Ολα εξελίσσονται μέσα από αυτόν. Κα- θένας είναι κριτής του εαυτού του και κριτής του άλλου. Μία καλή ιδέα μπορεί να πάει παραπέρα μέσω της συζήτησης». Κ.Χ.


Κηροπήγιο Links M (φωτο. Αγγελος Ζυμαράς)

Δημιουργοί ή επιχειρηματίες;
«Για να είσαι καλός σε οτιδήποτε πρέπει να έχεις μια γενική επιστασία. Το δημιουργικό κομμάτι μάς ελκύει περισσότερο, αλλά όλα έχουν τη γοητεία τους γιατί το σύνολο τελικά καθορίζει την ταυτότητά μας. Στις εκθέσεις που συμμετέχουμε είμαστε οι ίδιοι στο περίπτερο, για να αποκτήσουμε επαφή με τον κόσμο, να αφήσουμε τον συναισθηματισμό του σχεδιαστή, να ακούσουμε όλες τις κριτικές». Θ.Μ. 

Ράφι Float (φωτο. Αγγελος Ζυμαράς)

*Στις 23-27  Ιανουαρίου θα συμμετέχουν για τρίτη φορά στην έκθεση Maison & Objet στο Παρίσι.
**Οι συλλογές Shibui διατίθενται: Μουσείο Μπενάκη, Forget Me Nωt, Μουσείο Κτήμα Γεροβασιλείου και Undici Μύκονος.
 

Side table 36 zero και ατσάλινη κρεμάστρα Apeiro (φωτο. Αγγελος Ζυμαράς)

*Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Δεκεμβρίου 2014

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk