Με επιτυχία πέρασαν τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δε χρειάζεται βάση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων προσομοίωσης να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Τρεις από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους «κόπηκαν» στο δυσμενές σενάριο με βάση το στατικό μοντέλο, δηλαδή με στοιχεία του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2013.
Ωστόσο μέσω των πλάνων αναδιάρθρωσης που αποδέχεται η ΕΚΤ και των εκδόσεων νέων μετοχών που πραγματοποίησαν την περασμένη άνοιξη, καλύπτουν τις ανάγκες που προκύπτουν με άνεση, χωρίς μάλιστα να ληφθεί υπόψιν το μπόνους του αναβαλλόμενου φόρου.
Η Alpha Bank ήταν η μόνη που περασε τη δοκιμασία με υπερεπάρκεια κεφαλαίων σε όλα τα σενάρια.
Συγκεντρωτικά αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες
(κάντε κλικ για μεγέθυνση)
Στον πίνακα με τις 25 «κομμένες» ευρωπαϊκές τράπεζες, βάση του στατικού μοντέλου (ισολογισμοί 2013), περιλαμβάνονται οι Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Eurobank. Ωστόσο, η Τράπεζα Πειραιώς έχει καλύψει με το παραπάνω τις ανάγκες που προκύπτουν μέσω της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποίησε την περασμένη άνοιξη.
Για τις Εθνική Τράπεζα και Eurobank η ΕΚΤ σε υποσημείωσή της τονίζει ότι δε θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε κεφαλαιακή ενίσχυση καθώς το όποιο έλλειμμα καλύπτεται εκτός από τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2014 και από το δυναμικό μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει τα εγκεκριμένα από τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πλάνα αναδιάρθρωσης.
Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για χρήση του μεγαλύτερου μέρους του αποθέματος κεφαλαίων ύψους 11,4 δισ. ευρώ που βρίσκεται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ως προληπτικού μηχανισμού χρηματοδότησης των αναγκών της κυβέρνησης, εάν οι συνθήκες στις αγορές δεν επιτρέψουν την έκδοση ομολόγων την επόμενη διετία.
Δηλώσεις Σαμαρά – Χαρδούβελη
Σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των stress tests ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε ιδιαίτερα ικανοποιητικό το γεγονός ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε με επιτυχία την πολύ δύσκολη άσκηση των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
Πρόσθεσε δε ότι «τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει δύο κύκλους stress test. Ανακεφαλαιοποιήθηκαν με επιτυχία και αυτή τη στιγμή διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ορθή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος στον τραπεζικό τομέα».
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης υπογράμμισε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
«Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα δημιουργεί πλέον στέρεες βάσεις για να μπορέσουν οι τράπεζες να ενισχύσουν δυναμικά την ανάκαμψη της οικονομίας» τόνισε ο υπουργός.
«Ως Πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά» κατέληξε ο κ. Χαρδούβελης.
Σε δήλωσή της η Διευθύνουσα Σύμβουλοςτου ΤΧΣκυρία Αναστασία Σακελλαρίουαναφερόμενη στο αποτελεσμα της άσκησης για τιςτέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες,τονίζει ότι η επιτυχία τους επιβραβεύειτις συνεχείς προσπάθειεςαναδιάρθρωσηςκαικεφαλαιακής ενίσχυσηςτωντελευταίωνδύοετών που έχουν σημαντικάαναμορφώσειτονελληνικό τραπεζικό τομέα,ενισχύονταςτηδυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Τι λέει η ΤτΕ
Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει ότι τρία από τα τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν μέρος στη Συνολική Αξιολόγηση δεν παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων με βάση την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού και το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση.
Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Alpha Bank δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς, παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, η οποία όμως υπερκαλύπτεται από την καθαρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2014 μετά και την αφαίρεση του ποσού εξαγοράς προνομιούχων μετοχών.
Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank Ergasias παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τις οποίες πραγματοποίησαν το 2014.
Ωστόσο, τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αναφέρει η συγκεντρωτική έκθεση της Συνολικής Αξιολόγησης: «για [αυτές] τις τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και οι οποίες εμφανίζουν κεφαλαιακή υστέρηση βάσει του στατικού ισολογισμού, οι προβολές βάσει του δυναμικού ισολογισμού (οι οποίες εκπονήθηκαν παράλληλα με την αξιολόγηση βάσει του στατικού ισολογισμού, καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης συμφωνήθηκαν με την ΓΔ Ανταγωνισμού μετά την 1η Ιανουαρίου 2014) θα ληφθούν υπόψη από τις Μικτές Εποπτικές Ομάδες για τον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών απαιτήσεων. Βάσει του δυναμικού ισολογισμού, μία τράπεζα (Εθνική Τράπεζα Α.Ε.) δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων και ακόμη μία (Eurobank Ergasias A.E.) στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση».
«Τα αποτελέσματα της άσκησης που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση» καταλήγει η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της.
Τα αποτελέσματα ανά τράπεζα
Η γενική εικόνα των ευρημάτων που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ το μεσημέρι της Κυριακής για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα είναι η εξής:
– Η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα που κατάφερε να διατηρήσει τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας πάνω από τα ελάχιστα όρια υπό το δυσμενές σενάριο της δοκιμασίας, χωρίς να συνυπολογιστεί η έκδοση νέων μετοχών που πραγματοποίησε την περασμένη άνοιξη.
Συγκεκριμένα, εμφανίζει δείκτη Core Tier 1 13,81% στο βασικό σενάριο έναντι ελάχιστου ορίου 8% και 8,07% στο δυσμενές σενάριο έναντι ελάχιστου ορίου στο 5,5%.
Και στις δύο περιπτώσεις έχει υπερεπάρκεια κεφαλαίου, χωρίς μάλιστα να συνυπολογιστεί η αύξηση κεφαλαίου των 1,2 δισ. ευρώ που διενήργησε την περασμένη άνοιξη, από τα οποία τα 260 εκατ. ευρώ ενίσχυσαν του δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αφαιρουμένης δηλαδή της αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου.
Συγκεκριμένα, στο δυσμενές και στο βασικό σενάριο, τόσο υπό την παραδοχή του στατικού, όσο και του δυναμικού ισολογισμού, παρουσιάζει ασφαλές πλεόνασμα κεφαλαίων από 1,3 δισ. ευρώ έως 3,1 δισ. ευρώ.
– Η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε στο δυσμενές σενάριο με βάση το στατικό μοντέλο (στοιχεία ισολογισμού 31/12/2013) έλλειμμα κεφαλαίων ύψους 659,99 εκατ. ευρώ, το οποίο ωστόσο υπερκαλύπτεται με την ήδη υλοποιηθείσα την περασμένη άνοιξη αύξηση κεφαλαίου των 1,75 δισ. ευρώ (καθαρή αύξηση των δεικτών Core Tier 1 κατά 1 δισ. ευρώ αφαιρουμένης της αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών ύψους 750 εκατ. ευρώ).
Πιο αναλυτικά, με βάση το στατικό μοντέλο ο δείκτης Cire Tier 1 της τράπεζας ανήλθε σε 9,03%, πάνω από το ελάχιστο όριο του 8%, ενώ στο δυσμενές σενάριο διαμορφώθηκε σε 4,39%, επίπεδα χαμηλότερα κατά 660 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους ελάχιστους δείκτες.
Ωστόσο, η τράπεζα μέσω της αύξησης κεφαλαίου του 2014, υπερκαλύπτει το κεφαλαιακό έλλειμμα και έχει πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ, χωρίς να κάνει χρήση του αναβαλλόμενου φόρου.
Συγκεκριμένα, ο Στατικός Ισολογισμός, σε συνδυασμό με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2014 οδηγεί σε δείκτη CET1 της Τράπεζας στο 10,7% και 6,1% στο «βασικό» και στο «δυσμενές» σενάριο αντίστοιχα.
Αυτοί οι δείκτες δεν λαμβάνουν υπόψη το όφελος από τη μετατροπή της Αναβαλλόμενης Φορολογική Απαίτησης σε οριστική και εκκαθαρισμένη απαίτηση.
Αν προστεθεί κι αυτό το όφελος, ο δείκτης CET1 υπό το Στατικό Ισολογισμό αυξάνεται στο 11,8% υπό το “βασικό” σενάριο και στο 7,7% υπό το “δυσμενές” σενάριο, παρέχοντας στην Τράπεζα Πειραιώς πρόσθετα αποθέματα κεφαλαίων πάνω από τα απαιτούμενα όρια.
– Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει στο βασικό σενάριο Core Tier 1 5,75% και κεφαλαιακές ανάγκες 225 εκατ. ευρώ και στο δυσμενές σενάριο δείκτη -0,42% και έλλειμμα 3,43 δισ. ευρώ.
Ωστόσο από το ποσό αυτό θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 2,5 δισ. ευρώ που άντλησε μέσω αύξησης κεφαλαίου νωρίτερα μέσα στη χρονιά, διαμορφώνοντας την ανάγκη για φρέσκα κεφάλαια στα 930 εκατ. ευρώ περίπου.
Το ποσό αυτό έχει ήδη καλυφθεί από την κερδοφορία του α΄ εξαμήνου του 2014. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, θα υποβληθεί σχέδιο ενίσχυσης κεφαλαίων το οποίο με βάση το δυσμενές σενάριο στο δυναμικό μοντέλο καταλήγει σε πλεόνασμα κεφαλαίων 2 δισ. ευρώ.
Ως εκ τούτου δεν απαιτείται καμία επιπλέον κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης, ενώ επιπρόσθετο «μαξιλάρι» δημιουργείται από τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε απαίτηση, ύψους έως 1,2 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είχε κάνει λόγο το περασμένο καλοκαίρι για ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της κατά 1 δισ. ευρώ μέσω εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου, χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνεται η πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της τουρκικής θυγατρικής Finansbank, διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει.
– Η Eurobank στο στατικό μοντέλο εμφανίζει κεφαλαιακό έλλειμμα 2,28 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο (δείκτης Core Tier 1 2,03%) και έλλειμμα 4,63 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο (δείκτης Core Tier 1 -6,42%).
Ωστόσο, τα ποσά αυτά καλύπτονται μέσω της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη διενεργήσει η τράπεζα και περιλαμβάνονται στο δυναμικό μοντέλο, αλλά και των κινήσεων που έχουν εγκριθεί στο πλάνο αναδιάρθρωσης του ομίλου.
Στο πλαίσιο αυτό τα 1,76 δισ. ευρώ καλύπτονται χωρίς να χρειαστεί η τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και χωρίς της χρήση του μπόνους του αναβαλλόμενου φόρου.
Το παραπάνω ποσό καλύπτεται κατά κύριο λόγο μέσω του προγράμματος μείωσης του λειτουργικού κόστους, του κόστους των καταθέσεων και της πώλησης της ασφαλιστικής Eurolife.
Η διοίκηση της τράπεζας σκοπεύει να κάνει χρήση και του μπόνους του αναβαλλόμενου φόρου, που θα λειτουργήσει σαν επιπρόσθετο κεφαλαιακό «μαξιλάρι».
Με αυτές τις κινήσεις το απόθεμα κεφαλαίων της τράπεζας σε σχέση με το δυσμενές σενάριο θα φτάσει τα 1,5 δισ. ευρώ, με το δείκτη Core Tier 1 να διαμορφώνεται στο 10% έναντι του ελάχιστου ορίου 5,5% των stress tests.
Κεφαλαιακές ανάγκες €25 δισ. για 25 τράπεζες έδειξαν τα στρες τεστ της ΕΚΤ
Τα αποτελέσματα των stress test για τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και τέσσερις ελληνικές, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στην ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ αναφέρει ότι έχει εντοπιστεί κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 25 δισ. ευρώ σε 25 ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σε δηλώσεις τους μετά τις επίσημες ανακοινώσεις, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vítor Constâncio και η πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Danièle Nouy σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι τα stress tests διεξήχθησαν υπό εξαιρετικά αυστηρές παραμέτρους και ιδιαίτερα δυσμενείς παραδοχές και απαισιόδοξες προβλέψεις.
Παρ΄ όλα αυτά, τόνισαν, η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών αποδεικνύεται ότι αντέχει, ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο, καθώς απαιτούνται πανευρωπαϊκά μόνον 9,47 δισ. ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν μέσα στο επόμενο εννεάμηνο.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο ευρωπαίων αξιωματούχων, η άσκηση ήταν πολύ αυστηρότερη από κάθε άλλη προηγούμενη διεθνώς και η αυστηρότητά της έβγαλε μεγαλύτερες ανάγκες από ότι είχαν υπολογίσει μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι.
«Αυτό είναι κάτι που η ΕΚΤ έκρινε ότι πρέπει να γίνει ώστε να υπερκαλυφθούν ακόμα και οι πιο έντονες ανησυχίες» σημείωσαν σχετικά, υπενθυμίζοντας ότι στην αρχή της κρίσης ανάλογες ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων είχαν «προβιβάσει» τράπεζες που αργότερα εμφάνισαν προβλήματα.
Τα αποτελέσματα για τις κυπριακές τράπεζες
Κεφαλαιακό πλεόνασμα παρουσιάζουν οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες της Κύπρου με εξαίρεση την Ελληνική η οποία παρουσιάζει κεφαλαιακό έλλειμμα 176 εκατ. ευρώ.
Στο ακραίο σενάριο η Τράπεζα Κύπρου παρουσιάζει πλεόνασμα 81 εκατ. ευρώ, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα 331 εκατ. ευρώ και η Russian Commercial Bank 112 εκατ. ευρώ.
Η Ελληνική Τράπεζα μετά το ακραίο σενάριο έχει κεφάλαια 1,7% αντί 5,5% που είναι το όριο.
Το ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας συνεδριάζει από το Σάββατο με στόχο να ανακοινώσει μία νέα έκδοση κεφαλαίου για κάλυψη του ελλείματος που προέκυψε.
Η ανακοίνωση της Alpha Bank
«Η Alpha Bank ολοκληρώνει με επιτυχία τη Συνολική Αξιολόγηση της ΕΚΤ υπό την παραδοχή του Στατικού Ισολογισμού στο δυσμενές σενάριο με δείκτη CET1 8,07% και κεφαλαιακό πλεόνασμα Ευρώ 1,3 δισ.
Υπό την παραδοχή του Δυναμικού ισολογισμού στο δυσμενές σενάριο ο δείκτης CET1 ανέρχεται σε 8,45% και το κεφαλαιακό πλεόνασμα σε Ευρώ 1,8 δισ. βάσει της μεθοδολογίας της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και λοιπών σχετικών προσαρμογών.
§ Η Alpha Bank ολοκληρώνει με επιτυχία τη Συνολική Αξιολόγηση (Comprehensive Assessment – “CA”) 2014 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) υπερβαίνοντας τα ελάχιστα όρια 5,5% και 8% του Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1), στο δυσμενές και στο βασικό σενάριο, τόσο υπό την παραδοχή του στατικού όσο και του δυναμικού Ισολογισμου, με ασφαλές κεφαλαιακό πλεόνασμα μεταξύ Ευρώ 1,3 δισ. και Ευρώ 3,1 δισ.
H Συνολική Αξιολόγηση προκύπτει από την ενσωμάτωση (Join Up), των αποτελεσμάτων του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού (Asset Quality Review – “AQR”) και της Ασκήσεως Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων (Stress Test).
§ Ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) της 31.12.2013 προσαρμόζεται, με βάση τη μεθοδολογία της ασκήσεως AQR, μόλις κατά 1,8% ή Ευρώ 942 εκατ. μετά από φόρους χάρη στην πολιτική προβλέψεων της Τραπέζης.
§ Οι πρόσθετες ενέργειες που δεν περιλαμβάνονται στο στατικό δυσμενές σενάριο παρέχουν επιπρόσθετο κεφαλαιακό πλεόνασμα ως εξής:
i. 50 μ.β. από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο 2014 και την ακόλουθη αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου, που ενισχύουν περαιτέρω την ποιότητα των κεφαλαίων της Τραπέζης.
ii. 204 μ.β. θετική επίπτωση από την εφαρμογή του Ν. 4302/2014 σχετικά με τον μετασχηματισμό των Αναβαλλομένων Φορολογικών Απαιτήσεων επί προσωρινών διαφορών (“DTAs”) σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.
H Alpha Bank A.E. επικυρώνει τις σημερινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) αναφορικά με τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολογήσεως.
Σκοπός της εν λόγω ασκήσεως, την οποία διενήργησε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ΕΚΤ σε συνολικά 130 ομίλους (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών συστημικών τραπεζών) που αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο από το 85% του συνόλου των στοιχείων του ενεργητικού του Ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, είναι η δημιουργία μίας σταθερής βάσεως για την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας της κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε τυχόν εύλογες αλλά ακραίες δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες, ως εκ τούτου, είναι λιγότερο πιθανόν να εμφανισθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, για τους σκοπούς του Ελέγχου των Φακέλων Πιστοδοτήσεων (Credit File Review – “CFR”) στο πλαίσιο του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού (AQR), πραγματοποιήθηκε διεξοδική εξέταση του επιχειρηματικού και στεγαστικού χαρτοφυλακίου της Τραπέζης.
Οι παραδοχές και η μεθοδολογική προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκαν στη Συνολική Αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών υιοθετούν ελάχιστα όρια Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 8% και 5,5%, σύμφωνα με το βασικό και το δυσμενές σενάριο αντιστοίχως.
Η περίοδος που καλύπτει η Άσκηση Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων αφορά την τριετία 2014-2016.
Η Άσκηση Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων, υπό την παραδοχή του Στατικού Ισολογισμού της 31.12.2013, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τυχόν επιχειρηματικές ενέργειες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μετά την 31.12.2013, οι
οποίες έχουν αντίκτυπο στην κεφαλαιακή θέση ή/και στη χρηματοοικονομική επίδοση της Τραπέζης.
Η ποιότητα και το ύψος των κεφαλαίων της Τραπέζης ενισχύθηκαν περαιτέρω λόγω της Αυξήσεως Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους Ευρώ 1.200 εκατ., η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, καθώς και της αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου ύψους Ευρώ 940 εκατ.
Η καθαρή επίπτωση στα κεφάλαια ύψους Ευρώ 260 εκατ., η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολογήσεως, λόγω της μεθοδολογίας που εφαρμόζεται, οδηγεί σε Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 8,6%, με πλεόνασμα 3,1% στο δυσμενές σενάριο υπό την παραδοχή του Στατικού Ισολογισμού.
Η Τράπεζα επισημαίνει την πρόσφατη ψήφιση του Ν. 4302/2014 που αφορά στη μετατροπή των Αναβαλλομένων Φορολογικών Απαιτήσεων επί προσωρινών διαφορών (“DTAs”) σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον κεφαλαιακό πλεόνασμα ύψους Ευρώ 1.060 εκατ. (αποτελούμενο από Ευρώ 640 εκατ. λόγω της σταδιακής απομειώσεως των Αναβαλλομένων Φορολογικών Απαιτήσεων στο πλαίσιο της μεθοδολογίας της Ασκήσεως Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων και Ευρώ 420 εκατ. προερχόμενα από τη νέα αναγνώριση Αναβαλλομένων Φορολογικών Απαιτήσεων το β΄ τρίμηνο 2014) ή 4,6% στο δυσμενές σενάριο υπό την παραδοχή του Στατικού Ισολογισμού.
Στο πλαίσιο αυτού του Νόμου, η Τράπεζα έχει συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων την 7 Νοεμβρίου 2014.
Tα αποτελέσματα, υπό την παραδοχή του Δυναμικού Ισολογισμού, ο οποίος λαμβάνει υπ’ όψιν ορισμένες παραμέτρους του εγκεκριμένου Σχεδίου Αναδιαρθρώσεως της Τραπέζης, επιβεβαιώνουν τη σταθερή κεφαλαιακή της θέση, μολονότι:
• στο εγκεκριμένο Σχέδιο Αναδιαρθρώσεως ενσωματώθηκαν ελάχιστα κεφαλαιακά μέτρα και
• οι παραδοχές της Ασκήσεως Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων της ΕΑΤ αναφορικά με το Καθαρό Έσοδο Τόκων και τα Κέρδη προ Προβλέψεων εφαρμόζονται σε στοιχεία τα οποία έχουν ήδη υποστεί σημαντικές επιπτώσεις λόγω της συνεχούς δυσμενούς πορείας της Ελληνικής Οικονομίας κατά τα προηγούμενα έτη.
Σημειώνεται ότι τα χρηματοοικονομικά Αποτελέσματα Α΄ Εξαμήνου 2014 της Τραπέζης, μετά από τις διενεργηθείσες προβλέψεις ύψους Ευρώ 744 εκατ., είναι βελτιωμένα σε σχέση με αυτά που έχουν ληφθεί υπ’ όψιν στην Άσκηση.
Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης (“Comprehensive Assessment”) που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (“EKT”) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (“ΕΑΤ”) και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η άσκηση διενεργήθηκε με σημείο αναφοράς τον ισολογισμό της 31ης Δεκεμβρίου 2013 (“Στατικός Ισολογισμός”) και το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς (“Δυναμικός Ισολογισμός”).
Και τα δύο προσομοιώθηκαν υπό παραδοχές “βασικού” και “δυσμενούς” σεναρίου.
Υπό την προσέγγιση του Δυναμικού Ισολογισμού, η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε κεφαλαιακό δείκτη Common Equity Tier 1 (“CET1”) 11,4% στο “βασικό” σενάριο και 6,7% στο “δυσμενές” σενάριο, έναντι ελάχιστης απαίτησης για δείκτες 8,0% και 5,5% αντίστοιχα.
Ο Στατικός Ισολογισμός, σε συνδυασμό με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ ευρώ, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 2014, μετά την αποπληρωμή των 750 εκατ ευρώ προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου τον Μάιο 2014, οδηγεί σε δείκτη CET1 της Τράπεζας στο 10,7% και 6,1% στο «βασικό» και στο «δυσμενές» σενάριο αντίστοιχα.
Αυτοί οι δείκτες δεν λαμβάνουν υπόψη το όφελος από τη μετατροπή της Αναβαλλόμενης Φορολογική Απαίτησης σε οριστική και εκκαθαρισμένη απαίτηση (Ν. 4302/2014 μετά και την από 16 Οκτωβρίου 2014 νομοθετική τροποποίηση).
Στην περίπτωση που ενσωματωθεί η επίδραση μετατροπής της Αναβαλλόμενης Φορολογίας στους υπολογισμούς, ο δείκτης CET1 υπό το Στατικό Ισολογισμό αυξάνεται στο 11,8% υπό το “βασικό” σενάριο και στο 7,7% υπό το “δυσμενές” σενάριο, παρέχοντας στην Τράπεζα Πειραιώς πρόσθετα αποθέματα κεφαλαίων πάνω από τα απαιτούμενα όρια του 8,0% και 5,5% για το “βασικό” και “δυσμενές” σενάριο αντίστοιχα.
Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («ΕΤΕ») μαζί με άλλες 129 τράπεζες συμμετείχε στην «Πανευρωπαϊκή Άσκηση Συνολικής Αξιολόγησης» που διενέργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα («ΕΚΤ») σε συνεργασία, στην περίπτωση των Ελληνικών συστημικών τραπεζών, με την Τράπεζα της Ελλάδος («ΤτΕ»).
Η αξιολόγηση, που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2013 και διήρκησε 12 μήνες μέχρι την ολοκλήρωσή της, συμβάλλει στην καθιέρωση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού («ΕΕΜ») και έχει αναγνωριστεί ως ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της διαφάνειας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες είχαν εγκεκριμένα σχέδια αναδιάρθρωσης («ΣΑ») έως τις 31/12/2013, κρίθηκαν βάσει του Δυναμικού Σεναρίου το οποίο τα λαμβάνει υπόψη, ενώ οι υπόλοιπες βάσει του Στατικού Σεναρίου. Οι ελληνικές τράπεζες των οποίων τα ΣΑ εγκρίθηκαν το 2014, κρίθηκαν βάσει και των δυο σεναρίων.
Τα αποτελέσματα για την ΕΤΕ έχουν ως εξής:
– Το Δυσμενές Δυναμικό Σενάριο της Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων (stress test), το όποιο σχεδιάστηκε ώστε να λαμβάνει υπόψη του το σχέδιο αναδιάρθρωσης 2014 – 2018 της ΕΤΕ όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Ιουλίου 2014, εφάρμοσε τις ίδιες ιδιαίτερα αυστηρές αρχές και μεθοδολογία όπως και το Στατικό Σενάριο. Το Δυναμικό Σενάριο καταλήγει σε ένα δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) 8,9% που μεταφράζεται σε πλεόνασμα κεφαλαίου € 2δισ. ή 340 μ.β. πάνω από το ελάχιστο όριο του 5,5%.
– Το Δυσμενές Στατικό Σενάριο της Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων που βασίζεται στο 2013 – μία ιδιαιτέρως δύσκολη χρονιά για την ΕΤΕ – καταλήγει σε ένα έλλειμμα κεφαλαίων €0,9δισ. συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014.
Αυτό το έλλειμα ήδη καλύφθηκε από την κερδοφορία του Ά εξαμήνου του 2014 σε συνδυασμό με τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχει ήδη υλοποιήσει η ΕΤΕ.
– Συνεπείς με τις οδηγίες της ΕΚΤ , η ΕΤΕ θα υποβάλλει ως σχέδιο ενίσχυσης κεφαλαίων το ως άνω εγκριθέν Δυσμενές Δυναμικό Σενάριο το οποίο καταλήγει σε πλεόνασμα κεφαλαίων €2 δις. και δεν απαιτείται καμία επιπλέον κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Όλα τα προαναφερθέντα μεγέθη δεν λαμβάνουν υπόψη τα πρόσθετα εποπτικά κεφάλαια που θα αναγνωριστούν ως αποτέλεσμα του νόμου περί αναβαλλόμενών φορολογικών απαιτήσεων που ψηφίστηκε στις 16 Οκτωβρίου 2014, ύψους €0,7 – €1,2 δις. (110 – 220 μ.β.).
Για το μέλλον η ΕΤΕ εστιάζει στην εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης, τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και την υποστήριξη της πελατειακής της βάσης στην ευρύτερη περιοχή που δραστηριοποιείται».
Η δήλωση του Βαγγέλη Βενιζέλου
Τα θετικά αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής των συστημικών τραπεζών για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, είναι ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος.
Τα αποτελέσματα, υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος, σημαίνουν ότι:
– μένει αλώβητο το αποθεματικό του ΤΧΣ
– τα δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά δεδομένα είναι σαφώς καλύτερα από τις προβλέψεις της μελέτης βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημοσίου χρέους που είχε συνταχθεί το 2012
– μπορούν εύκολα να υπάρξουν πρόσθετες εγγυήσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Ανάγκες που είναι αισθητά μικρότερες από ό,τι νομίζεται και εγγυήσεις που δεν είναι ούτε νέο δάνειο ούτε νέο μνημόνιο, αλλά αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών.
Επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει ότι τα αποτελέσματα μπορούν επίσης να σηματοδοτήσουν:
– την έντονη και καθαρή στροφή των τραπεζών στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, των επενδύσεων κάθε κατηγορίας και βεβαίως της απασχόλησης
– την εφαρμογή ανακουφιστικών ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ρυθμίσεων που ταυτόχρονα επιβραβεύουν τους συνεπείς οφειλέτες
– την επιστροφή καταθέσεων
«Περιττεύει τέλος να σημειωθεί ότι όλα αυτά αφορούν τις τράπεζες ως θεσμούς της εθνικής οικονομίας που οι μετοχές τους ανήκουν σε μεγάλο βαθμό στο δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και όχι τους “τραπεζίτες” », αναφέρει ο κ. Βενιζέλος υπενθυμίζοντας ότι «τα σημερινά θετικά αποτελέσματα προκύπτουν από μια αλυσίδα κινήσεων της περιόδου 2011-2014 που αρκετοί είχαν σπεύσει να κατακρίνουν χωρίς να μπουν στο κόπο να δουν το συνολικό σχεδιασμό που θα αποβεί επωφελής και για το δημόσιο και για την εθνική οικονομία συνολικά».