Αυτό που φοβόντουσαν οι επιτελείς της αποστολής Rosetta όσον αφορά την προσεδάφιση της διαστημοσυσκευής Philae (Φίλαι) δυστυχώς συνέβη. Το Φίλαι προσεδαφίστηκε μεν ομαλά αλλά δεν έχει ακόμη στερεωθεί σωστά πάνω στον κομήτη και έτσι δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι μελέτες που πρέπει να πραγματοποιήσει.

Το πρόβλημα

Το Φίλαι σχεδιάστηκε για να προσεδαφιστεί σε μια σκληρή παγωμένη επιφάνεια. Οταν όμως το Rosetta πλησίασε τον κομήτη 67P διαπίστωσε προς έκπληξη των επιστημόνων ότι η επιφάνεια του δεν αποτελείται από πάγο (όπως αναμενόταν) αλλά αποτελείται από τρία διαφορετικού είδους «μαλακά» εδάφη άλλα εκ των οποίων περιέχουν χαλαρής «πλέξης» χαλίκια, άλλα χώμα και άλλα κάποιου είδους σκόνη.

Οι επιτελείς της αποστολής δεν μπορούσαν να γνωρίζουν αν θα καταφέρει να προσεδαφιστεί ομαλά στο μαλακό έδαφος και η αγωνία τους ήταν μεγάλη. Μεγάλη τους ελπίδα ήταν ένα εφεδρικό σύστημα που είχαν τοποθετήσει στην συσκευή για την πρόσδεση της πάνω στην επιφάνεια του κομήτη. Πρόκειται για δύο μικρά καμάκια τα οποία θα απελευθερώνονταν όταν η συσκευή θα ακουμπούσε την επιφάνεια του κομήτη και θα προσπαθούσαν ουσιαστικά να «καρφώσουν» την συσκευή πάνω στον κομήτη.

Τι συνέβη

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της επιτυχούς προσεδάφισης του Φίλαι η ESA ανακοίνωσε ότι πιθανόν δεν λειτούργησε όπως προβλεπόταν ο μηχανισμός στερέωσης της συσκευής πάνω στον κομήτη.
«Έχουμε ενδείξεις ότι τα καμάκια μπορεί να μην έχουν ενεργοποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι βρισκόμαστε πάνω σε κινούμενη ύλη, δεν έχουμε σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο Στέφαν Ούλαμεκ, ένας από τους υπεύθυνος της αποστολής του μικρού ρομπότ. «Πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε, μιλώντας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμστατ της Γερμανίας. «Δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε και πώς έχουμε προσεδαφιστεί», εξήγησε. «Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πραγματικά τι συνέβη. Θα ξέρουμε πιο πολλά αύριο το πρωί». Οι αυξομειώσεις των ραδιοσημάτων υποδεικνύουν ότι το Φίλαι πιθανόν προσεδαφίστηκε σε ένα «αμμώδες» τμήμα του κομήτη, αναπήδησε και προσεδαφίστηκε ξανά.

Δείτε σχετικά: Ο 11 χρονος Δημήτρης που φώναξε «Ξύπνα Rosetta»
Δείτε σχετικά: Θανάσης Οικονόμου: Ενας Ελληνας πίσω από την αποστολή της Rosetta