Η σορός του 21χρονου Ρεμί Φρες ανακαλύφθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής όταν κόπασε η μάχη που είχε ξεσπάσει μεταξύ της χωροφυλακής και διαδηλωτών εναντίον της κατασκευής φράγματος στο Σιβέν της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Η υπόθεση παίρνει έντονα πολιτική τροπή μετά την αρχική έρευνα: Ο νεαρός πέθανε ακαριαία εξαιτίας, όπως όλα δείχνουν, έκρηξης -κάτι που ενισχύει τις καταγγελίες της οικογένειας πως σκοτώθηκε από χειροβομβίδα που έριξαν οι δυνάμεις ασφαλείας.
Ο Ολάντ προανήγγειλε έρευνα που θα φτάσει μέχρι το τέλος, αλλά η κυβέρνηση διαμαρτύρεται για «εμπρηστικές δηλώσεις» με φόντο την υπόθεση.
Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό, η υπόθεση έχει πάρει έντονα πολιτικό χαρακτήρα. Πολιτικοί των Οικολόγων, εκτός από την Αριστερά, στρέφονται ανοικτά εναντίον της κυβέρνησης ενώ ευρωβουλευτές κάλεσαν σε ανάκληση του σχεδίου για το φράγμα με φόντο το θάνατο του διαδηλωτή.
Το βράδυ του Σαββάτου, περίπου 2.000 άτομα προχώρησαν σε ειρηνική διαμαρτυρία εναντίον της κατασκευής φράγματος στο Σιβέν, έργο που έχει εγκριθεί από την διοίκηση του διαμερίσματος της Ταρν, διαδήλωση που μετά από μερικές ώρες εξελίχθηκε σε συγκρούσεις με την χωροφυλακή.
Οι δρόμοι, όπως γράφει η Monde, έγιναν πεδίο μάχης με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν πέτρες, μολότοφ και δακρυγόνα. Σε κάποιο σημείο, η χωροφυλακή απάντησε συγκεκριμένα με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
Στο σημείο βρισκόνταν μοιραία και ο 21χρονος Ρεμί Φρες. Μετά από ώρα, όταν η ένταση υποχώρησε, ήταν οι ίδιες οι δυνάμεις ασφαλείας που ανακάλυψαν τη σορό του στο σημείο, με τραύμα στην πλάτη.
Θύελλα για την χρήση χειροβομβίδων – στον «πάγο» η χρήση τους
Η οικογένεια εξαρχής κατήγγειλε πως ο νεαρός διαδηλωτής πέθανε εξαιτίας χειροβομβίδας που είχε ρίξει η χωροφυλακή. Ο θάνατός του προκάλεσε αντιδράσεις στους δρόμους ήδη από την πρώτη ημέρα.
Τα πρώτα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες της οικογένειας. Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά την Τρίτη οι αρχές παραδέχθηκαν πως ο θάνατος του Φρες οφείλεται σε «έκρηξη» και στα ρούχα του υπήρχαν ίχνη ΤΝΤ -δείχνοντας δηλαδή χειροβομβίδες της χωροφυλακής.
«Βρέθηκαν ίχνη ΤΝΤ σε ορισμένα σημεία των ρούχων του θύματος» ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Κλοντ Ντεράν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το ΤΝΤ βρίσκεται μεταξύ των συστατικών στις επιθετικές χειροβομβίδες που χρησιμοποιεί η χωροφυλακή».
Περιορίστηκε να καταλήξει ότι πλέον «δεν μπορεί να αποκλειστεί ο ρόλος χειροβομβίδας της χωροφυλακής» στο θάνατο του νεαρού. Όταν ρωτήθηκε εάν στοιχειοθετείται υπαιτιότητα των αρχών στο θάνατο του Φρες απάντησε πως «αυτό θα το δείξει η έρευνα».
Η εμπρηστική δυναμική που έχουν τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα οδήγησε το Παρίσι σε άμεσες κινήσεις για να προλάβει επέκταση των αντιδράσεων.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ ανακοίνωσε ελάχιστα μετά τις δηλώσεις του εισαγγελέα πως παύεται η χρήση επιθετικών χειροβομβίδων για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων «χωρίς να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας».
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε ότι θα διασφαλίσει «προσωπικά» πως η έρευνα για το θάνατο του διαδηλωτή θα φτάσει στην αλήθεια.
Ανακοινώνοντας πως συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πατέρα του νεαρού, ο Ολάντ τόνισε πως «η πρώτη αντίδρασή μας είναι η λύπη και η δεύτερη η επιδίωξη να φτάσουμε στην αλήθεια». «Είμαστε κράτος Δικαίου» τόνισε ο Ολάντ.
Από την άλλη πλευρά, πολιτικοί από τους Οικολόγους και την Αριστερά επιτέθηκαν στην κυβέρνηση και κάλεσαν, ακόμη και από το Ευρωκοινοβούλιο, σε ανάκληση της κατασκευής του φράγματος. Στελέχη της κυβέρνησης κατηγόρησαν τα κόμματα για «πολιτικοποίηση» του θανάτου του Ρεμί Φρες ενώ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έκανε λόγο για «υπερβολικές δηλώσεις» από πολιτικούς της αντιπολίτευσης.