Με τα σενάρια για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ να φουντώνουν ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Π.Σκουρλέτης αρκέστηκε να επιβεβαιώσει ότι «κλείστηκε και ένα ραντεβού, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ψηφοφορίας, ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στον κ. Κουβέλη», προσθέτοντας όμως «αυτά και τίποτα περισσότερο».

Απέκλεισε δε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο να βρεθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου, τονίζοντας ότι το διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν έφερε τίποτα καινούριο και οι 8 ψήφοι που «κέρδισε» η κυβέρνηση στη δεύτερη ψηφοφορία ήταν προεξοφλημένοι από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κ. Σκουρλέτης προέβλεψε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ή το αργότερο μετά από μία εβδομάδα.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα-Κουβέλη

Τηλεφωνικές επικοινωνίες πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες οι Αλέξης Τσίπρας και το Φώτης Κουβέλης όπως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παραδέχθηκε χθες Δευτέρα κατά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής μαζί με την Κ.Ο.του κόμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη με τον Αλ. Τσίπρα συζήτησαν για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται με τις διαδοχικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας αλλά και για πιθανή εκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων.

O πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε δύο βασικούς όρους στον κ. Τσίπρα: Να διατηρήσει η ΔΗΜΑΡ την αυτονομία της ως κόμμα και να υπάρχει ρητή αναφορά σε τυχόν προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων ότι δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες στην περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας, εμφανίστηκε θετικός στα ζητήματα που του έθεσε ο κ. Κουβέλης ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και από την ΚΕ και το διαρκές συνέδριο της ΔΗΜΑΡ – και στα δύο κόμματα υπάρχουν ισχυρές εσωτερικές αντιδράσεις για αυτή τη συμμαχία. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν υπάρχει ούτε καν πλαίσιο συμφωνίας και όλα τα θέματα παραπέμπονται για μετά την 29η Δεκεμβρίου.

Η κοινή συνεδρίαση τη ΕΕ και της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, ξεκίνησε περίπου στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε στη 1.30 μ.μ.και το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφορούσε τις εκλογικές συμμαχίες του κόμματος. Η εισήγηση σε αδρές γραμμές ήταν ότι αν κατέλθει μόνη της στις εκλογές η ΔΗΜΑΡ το πιθανότερο είνα να μείνει εκτός Βουλής, μια συμμαχία μόνο με τους οικολόγους έχει εγγενείς δυσκολίες καθώς ένα μεγάλο κομμάτι τους έχει ήδη συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ότι αφορά τη συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράστηκαν όλες οι απόψεις, από πλήρη συμφωνία μέχρι πλήρη διαφωνία, που διέτρεχαν οριζόντια τους συμμετέχοντες χωρίς συγκεκριμένες ομαδοποιήσεις.

Ορισμένοι έθεσαν το ερώτημα πως είναι δυνατόν να διατηρήσει η ΔΗΜΑΡ την αυτονομία της σε περίπτωση κοινής εκλογικής καθόδου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι ήταν ενοχλημένοι με τη νοοτροπία εκφράσεων όπως «εμείς θα βαράμε τον ζουρνά και οι εταίροι θα χορεύουν» και με την πλήρη υιοθέτηση των καταγγελιών Καμμένου – Χαϊκάλη από τον κ. Τσίπρα που δήλωσε ότι έκαναν το καθήκον τους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή και Κοινοβουλευτική Ομάδα συζήτηση αποφάσισαν ομόφωνα ότι: «Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσουν την πρόταση προεδρικής εκλογής που έφερε η κυβέρνηση και στην αυριανή δεύτερη ψηφοφορία, και στην τρίτη, της 29ης Δεκεμβρίου, με το σκπετικό ότι η ΔΗΜΑΡ δεν προτίθεται να συμβάλει στη συντήρηση των αδιέξοδων πολιτικών που ακολουθούνται».

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο βουλευτής Θωμάς Ψύρρας – επικαλέστηκε κοινοβουλευτικό φόρτοο οποίος μαζί με τον Νίκο Τσούκαλη και την Νίκη Φούντα έχουν υπογράψει το κείμενο των οκτώ βουλευτών για την εξεύρεση συναινετικής λύσης στην προεδρική εκλογή.

Αντίδραση στην πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Γ. Σιακαντάρης , μέλη του Αριστερού Δικτύου, ενώ επιφυλάξεις υπήρχαν από τον κ. Θ. Μαργαρίτη και την κυρία Νίκη Φούντα.