Και επίσημα προχώρησε την Πέμπτη η Σουηδία στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ. Χαιρετίζει την απόφαση ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

«Αποφασίσαμε σήμερα να αναγνωρίσουμε την Παλαιστίνη κρίνοντας ότι πληροί τα κριτήρια» είπε την Πέμπτη η ΥΠΕΞ, λέγοντας πως η Στοκχόλμη ευελπιστεί πως η κινήση θα δώσει βάρος στην παλαιστινιακή πλευρά και ώθηση στην επιδίωξη συνομιλιών με το Ισραήλ.

Μετά την ανάληψη καθηκόντων, η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας είχε ανακοινώσει πως θα προχωρούσε στην αναγνώριση. Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ, και τελικά η Στοκχόλμη έκανε «μισό βήμα» πίσω, προαναγγέλλοντας πως η αναγνώριση δεν θα γινόταν με ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο αλλά με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε χρόνο που δεν είχε ανακοινωθεί.

H Παλαιστίνη «είναι επικράτεια, λαός και κυβέρνηση» είπε η Βάλστρεμ την Πέμπτη.

Νωρίτερα, προαναγγέλλοντας την απόφαση, είχε αναφέρει ότι η σουηδική αναγνώριση γίνεται ως «συμβολή προς ένα καλύτερο μέλλον σε μία περιοχή που για έχει χαρακτηριστεί τόσο καιρό από παγωμένες διαπραγματεύσεις, καταστροφή και απογοήτευση».

«Κάποιοι λένε ότι αυτή η απόφαση έρχεται πολύ νωρίς, αλλά φοβάμαι πως έρχεται πολύ αργά» είχε αναφέρει η Βάλστρεμ.

Από την πλευρά της Ραμάλα, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε «θαρραλέα και ιστορική» την αναγνώριση. Ο Αμπάς κάλεσε «όσες χώρες δεν το έχουν κάνει, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας».

Το Ισραήλ χαρακτήρισε την Πέμπτη «ατυχή» την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τη Σουηδία.

Για ατυχής απόφαση μιλάει το Ισραήλ

«Είναι μια ατυχής απόφαση, η οποία ενισχύει τα εξτρεμιστικά στοιχεία και την απορριπτική πολιτική των Παλαιστινίων», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Η σουηδική πρωτοβουλία προκαλεί «μεγάλη ζημιά και ουδεμία ωφέλεια έχει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Λίμπερμαν επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων θα έπρεπε, σύμφωνα με το Ισραήλ, να προηγηθούν της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους.

Πρωτοβουλίες όπως αυτή της Σουηδίας «ενισχύουν τις μη ρεαλιστικές αξιώσεις των Παλαιστινίων και απομακρύνουν την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας», δήλωσε.