Απομακρύνθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα από το πλοίο «Norman Atlantic», που τυλίχτηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Όπως ανακοινώθηκε από τον θάλαμο επιχειρήσεων της Ρώμης, έχει περατωθεί η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με το υπουργείο Ναυτιλίας για τους συγγενείς των αγνοούμενων: 213 – 137 – 1042 και 213 137 – 1036.

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία ταυτοποίησης από τις ιταλικές αρχές με βάση τη λίστα επιβατών και συνεχίζονται οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου, καθώς εκφράζονται φόβοι για περισσότερους νεκρούς, εγκλωβισμένους στον χώρο των οχημάτων. Οι νεκροί σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανήλθαν στους 10. Δύο από τα θύματα βρέθηκαν εντός του καμένου πλοίου.

Σύγχυση επικρατεί πάντως το απόγευμα της Δευτέρας σχετικά με τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων και συνεπώς των αγνοουμένων. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, έχουν διασωθεί οι 432 από το σύνολο των 478 επιβαινόντων και αγνοούνται 36 άτομα. Η ιταλίδα υπουργός Άμυνας κυρία Ρομπέρτα Πινότι, η οποία έδωσε συνέντευξη Τύπου για το θέμα, έκανε λόγο για 458 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 427 έχουν διασωθεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αναζητούνται 23 άτομα από την τραγωδία στο «Norman Atlantic». Η ελληνική πλευρά επικαλείται νεότερα στοιχεία από την ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ Lines, και κάνει λόγο για 475 επιβαίνοντες, μετά από επικοινωνία της εταιρείας με το υπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πηγές, τη σύγχυση με τον αριθμό των επιβαινόντων πρέπει να ενισχύει η πιθανόιτατη ύπαρξη δύο διαφορετικών καταλόγων, καθώς εμπλέκονται δύο εταιρείες, η πλοιοκτήτρια και η ναυλώτρια. Γι’ αυτό τον λόγο επισημαίνεται από τους ίδιους ότι η ιταλική πλευρά ενδέχεται να έχει τη λίστα με τον αριθμό των κρατήσεων.

Προφανώς εξ αυτού κλήθηκε η ναυλώτρια εταιρεία στο υπουργείο Ναυτιλίας, ώστε να γίνει η διασταύρωση των δεδομένων με την ιταλική πλευρά. Η διαφορά ανάμεσα στις κρατήσεις και στις επιβιβάσεις οδηγεί αυτόματα σε αύξηση του αριθμού των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού κ. Ν. Λαγκαδιανό οι έρευνες συνεχίζονται από την ιταλική ακτοφυλακή ενώ επιχειρείται διασταύρωση της λίστας επιβατών με τη λίστα διασωθέντων για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι. Υπάρχει επικοινωνία ελληνικών και ιταλικών αρχών για την ακριβή διακρίβωση των στοιχείων, ενώ έχει κληθεί και η πλοιοκτήτρια εταιρεία για να γίνει έλεγχος στο ποιοι είχαν επιβιβαστεί και ποιοι όχι στο δρομολόγιο του πλοίου για Ανκόνα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ανάμεσα στους διασωθέντες είναι και μια γυναίκα, σύζυγος μέλους του πληρώματος, η οποία δεν είχε δηλωθεί στη λίστα των επιβατών.

Στην Ηγουμενίτσα το κρουαζιερόπλοιο με 69 διασωθέντες

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έφθασε το βράδυ της Δευτέρας το Cruise Europa με 69 διασωθέντες από το Norman Atlantic. Μεταξύ των διασωθέντων είναι 38 Έλληνες.

Το κρουαζιερόπλοιο έδεσε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας περίπου στις 19:30 και αυτήν την ώρα στο πλοίο ανεβαίνουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν κάποιοι από τους διασωθέντες χρειάζονται να μεταβούν σε κάποιο νοσοκομείο. Επί τόπου βρίσκονται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Στο λιμάνι περιμένουν συγγενείς και φίλοι διασωθέντων, προκειμένου να παραλάβουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έζησαν δραματικές στιγμές όταν στο Norman Atlantic ξέσπασε φωτιά και έμεινε ακυβέρνητο εν μέσω ιδιαίτερα άσχημων καιρικών συνθηκών.

