Η έκρηξη του Νίκου Ζήγρα εναντίον του Ακη Τσοχατζόπουλου με αφορμή τον 7χρονο εγγονό του πρώην υπουργού, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, έδωσε το πρόσημο στη σημερινή – τρίτη- συνεδρίαση της δίκης σε β’ βαθμό, για τις μίζες από τα εξοπλιστικά.

«Σήκω ρε κι ομολόγησε να απαλλάξεις το παιδί σου. Δε λυπάσαι… Εγώ κλαίω γι αυτό το παιδί… Θες να μη δικαστείς κιόλας! Εγκληματίας πρώτου βαθμού» φώναξε ο Ζήγρας στον πρώην υπουργό, ο οποίος ζητούσε την παρέμβαση του δικαστηρίου για να τον κάνει να πάψει.

Ο Ζήγρας «εξερράγη» όταν στο βήμα ήταν η κόρη Τσοχατζόπουλου, Αρετή, για να υποστηρίξει το αίτημα αναστολής της ποινής της, δηλαδή να αποφυλακιστεί έως ότου εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Η Αρετή μίλησε για τα τρία παιδιά της και στάθηκε ιδιαίτερα στο πιο μικρό, πρόβλημα υγείας του οποίου χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης. «Δεν παλεύω για μένα, αλλά για τα παιδιά μου…», τόνισε χαρακτηριστικά παραπονούμενη πως ό,τι κι αν λέει, δεν εισακούεται: «Νοιώθω ότι γράφει στο μέτωπο μου Τσοχατζοπούλου, γι αυτό…», είπε.

Λίγο νωρίτερα, υποβάλλοντας το αίτημα αναστολής για την Αρετή, ο συνήγορός της κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος είχε ζητήσει να δει «το ανθρώπινο πρόσωπο της δικαιοσύνης». «Αν είχε καταδικαστεί σε δέκα χρόνια πρωτοδίκως, θα ήταν ήδη έξω. Η Αρετή είναι δυόμισι χρόνια στη φυλακή», σημείωσε. «Ελπίζω στην αναγνώριση του ελαφρυντικού προτέρου εντίμου βίου. Η Αρετη δεν έχει προκαλέσει ζημιά στο Δημόσιο. Εχει μεταβιβάσει τα τέσσερα ακίνητα που είχε στην κατοχή της στο ελληνικό Δημόσιο. Υπάρχει κίνδυνος θανάτου για το παιδί της, αν δεν χειρουργηθεί επειγόντως. Εχει πολύ καλή διαγωγή στη φυλακή. Εργάζεται ανελλιπώς, από τις τουαλέτες ως την κουζίνα και την αποθήκη τροφίμων», συμπλήρωσε.

Η Βίκυ Σταμάτη κατέθεσε, δια του συνηγόρου της, αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής, επικαλούμενη ανεπανόρθωτη βλάβη που έχει υποστεί, καθώς επί ενάμιση χρόνο βρίσκεται σε ακούσια νοσηλεία λόγω σοβαρών ψυχικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον συνήγορό της Φρ. Ραγκούση, η κ. Σταμάτη, καταδικασμένη, όπως κι η κόρη του πρώην υπουργού, σε 12ετή κάθειρξη, νοσηλεύεται γιατί πάσχει από ψυχική διαταραχή και εμφανίζει αυτοκτονική συμπεριφορά: «Εδώ κι ενάμισι χρόνο βρίσκεται σε ακούσια νοσηλεία. Δεν την προκάλεσε αυτή. Είναι δυνατόν να υποκρίνεται; Πέρασε από όλους τους γιατρούς και στο Θριάσιο και στο Δρομοκαΐτειο και όλοι είπαν ότι είναι πάσχουσα. Το παιδί μεγαλώνει χωρίς γονείς. Έχει σε βάρος του μια εχθρική συμπεριφορά. Δεν υποκαθίσταται η αγκαλιά της μάνας. Η Βίκυ Σταμάτη έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη».

Στην κατάθεσή του, ως μάρτυρας υπέρ της αίτησης της συζύγου του, ο πρώην υπουργός επανέλαβε ότι η δίκη είναι «πολιτική και συμφερόντων» και ότι οι δύο αιτούσες γυναίκες φυλακίστηκαν απλώς και μόνο για τη σχέση τους μαζί του, καθώς «τίποτα δεν μπορεί να αποδειχθεί».

Όπως είπε στο δικαστήριο ο Άκης Τσοχατζόπουλος, «βρεθήκαμε στη φυλακή όλη η οικογένεια με εξοντωτικές ποινές. Εκτός από εμένα, η γυναίκα αλλά και η κόρη μου. Παντελώς αθώοι άνθρωποι. Τίποτα δεν μπορεί να αποδειχτεί. Δικάζετε με βάση την οικογενειακή ευθύνη. Είναι δυνατόν; Κι όμως έτσι είναι. Η γυναίκα μου βρίσκεται φυλακή, γιατί ήταν σύζυγός μου. Η κόρη μου το ίδιο. Εγώ είμαι ο στόχος. Εγώ είμαι ο αντίπαλος στη μάχη που δίνεται με όλα τα μέσα. Είναι πρωτίστως πολιτική δίκη, αλλά και συμφερόντων».

Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στον 8χρονο γιο του, λέγοντας ότι επί 30 μήνες ζει μία οδυνηρή κατάσταση, εξαιτίας του χωρισμού του με τη μητέρα του: «Ο γιος μας ζει στο χωριό Ζέλι. Τη Δευτέρα πάει σχολείο στην Αθήνα και την Παρασκευή επιστρέφει στο Ζέλι. Καταλαβαίνετε σε ποια κατάσταση ζει αυτό το παιδί 30 μήνες;».

Για τη σύζυγό του, ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι «καταστράφηκε μέσα στη φυλακή», απαντώντας δε σε ερώτηση του προέδρου ως προς το τι θα κάνει η κ. Σταμάτη αν βγει από τη φυλακή απάντησε: «Δεν υπάρχει για αυτήν τίποτα περισσότερο από το παιδί της».

Νωρίτερα, το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση που είχε υποβάλει η υπεράσπιση του Ακη Τσοχατζόπουλου περί παύσης της δίωξης στο πρόσωπο του πρώην υπουργού, λόγω παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας.

Το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία του, έπειτα από κώλυμα που δήλωσε μία εκ των δικαστών, επικαλούμενη προσωπική σχέση με έναν από τους συνηγόρους. Εφόσον κριθεί βάσιμος ο λόγος του κωλύματος, το μέλος της Έδρας θα αντικατασταθεί.