Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η δολοφονία του Λι Ρίγκμπι

Η βάρβαρη δολοφονία του Φουσίλε Λι Ρίγκμπι θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εάν μία εταιρεία του Διαδικτύου είχε παραδώσει στις αρχές μία διαδικτυακή συζήτηση, στην οποία ένας από τους δολοφόνους εξέφραζε «με τους πλέον γραφικούς όρους» την πρόθεσή του να εξαπολύσει τζιχάντ.

Η βάρβαρη δολοφονία του Φουσίλε Λι Ρίγκμπι θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εάν μία εταιρεία του Διαδικτύου είχε παραδώσει στις αρχές μία διαδικτυακή συζήτηση, στην οποία ένας από τους δολοφόνους εξέφραζε «με τους πλέον γραφικούς όρους» την πρόθεσή του να εξαπολύσει τζιχάντ.

Η έκθεση (191 σελίδων) από την επιτροπή πληροφοριών και ασφάλειας αναφέρει ότι εάν η Mi5 είχε πρόσβαση στη συζήτηση που είχε ένας από τους δολοφόνους, ο Μάικλ Αμπεντοβάλε και ένας εξτρεμιστής που ζούσε στο εξωτερικό, τότε ο Αμπεντοβάλε θα αποτελούσε προτεραιότητα των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η εταιρεία δεν ειδοποίησε τις αρχές για το περιεχόμενο της συνομιλίας, προσφέροντας -«αν και ακούσια» όπως αναφέρει η έκθεση- «ένα ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες».

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι η Mi5 θα μπορούσε να εμποδίσει την επίθεση» τονίζει.

Η έκθεση δεν αναφέρει το όνομα της διαδικτυακής εταιρείας και -όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian- επιρρίπτονται ελάχιστες ευθύνες στις υπηρεσίες πληροφοριών Mi6 και Mi5.

Συγκεκριμένα η επιτροπή, της οποίας πρόεδρος είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκομ Ρίφκιντ, αναφέρει ότι η Mi5 (υπεύθυνη για τη συλλογή πληροφοριών σε βρετανικό έδαφος) έκανε «λάθη» και ότι η αντίδραση της Mi6 (υπεύθυνης για τη συλλογή πληροφοριών στο εξωτερικό) ήταν «ανεπαρκής».

Συνολικά, πάντως, αναφέρει η έκθεση, λίγα ήταν εκείνα που μπορούσαν να κάνουν οι δύο υπηρεσίες για να αποτρέψουν την δολοφονία.

«Υπήρξαν λάθη σε αυτές τις επιχειρήσεις, δεν ακολουθήθηκαν διαδικασίες, δεν καταγράφηκαν αποφάσεις, σημειώθηκαν καθυστερήσεις. Ωστόσο, δεν θεωρούμε ότι οποιοδήποτε από αυτά τα λάθη, εάν εξεταστούν ξεχωριστά, είναι αρκετά σημαντικό για να κάνει τη διαφορά» τονίζει η έκθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βρετανικές αρχές παρακολουθούσαν τον έναν από τους δύο δράστες της επίθεσης, τον Αντεμπολάτζο. Όπως σημειώνει η έκθεση, οι έρευνες «δεν αποκάλυψαν στοιχεία ότι σχεδίαζε επίθεση».

Η άγρια δολοφονία του στρατιώτη που είχε υπηρετήσει στο Αφγανιστάν και ο οποίος κατευθυνόταν με τα πόδια προς τον στρατώνα του στο προάστιο Γούλγουϊτς, του νοτιοανατολικού Λονδίνου, φορώντας πολιτικά, είχε προκαλέσει σοκ στη Βρετανία. Ο στρατιώτης σχεδόν αποκεφαλίστηκε από δύο άνδρες, τον Μάικλ Αντεμπολάτζο και του Μάικλ Αντεμποβάλε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει την Τετάρτη ένα νέο νομοσχέδιο-σκούπα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή στην ασφάλειά της από τρομοκρατικές ενέργειες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη στιγμή πριν ή μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk