Συνήθως γίνεται λόγος για το δράμα των προσφύγων στην Λαμπεντούζα. Όμως στο Καλέ της Γαλλίας το τελευταίο διάστημα η κατάσταση των προσφύγων γίνεται όλο και πιο δραματική, μεταδίδει η Deutsche Welle.
Πρόκειται για μια σκηνή που θυμίζει ταινία δράσης. Λίγο μετά την έξοδο στον αυτοκινητόδρομο για το Καλέ μια ομάδα νεαρών πηδάει πάνω σε ένα φορτηγό που τρέχει. «Εμείς οι οδηγοί έχουμε το πρόβλημα κυρίως με το τελωνείο. Πρέπει να πληρώνουμε υψηλά πρόστιμα όταν τους βρίσκουν. Το φορτίο υφίσταται συχνά ζημιές. Και η γαλλική αστυνομία δεν κάνει τίποτα εναντίον των μεταναστών».
Η γαλλική αστυνομία είναι πολύ βεβαρημένη. Μόνο αυτό το χρόνο κατέγραψε 8.000 αντίστοιχα περιστατικά, τέσσερις φορές περισσότερα από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο. Οι αρχές υπολογίζουν ότι γύρω στους 1.500 πρόσφυγες προσπαθούν επανειλημμένα να περάσουν με φέρυ μποτ στη Μεγάλη Βρετανία.
Ανάμεσά τους βρίσκεται και ένας νεαρός από την Υεμένη, ο οποίος πολλές φορές προσπάθησε να περάσει απέναντι.
«Προσπάθησα πολλές φορές αλλά χωρίς επιτυχία. Ίσως να το ήθελε ο Θεός έτσι. Την τελευταία φορά με ανακάλυψε η αστυνομία με τη βοήθεια ενός σκύλου».
Το χειρότερο για τον νεαρό ήταν το ταξίδι μέσω της Λιβύης, όπου υπάρχει πόλεμος, πυροβολισμοί, βασανιστήρια και παραστρατιωτικές ομάδες, όπως λέει.
Όποιος θέλει να δει τη διάσταση της τραγωδίας των προσφύγων στο Καλέ, μπορεί να πάει στα συσσίτια που προσφέρει μια ανθρωπιστική οργάνωση κάθε βράδυ. Γύρω στα 700 άτομα συγκεντρώνονται. Ένα φτωχό γεύμα καθημερινά. Κάτι παραπάνω δεν μπορεί να προσφέρει το Καλέ.
Πριν από δώδεκα χρόνια η γαλλική κυβέρνηση έκλεισε το κέντρο του Ερυθρού Σταυρού. Ο δήμος θα έπρεπε να βρει καταλύματα, υποστηρίζει ο Κλερ Μιγιό από την ανθρωπιστική οργάνωση Salam.
Υπεύθυνη και η ΒρετανίαΑυτό ακριβώς, όμως, φοβάται η πόλη. Ο αντιδήμαρχός της, Φιλίπ Μινιονέ ισχυρίζεται πως «το Καλέ δεν είναι πόλη μεταναστών, δεν είναι πόλη όπου γίνονται πόλεμοι. Εδώ και 15 χρόνια παλεύουμε με αυτό το πρόβλημα. Όλη η Ευρώπη μας επικρίνει και μας συγκρίνει με την Λαμπεντούζα. Αλλά μια απόφαση κανείς δεν θέλει να την πάρει στην Ευρώπη. Είναι πολύ απλό να λέει κανείς ‘κάνε αυτό και κάνε εκείνο’. Ωραία, αλλά κάντε και εσείς κάτι».
Εξοργισμένος φαίνεται και ο Ζαν Μαρκ Πουισεσό, ο επικεφαλής του λιμανιού στο Καλέ. Είναι θυμωμένος κυρίως με τη Μ. Βρετανία διότι αφήνει όλο το βάρος των ελέγχων να πέσει στους Γάλλους. Τα επόμενα τρία χρόνια, όμως, το Λονδίνο θα δαπανά ετησίως γύρω στα πέντε εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών του λιμανιού, γεγονός που ικανοποιεί ιδιαίτερα τον Ζαν Μαρκ Πουισεσό.
Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων την πολιτική της στο θέμα του ασύλου, τονίζει ο Φιλίπ Μινιονέτ και εξηγεί ότι ο πυρήνας του προβλήματος έγκειται στον κανονισμό που ορίζει ότι οι μετανάστες μπορούν να καταθέτουν αίτηση για χορήγηση ασύλου στην πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ.