Επρεπε πρώτα να γίνει σίριαλ της κακιάς ώρας και μετά να αποκτήσει το αίσιο τέλος που όφειλε από την αρχή να έχει. Αναφέρομαι στο περίφημο ζήτημα των τιμητικών βραβεύσεων των κ.κ. Παντελή Βούλγαρη, Λάκη Παπαστάθη, Αννας Συνοδινού και Βούλας Ζουμπουλάκη από το εφετινό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Θυμίζω συνοπτικά τα επεισόδια του σίριαλ:
α) τον περασμένο Ιούλιο το φεστιβάλ ανακοίνωσε ότι θα βραβεύσει τους τέσσερις προαναφερθέντες, μια ιδέα του τότε προέδρου κ. Γιάννη Σμαραγδή.
β) πριν από λίγο καιρό ο διευθυντής του φεστιβάλ κ. Δημήτρης Εϊπίδης είπε ότι δεν θα γίνει η βράβευση λόγω οικονομικών δυσκολιών.
γ) ο τέως πρόεδρος του φεστιβάλ κ. Σμαραγδής, ο οποίος είχε δεσμευτεί προσωπικά για την βράβευση, έστειλε επιστολή προς το φεστιβάλ και το Υπουργείο Πολιτισμού λέγοντας ότι θα πληρώσει από την …τσέπη του τα έξοδα.
δ) ακολούθησαν δημοσιεύματα στον Τύπο, όπως το άρθρο «Μικροψυχία, γενναιοδωρία, ελεημοσύνη» του ΒΗΜΑΤΟΣ
ε) Ενας από τους ανθρώπους που επρόκειτο να βραβευτούν, ο Λάκης Παπαστάθης έστειλε επιστολή στο ΒΗΜΑ (δείτε θέμα «Οταν η φιλοξενία έγινε αφιλοξενία»)
και
στ) σήμερα, μετά από όλο αυτό το καθόλου απαραίτητο και απολύτως στενάχωρο σκηνικό, το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενημερώνει και τυπικά με επιστολή του ότι:
«Ο ελληνικός κινηματογράφος έχει την τιμητική του φέτος στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη δημιουργία της πρώτης ταινίας μυθοπλασίας το 1914. Στο πλαίσιο αυτό και με πρωτοβουλία του προέδρου του θεσμού κ. Γιάννη Σμαραγδή, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά και βραβεύει τέσσερις καλλιτέχνες που έχουν προσφέρει σημαντικό έργο στον χώρο του πολιτισμού.

Τον Παντελή Βούλγαρη, απ’ τους αγαπημένους έλληνες σκηνοθέτες, με πολυάριθμα βραβεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τόσο το έργο του όσο και η πολύτιμη προσφορά του ίδιου στον κινηματογράφο έχουν διαχρονική παρουσία στη διοργάνωση. Έχει πραγματοποιηθεί μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του, ενώ ο ίδιος έχει τιμηθεί με το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ, τον Χρυσό Αλέξανδρο.

Τον Λάκη Παπαστάθη, έναν πολυπράγμονα κινηματογραφιστή με σπουδαίο έργο τόσο στο ντοκιμαντέρ όσο και στη μυθοπλασία, που μέσα απ’ την εκπομπή «Παρασκήνιο» ανέδειξε την καλλιτεχνική ζωή του τόπου, ενώ έδωσε βήμα να ξεχωρίσουν σημαντικοί έλληνες ντοκιμαντερίστες. Ταινίες του έχουν βραβευθεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ το 2ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε αφιέρωμα για την εκπομπή «Παρασκήνιο» και τη σχέση της με τη λογοτεχνία.

Την μεγάλη κυρία του θεάτρου και του κινηματογράφου Βούλα Ζουμπουλάκη, με μακρά θεατρική πορεία, αλλά και κινηματογραφικές εμφανίσεις που αγαπήθηκαν όπως η ερμηνεία της στην «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Την μεγάλη ελληνίδα τραγωδό Άννα Συνοδινού, που έδωσε νέα πνοή σε κλασικούς θεατρικούς ρόλους, ενώ συνεργάστηκε στον κινηματογράφο με καταξιωμένους σκηνοθέτες όπως ο Ντίνος Δημόπουλος, ο Αλέκος Σακελλάριος κ.α.

Να σημειωθεί ότι οι βραβεύσεις θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του 55ου Φεστιβάλ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.»