Το Μπαϊκονούρ στο δυτικό Καζακστάν φιλοξενεί το διάσημο ομώνυμο κοσμοδρόμιο – το καμάρι της Σοβιετικής Ένωσης στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου – που σήμερα λειτουργεί και ως βάση εκτόξευσης πυραύλων αλλά και ως τουριστικός προορισμός. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, παρότι η κυβέρνηση του Καζακστάν επιθυμεί να επεκτείνει τη τουριστική αξιοποίηση του Μπαϊκονούρ, οποιαδήποτε σοβαρή πρωτοβουλία σε αυτό τον τομέα έρχεται αντιμέτωπη με την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες, κάνει τη ζωή δύσκολη στους τουρίστες.
Το κοσμοδρόμιο είναι μισθωμένο στη Ρωσία μέχρι το 2050, επομένως το ίδιο όσο και η πόλη ελέγχεται από τη Μόσχα και όχι από το Καζακστάν. «Η πρόσβαση είναι αβέβαιη για τους επισκέπτες που επιθυμούν να δουν πυραύλους να εκτοξεύονται από το ιστορικό κοσμοδρόμιο» αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian.
Ο ρωσικής καταγωγής προγραμματιστής Αλεξέι Μελνίκοφ και η Βρετανίδα σύζυγός του Κέλι Ρόουντς, που ζουν στο Λονδίνο, ήταν από τους λίγους προνομιούχους που κατάφεραν να παρακολουθήσουν από κοντά την εκτόξευση του Σογιούζ. Πλήρωσαν περίπου 4.500 ευρώ έκαστος σε ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο της Μόσχας που διατηρεί στενές σχέσεις με τη ρωσική υπηρεσία διαστήματος Roscosmos, προκειμένου να τους εξασφαλιστεί μεταφορά με ειδική πτήση τσάρτερ από τη ρωσική πρωτεύουσα στο Μπαϊκονούρ και διαμονή σε τετράστερο ξενοδοχείο.
Ενα ρωσικό «κράτος εν κράτει» στο Καζακστάν
Αυτοί ολοκλήρωσαν την επίσκεψη. Ωστόσο ένα ζευγάρι από την Αυστραλία, που πλήρωσε περίπου 500 ευρώ το άτομο σε ταξιδιωτικό γραφείο με έδρα το Μπαϊκονούρ δεν είχε την ίδια τύχη, αναφέρει ο Guardian. Ο Ντέιβιντ και η Σούζαν Ντόιγκ πληροφορήθηκαν εξαρχής ότι η άδεια για να μπουν στο αυστηρά φυλασσόμενο κοσμοδρόμιο δεν ήταν σίγουρη. «Η πόλη Μπαϊκονούρ (πρώην Λενίνσκ) έχει διατηρήσει το περίεργο στάτους της ως μίας κλειστής, ρωσικής διοικούμενης πόλης μέσα στο Καζακστάν. Και από μόνη της δεν είναι ιδιαίτερα θελκτική στους τουρίστες. Ο οικισμός – που δημιουργήθηκε το 1950 και σήμερα φιλοξενεί περίπου 70.000 κατοίκους – είναι πιο καθαρός από τη μέση μικρή πόλη στη Ρωσία ή στο Καζακστάν, και διαθέτει ελάχιστα αξιοθέατα, όπως πρότυπα παλαιών πυραύλων και ένα μικρό μουσείο. Αλλά δεν διαθέτει τα εντυπωσιακά αγάλματα του Σοσιαλιστικού Ρεαλισμού προς τιμήν του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος που κοσμούν τη Μόσχα ή άλλες πρώην σοβιετικές πόλεις. Η πόλη μοιάζει καταθλιπτική. Ο πληθυσμός έχει συρρικνωθεί από τη δεκαετία του 1980 και οι κάτοικοι ανησυχούν για το μέλλον» αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian.
Η πρόσβαση στην πόλη ελέγχεται από τη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB). Η Νόνα Παμπουσνάγια είπε στον Guardian ότι το ταξιδιωτικό της γραφείο φέρνει στην πόλη περίπου 400 με 500 τουρίστες κάθε χρόνο και το 50% εξ αυτών είναι ξένοι. Ωστόσο, από τότε που η Roscosmos και ο νέος της διευθυντής άρχισε να εφαρμόζει πιο αυστηρούς περιορισμούς για την πρόσβαση στο Μπαϊκονούρ, ο αριθμός των τουριστών άρχισε να γνωρίζει μείωση. Αλλά δεν είναι μόνο οι τουρίστες που δυσκολεύονται να διασφαλίσουν πρόσβαση στο κοσμοδρόμιο. Ένας αξιωματούχος της NASA διαμαρτυρήθηκε ότι η ρωσική διαστημική υπηρεσία πρόσφατα απαγόρευσε στην αμερικανική, που καταβάλει περίπου 76 εκ. δολάρια για μία θέση στους πυραύλους Σογιούζ, να φιλοξενήσει μία ομάδα δημοσιογράφων.
«Η εκτόξευση θα αναβληθεί μόνο αν εκραγεί ο Ήλιος…»
Ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας διαστήματος του Καζακστάν, Ερκίν Σαϊμαγαμπέτοφ, είπε ότι θα επιθυμούσε να δει το Μπαϊκονούρ να αναπτύσσεται όπως το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, όπως λέει είναι αδύνατον για τον μέσο άνθρωπο να επισκεφθεί το διαστημικό κέντρο εξαιτίας των απαγορεύσεων και των περιορισμών που επιβάλλει η Μόσχα.
Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα δεν είναι συχνές και πραγματοποιούνται με παλαιά αεροπλάνα, ενώ από την κοντινότερη πόλη του Καζακστάν με αεροδρόμιο, την Κιζιλόρντα, η απόσταση με το τρένο είναι μεταξύ τριών και πέντε ωρών. Οι ταξιδιώτες συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τους καθόλου φιλικούς αστυνομικούς του Καζακστάν. Ωστόσο, όσοι καταφέρνουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο κοσμοδρόμιο δεν απογοητεύονται.
«Ο πύραυλος Σογιούζ είναι σε πολύ καλή κατάσταση» είπε αξιωματούχος της NASA, περιγράφοντας μία εκτόξευση με μηδενική ορατότητα. «Η εκτόξευση θα αναβληθεί μόνο αν εκραγεί ο Ήλιος» προσέθεσε χαρακτηριστικά.