Στο Cruise Europa επιβαίνουν 69 διασωθέντες, εκ των οποίων 38 Έλληνες. Σύμφωνα με τις επίσημες λίστες που έχει δώσει το υπουργείο Ναυτιλίας οι Έλληνες που βρίσκονται στο CRUISE EUROPA είναι:

APOSTOLOU PAVLOS, APOSTOLOU KONSTANTINOS, TSANTOYKLA VASILIKI,THEOHARI AIKATERINI, THEOHARIS IOANNIS, GEORGOTA IRINI, ANTONAKIS ANDREAS, ANTONAKIS LEONIDAS, ARAMPATZIS CHRISTOS, LEFA VARVARA, KONTONIKOLAOU EVAGGELOS, PALAMARI MARIA, SKOUTAS IOANNIS, ARAMPATZI IOANNA, KOUTROPOULOS PANAGIOTIS, PSATHA EFSTATHIA, POTIRIADI ALEXANDRA, FOTIADIS THEODOROS, PERLIS CHRISTOS, MPAHARI MARIA, ANASTASIOU ARIADNE, ARVANITI EFTHIMIA, DIMITROULAKI POLIMIA, GOLFOMITSOU ELENI, VARTSIOTI IRINI, KREVAIKA SOULTANA, PAPANTONIOU EFTIMIOS, PAPANTONIOU EFTIXIA, STAVROPOULOU STAVROULA, GONDOLO-GORDON FAIDRA, GONDOLO-GORDON MARIA.

Το vima.gr επικοινώνησε με τον εκδότη της εφημερίδας «Θεσπρωτών Διαβούλευση» κ. Βαγγέλη Μάστορα ο οποίος μας μετέφερε την εικόνα που επικρατεί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου μεταφέρθηκαν από το πλοίο Cruise Europa 69 επιβάτες του μοιραίου πλοίου:

Το βράδυ από την ιατρική ομάδα που έσπευσε στο πλοίο εξετάστηκαν όλοι οι επιβάτες και κρίθηκε εννέα άτομα ότι έπρεπε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο Φιλιατών. Οι υπόλοιποι κρίθηκε ότι μετά τις πρώτες βοήθειες που έλαβαν κρίθηκε ότι δεν χρίζουν νοσοκομιακής περίθλαλψης. Εξ αυτών οι δέκα επιβιβάστηκαν ξανά στο Cruise Europa με προορισμό στην Πάτρα. Το πλοίο έχει ήδη αποπλεύσει από την Ηγουμενίτσα. Στους υπόλοιπους πενήντα ο Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του προσφέρει δείπνο ενώ έχουν κλειστεί ξενοδοχεία για διανυκτέρευση. Οι περισσότεροι βέβαια περιμένουν τους συγγενείς τους για να τους παραλάβουν. Από τα άτομα που μεταφέρθηκαν στις Φιλιάτες μία γυναίκα έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια, 4 παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα και δύο είναι με κατάγματα στον αυχένα. Πρόκειται για ένα ζευγάρι Ιταλών (ο άνδρας έχει οίδημα στα κάτω άκρα) η σύζυγος έντονο στρες με συμπτώματα πανικού και μαζί τους είχαν και το ανήλικο παιδί τους το οποίο είναι καλά στην υγεία του.

Στην Ελευσίνα το C-130


Το βράδυ της Δευτέρας έφθασε το C-130 με έλληνες διασωθέντες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Στο C-130 επιβαίνουν 43 διασωθέντες που είχαν μεταφερθεί στο Λέτσε και το Μπάρι. Στο αεροδρόμιο είχαν συγκεντρωθεί συγγενείς και φίλοι των διασωθέντων.

Ανησυχία εκφράζουν διπλωματικές πηγές από την Ιταλία

Ανησυχία για την τύχη αγνοούμενων εκφράζουν διπλωματικές πηγές από την Ιταλία που ανέφεραν στο «Βήμα» ότι πολλοί επιβάτες βρέθηκαν στη θάλασσα κατά την πρώτη φάση διάσωσης. Μετά την πρώτη βάρκα που έπεσε στη θάλασσα από το «Norman Atlantic», ακολούθησε και δεύτερη. Κατά τη μαρτυρία μιας μικρής που επέβαινε σε αυτή και διασώθηκε, η άκατος αναποδογύρισε με τους επιβαίνοντες και οι περισσότεροι εξ αυτών αγνοούνται. 90 έλληνες επιβάτες έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ παραμένουν δεκάδες για να ταυτοποιηθούν προκαλώντας έντονες ενησυχίες στους συγγενείς τους.

Από τις ίδιες πηγές, εκφράζονται φόβοι για την ύπαρξη αρκετών αγνοουμένων στο γκαράζ του πλοίου, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες εκεί βρίσκονταν μέσα στις νταλίκες τους πολλοί οδηγοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες συγγενείς επιβατών βρίσκονται στο υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά, στον 5ο όροφο που είναι το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, και αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η ιταλική ακτοφυλακή αποδέσμευσε τα εναέρια και πλωτά μέσα των ελληνικών δυνάμεων.

Ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους πέντε. Προς το παρόν δεν υπάρχουν νεώτερες πληροφορίες για την ταυτότητά τους, αλλά οι τέσσερις βρέθηκαν στη θάλασσα από ελικόπτερο της ιταλικής ακτοφυλακής και πηγαίνει πλωτό μέσο για την περισυλλογή τους.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ το αεροσκάφος C130 που βρίσκεται στο αεροδρόμιο του Λετσε θα μεταβεί στο αεροδρόμιο του Μπάρι, απ’ όπου υπολογίζεται να απογειωθεί περί τις 16:00 (ώρα Ελλάδος) με προορισμό την Ελευσίνα, μεταφέροντας επιβαίνοντες του «Νόρμαν Ατλάντικ» που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, το μεσημέρι της Δευτέρας αποδεσμεύτηκε από την ευρεία επιχείρηση διάσωσης το παραπλέον επιβατηγό «Cruise Europa», ώστε να μεταφέρει 69 διασωθέντες στην Ηγουμενίτσα, με βάση τις λίστες διασωθέντων που καταρτίζονται.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το πλοίο μπορεί να δέσει και στο λιμάνι της Κέρκυρας ενώ θα υπάρξει μέριμνα και για την προώθηση επιβατών προς το λιμάνι της Ανκώνα.

Το πρωί ελικόπτερο του Ναυτικού, τύπου Sikorsky, μετέφερε στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας επτά διασωθέντες. Τρεις έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ οι άλλοι τέσσερις έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία του νησιού. Οδηγός φορτηγού που νοσηλεύεται εξέφρασε φόβους ότι κάποιοι συνάδελφοι του που είχαν επιλέξει να ξεκουραστούν στα οχήματα τους παγιδεύτηκαν από τους καπνούς και τις φλόγες.

Στη Κέρκυρα μετέβη το πρωί της Δευτέραςο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Σεραφείμ Τσόκας, από όπου θα επιβλέψει το συντονισμό των ενεργειών υποδοχής διασωθέντων του πλοίου Norman Atlantic, που θα μεταφερθούν στο νησί.

Ειδική υγειονομική ομάδα του ΓΕΕΘΑ με επικεφαλή τον υποπτέραρχο διευθυντή υγειονομικού συντονίζει την υποδοχή και περίθαλψη των ελλήνων διασωθέντων. Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί για τον ίδιο λόγο τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής και έχουν διατεθεί κλίνες για την περίπτωση που απαιτηθεί.

Στη διάθεση της πολιτείας έθεσε η Aegean αεροσκάφη της, προκειμένου να διευκολύνει το έργο επαναπατρισμού των διασωθέντων επιβατών του πλοίου Norman Atlantic στην Ελλάδα.

Μόλις οι αρμόδιες αρχές ενημερώσουν την εταιρεία για τις ανάγκες, αεροσκάφη της Aegean είναι έτοιμα να πετάξουν προς την Ιταλία για να μεταφέρουν διασωθέντες προς την Αθήνα και στη συνέχεια προς τους τελικούς τους προορισμούς στην υπόλοιπη χώρα, εφόσον αυτό απαιτείται.

To κόστος της επιχείρησης αυτής θα το αναλάβει αποκλειστικά η Aegean.

Το θρίλερ συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς «πάγωσε» η διαδικασία ρυμούλκησης του πλοίου προς τις ιταλικές ακτές ενώ δεν στέφθηκε και με επιτυχία η επιχείρηση μεταφοράς επιβατών από το Norman Atlantic σε παραπλέων πλοίο ανοικτού τύπου του ιταλικού Ναυτικού λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αναφορικά με την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στο γκαράζ του πλοίου στελέχη του Λιμενικού σημείωναν πως έχει κατασβεστεί.

Εν τω μεταξύ λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη εφικτό να δέσει τις πρώτες πρωινές ώρες στο λιμάνι του Πρίντιζι το εμπορικό πλοίο Spirit of Pireaus το οποίο μεταφέρει διασωθέντες και έτσι κατευθύνθηκε προς το Μπάρι.

Πράγματι λίγο μετά τις 08:30 το πρωί της Δευτέρας έδεσε στο λιμάνι του Μπάρι το πλοίο «Spirit of Piraeus», που μετέφερε 49 διασωθέντες επιβάτες του «Norman Atlantic». Ανάμεσά τους είναι 27 Έλληνες και τρία παιδιά.

Όλοι είναι καλά στην υγεία τους και μόλις αποβιβαστούν από το πλοίο θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο για προληπτικό έλεγχο.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λιμενικού ελικόπτερο Super Puma της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τις πρώτες πρωϊνές ώρες παρέλαβε επτά άτομα από το πλοίο μεταξύ των οποίων τρεις Έλληνες, τα οποία και μετέφερε ασφαλώς στο Λέτσε Ιταλίας.

Στην επιχείρηση συνδράμει επιπλέον, ένα ακόμη ελικόπτερο Super Puma της Ελληνικής Π.Α., ενώ, ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή απογείωσης σε ελικόπτερο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού από Κέρκυρα, να προσεγγίσει την περιοχή του συμβάντος και να συνδράμει τις Ιταλικές Αρχές. Στο σημείο μεταβαίνει ακόμη, το ρυμουλκό «Ιόνιο Πέλαγος» από Πύλο.

Παράλληλα, οι Ιταλικές Αρχές δήλωσαν ότι στο κινδυνεύον πλοίο, ήδη έχουν χορηγήσει είδη προστασίας και πρώτης ανάγκης (κουβέρτες, νερά κ.α). Επίσης, κλιμάκιο ιατρών επιβιβάστηκε προληπτικά στο πλοίο “Norman Atlantic” και μέχρι στιγμής δεν έχει δηλωθεί τραυματισμός επιβατών ή μελών του πληρώματος.

Επιπρόσθετα, επισυνάπτεται πέμπτη λίστα με στοιχεία τριών Ελλήνων διασωθέντων που παρελήφθησαν από το ελληνικό ελικόπτερο Super Puma και μεταφέρθηκαν στο Lecce Ιταλίας.

H ανακοίνωση της ΠΝΟ

«Με συνολικά 478 επιβαίνοντες στο πλοίο εκ των οποίων 268 Έλληνες, επιβάτες και μέλη πληρώματος υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, η ασυνήθιστη καθυστέρηση του έργου του απεγκλωβισμού του συνόλου των επιβαινόντων δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και ενισχύει τις σχετικές πληροφορίες για δυσλειτουργίες, που σημειώθηκαν σχετικά με τον διατιθέμενο για την αντιμετώπιση της κατάστασης σε αριθμό μελών του πληρώματος, που επέτρεπε η σύνθεση του πληρώματος από 55 συνολικά ναυτικούς, να συνδράμουν τους επιβαίνοντες στο έργο της οργάνωσης, καθοδήγησης και εφοδιασμού με σωστικό υλικό (σωσίβια, λέμβους κλπ)».

Aυτό αναφέρει σε ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, λέγοντας ακόμη ότιμε πλήθος σχετικών εγγράφων προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με δελτία Τύπου και καταγγελίες και μάλιστα πρόσφατα και με αφορμή τις μειωμένες ειδικές οργανικές συνθέσεις των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, τα οποία εκτελούν δρομολόγια Ελλάδας – Ιταλίας είχε κάνει τις ακόλουθες καίριες επισημάνσεις προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου: «Σας έχουμε τονίσει και πάλι το υπογραμμίζουμε ότι η ασφάλεια των πλοίων, των δρομολογίων, των επιβατών και του πληρώματος είναι και πρέπει να είναι υπεράνω κάθε πνεύματος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας και δεν πρέπει για κανένα λόγο να θυσιάζεται στο βωμό της οποιασδήποτε σκοπιμότητας».

Η ΠΝΟ επισημαίνει επιπλέον ότι η Ομοσπονδίααναφερόμενη στις άμεσες συνέπειες των μειωμένων οργανικών συνθέσεων, είχε υπογραμμίσει με ιδιαίτερη έμφαση ότι η αντίστοιχη αύξηση των ωραρίων απασχόλησης των ναυτεργατών προκειμένου να καλύψουν κατά το δυνατόν τις ελλείψεις στελέχωσης και η εκ του λόγου αυτού μείωση των ωρών ανάπαυσης όπως καθορίζεται από την εσωτερική νομοθεσία και τις σχετικές Διεθνείς Συμβάσεις, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ελαχιστοποίηση των επιπέδων ασφάλειας των πλοίων στην εκτέλεση των δρομολογίων, αλλά και των επιβατών και του πληρώματος. Επιπροσθέτως είχε ζητήσει την διενέργεια επί τόπου ελέγχου στα πλοία αυτά προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ελλείψεις, ο οποίος πραγματοποιήθηκε την 1/9/2014, σε μικρό όμως αριθμό πλοίων στην γραμμή Πάτρας – Ιταλίας.

Επιπροσθέτως η ΠΝΟ εκφράζει την ελπίδα η υπόθεσηνα συντελέσει αποφασιστικά στην επανεξέταση της γραμμής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, με τις αλλεπάλληλες μειώσεις των επιπέδων στελέχωσης των πληρωμάτων των πλοίων της κατηγορίας αυτής, προκειμένου να μην χρειασθεί στο μέλλον να σημειωθούν ανάλογα περιστατικά και να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.

«Μετά την εξέταση των δεδομένων του τραγικού δυστυχήματος, επιφυλασσόμεθα υπό το φως των στοιχείων που θα προκύψουν, να καταγγείλουμε και να ζητήσουμε τις ευθύνες, όπου αυτές ανήκουν», σημειώνεται στην ανακοίνωση.