Μια κάμερα και ο δρόμος

Η παρόρμηση του φωτογράφου να σταματήσει το αυτοκίνητο, να βγει έξω, να περιπλανηθεί και να τραβήξει φωτογραφίες δεν ξαφνιάζει.

Η παρόρμηση του φωτογράφου να σταματήσει το αυτοκίνητο, να βγει έξω, να περιπλανηθεί και να τραβήξει φωτογραφίες δεν ξαφνιάζει. Στον ανοιχτό ορίζοντα τα πάντα μοιάζουν πιθανά, το άγνωστο και το τυχαίο, η περιπέτεια, η δοκιμασία, η κακουχία. Πρόκειται για την ακατανίκητη επιθυμία να χαθεί κανείς και να ξαναβρεί τον εαυτό του στον δρόμο. Για τον φωτογράφο-ποιητή που ταξιδεύει με το αυτοκίνητο προορισμός δεν είναι κάποιος συγκεκριμένος τόπος αλλά κυρίως ένας νέος τρόπος να βλέπει τον κόσμο.

Το ταξίδι με αυτοκίνητο (road trip) γεννήθηκε στην Αμερική. Αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καλλιτέχνες κάθε λογής, μουσικοί, φωτογράφοι και συγγραφείς, όργωσαν τις ΗΠΑ αναζητώντας την αλήθεια στον δρόμο. Το «The Open Road» (εκδόσεις Aperture) είναι ίσως η πρώτη έκδοση που εξετάζει τη διαλεκτική ανάμεσα στον φωτογράφο και στο road trip στην αμερικανική ήπειρο που έφερε στο προσκήνιο μερικά από τα πιο αξιόλογα φωτογραφικά έργα της μεταπολεμικής ιστορίας. Περιλαμβάνει εμβληματικές φωτογραφίες των Ρόμπερτ Φρανκ, Γκάρι Γουίνογκραντ, Τζόελ Στέρνφελντ, Αλεκ Σοθ, μεταξύ άλλων, οι οποίες τραβήχτηκαν στους αντοιχτούς δρόμους της Αμερικής, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα.

*Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Δεκεμβρίου 2014

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk