Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση που καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να επέλθει συμφωνία με την τρόικα και να κλείσει η συμφωνία. Οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά με τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, ενώ ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», είναι σε «ανοικτή γραμμή» με τις Βρυξέλλες και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η ελληνική κυβέρνηση που ετοιμάζεται να καταθέσει αύριο Παρασκευή τον προϋπολογισμό, έστω και με την ανοχή της τρόικας, επιχειρεί να ξεπεράσει ένα ακόμα εμπόδιο για να περάσει στην επόμενη φάση με τους λιγότερες δυνατές απώλειες. Από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπουν μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση εξελίσσεται ικανοποιητικά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού που αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, η Αθήνα εμμένει στην άποψή της, ότι δεν υφίσταται, ενώ η τρόικα έχει την αντίθετη άποψη. Με τις συνεχείς συνομιλίες όμως η αρχική εκτίμηση της τρόικας περί κενού ύψους 3,6 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε πλέον στο 1,7 δισ. ευρώ για το 2015, ενώ θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ.

Η διαπραγμάτευση εξελίσσεται σε τρία μέτωπα: το ένα είναι οι συνεχείς ανταλλαγές email και η διαρκής επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα, το δεύτερο είναι οι συνομιλίες που έχει ο Πρωθυπουργός με κεντρικούς παράγοντες της ευρωζώνης προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και το τρίτο είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο κυβερνητικών εταίρων της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, προκειμένου να συμφωνήσουν σε λεπτομέρειες για την τελική στάση της Αθήνας.

Ειδικά για την χάραξη κοινής γραμμής ΝΔ και ΠαΣοΚ υπάρχουν πολύωρες συναντήσεις, όπως έγινε και χθες, μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και των «πράσινων» στελεχών, των Παναγιώτη Ρήγα και Γιώργου Κουτρουμάνη, αλλά και του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη με τους Χρήστο Πρωτόπαπα και τον κ. Ρήγα.

Ο υπουργός Εργασίας μετέβη δυο φορές στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το ασφαλιστικό και τα εργασιακά ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη χθεσινή μέρα. Η κυβέρνηση επί των απαιτήσεων της τρόικας, απάντησε ότι δεν αποδέχεται τις λεγόμενες παραμετρικές αλλαγές που οδηγούν σε μείωση συντάξεων ή αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (π.χ. αύξηση του ελάχιστου ορίου θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος).

Το πλαίσιο συμφωνίας των δυο κυβερνητικών εταίρων έχει ως εξής: α) δεν θα υπάρξει μείωση των κύριων συντάξεων, θα παραμείνει το ΕΚΑΣ ως έχει, δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, δεν θα θεσπιστεί το 50+1% για την κήρυξη απεργιών, θα υπάρξει τροποποίηση στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών και θα ενοποιηθούν τα επικουρικά ταμεία.

Έως αργά το βράδυ εξελισσόταν ένα διαρκές μπρα ντε φερ μεταξύ των ΝΔ και ΠαΣοΚ με την Χαρ. Τρικούπη να επιμένει σε αρκετά ζητήματα για να μην γίνουν υποχωρήσεις. Τελικά, οι δυο κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν και αυτό επισημαίνεται στην τρόικα, για διετή πάγωμα των συντάξεων, μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ με αντίστοιχη μείωση και των παροχών.

Λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να συζητήσει για αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στο πλαίσιο για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, προτείνεται να υπάρξουν κίνητρα για την παραμονή στην εργασία, ενώ έχει επέλθει συμφωνία για διοικητικές φύσεως παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως είναι π.χ. οι συγχωνεύσεις ταμείων (ενοποίηση επικουρικών ταμείων).

Στα εργασιακά, για τα οποία υπήρχε και βέτο του ΠαΣοΚ, η κυβέρνηση επέμεινε στην άρνησή της να γίνουν αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, αλλά και στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων για τις απεργίες (η τρόικα απαιτούσε τη λήψη απόφασης με 50%+1), ενώ αποδέχεται τροποποιήσεις στο πεδίο των συνδικαλιστικών αδειών.

Στο μείζον θέμα της ρύθμισης των οφειλών (100 δόσεις) δεν θα υπάρξει ουδεμία αλλαγή, ενώ από τις αρχές του 2015 θα προχωρήσει το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο.